Η προσφορά πράσινης ενέργειας στην Ισπανία ετοιμάζεται να ξεπεράσει τη ζήτηση
Πέρυσι, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ήταν χαμηλότερη από τη χρονιά της πανδημίας, δηλαδή το 2020, και η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2003.
Σε περιοχές της Ισπανίας, όπως για παράδειγμα, στα κεντρικά στην επαρχία του Τολέδο, τα χωράφια είναι γεμάτα με ανεμογεννήτριες, τις οποίες διαχειρίζεται ο κολοσσός της ενέργειας, Iberdrola.
Η τάση αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε χρόνια και είναι τόσο έντονη, που η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες παρουσίες στον τομέα.
Η συνολική αιολική ενέργεια που παράγει η Ισπανία έχει διπλασιαστεί από το 2008, ενώ η ηλιακή ενέργεια έχει οκταπλασιαστεί κατά την ίδια περίοδο.
Αυτό καθιστά την Ισπανία τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δεύτερη μεγαλύτερη υποδομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά τη Σουηδία.
Στις αρχές της χρονιάς, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, περιέγραψε την Ισπανία ως μία «κινητήρια δύναμη της ενεργειακής μετάβασης σε παγκόσμια κλίμακα».
Η επανάσταση στον τομέα ξεκίνησε όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ το 2018, η οποία προχώρησε σε άρση των ρυθμιστικών εμποδίων που υπήρχαν μέχρι τότε, ενώ έδωσε και επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πανδημία επιτάχυνε περαιτέρω την ανοδική τάση.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έθεσε φιλόδοξους νέους στόχους, μεταξύ τους και το να καλυφθεί το 81% των αναγκών της Ισπανίας για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει αναλυτής του BBC, πίσω από το ξεκάθαρο success story, υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως εξ αιτίας από την ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολλές φορές πλεόνασμα ενέργειας.
Και παρά το γεγονός ότι η Ισπανική οικονομία έχει ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας του Covid και αναπτύσσεται ταχύτερα από τις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Πέρυσι, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ήταν χαμηλότερη από τη χρονιά της πανδημίας, δηλαδή το 2020, και η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2003.
Οι λόγοι της μείωσης της κατανάλωσης είναι αρκετοί: η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή αποτελεσματικότητα, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλοι.
Αυτό, βέβαια, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές, κάτι που είναι θετικό για τους καταναλωτές, αλλά δημιουργεί προβλήματα στις εταιρείες, δηλαδή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προσελκύσουν επενδύσεις στον τομέα.
Οι ανησυχίες ότι η Ισπανία έχει υπερβολική ενέργεια έχει δημιουργήσει μία συζήτηση για την ανάγκη να επιταχυνθεί η «ηλεκτροποίηση» της οικονομίας, δηλαδή η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, με τις ανησυχίες για το περιβάλλον να εντείνονται.