Κοζάνη: Η απολιγνιτοποίηση και η πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

NEWSROOM
Κοζάνη: Η απολιγνιτοποίηση και η πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Φώτο: Eurokinissi

Εκδήλωση στην Κοζάνη για την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση.

«Στην Πράσινη συμφωνία και στην διαχείριση της πανδημίας ως πρακτικών που απέδειξαν ότι η ΕΕ μπορεί να στέκεται στο ύψος δύσκολων αποφάσεων, σε αντιδιαστολή με την αποτυχημένη», όπως την χαρακτήρισε, «διαχείριση του μεταναστευτικού», αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ) κατά την ομιλία του στην διοργάνωση με θέμα τη «Δίκαιη Μετάβαση και πράσινες δεξιότητες», που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας,

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι ήταν ο βασικός εισηγητής της πλειοψηφίας στο θέμα της δημιουργίας του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) που αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την πράσινη μετάβαση σε άλλη οικονομία των περιοχών της Ευρώπης που διαθέτουν λιγνιτοφόρα κοιτάσματα. Ανέφερε ότι «το συνολικό ποσό του Ευρωπαϊκού ΤΔΜ είναι 130 δισ Euro εκ των οποίων τα 1,7 δισ θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα κυρίως σε περιοχές της ΠΕ Κοζάνης και Μεγαλόπολης». Ο στόχος κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης είναι «να ενισχυθούν και να στηριχθούν οι πολίτες που πλήττονται από την απανθρακοποίηση».

Από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανάπτυξε εκ μέρους της πολιτικής της ομάδας για την ενίσχυση των κοινωνιών που πλήττονται από την μετάβαση όπως «στην κατά προτεραιότητα ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων με την εξεύρεση ηλεκτρικού χώρου για τις ενεργειακές κοινότητες που εκφράζουν τα συμφέροντα και την ενεργειακή αυτονομία των πολιτών». Τόνισε ότι ο τρόπος που γίνεται η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα «είναι βίαιος και ότι η περίπτωση της δυτικής Μακεδονίας είναι ένα κακό παράδειγμα προς αποφυγήν στις πρακτικές της ΕΕ».

Η υπεύθυνη θεσμικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Μαριάννα Ναθαναήλ τόνισε ότι όπως στο παρελθόν η Τράπεζα στήριξε όλα τα μεγάλα εμβληματικά έργα της χώρας έτσι και τώρα με την πράσινη μετάβαση «υποστηρίζει έργα δημοσίων φορέων συνολικού ύψους δανειοδότησης 58 εκ Euro εκ των οποίων τα 15 έργα αφορούν δημόσιους φορείς της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας».

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου αναφέρθηκε στις συνολικές χρηματοδοτήσεις που έλαβε η Ελλάδα από τα πακέτα στήριξης της ΕΕ, αλλά και στα χρήματα που έλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο «ΕΣΠΑ 2014-2020 265 εκ Euro και στο ΕΣΠΑ 2021-2027 395 εκ Euro». Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης ανέλυσε το σχέδιο του για την διαδικασία της πράσινης μετάβασης ασκώντας κριτική στο θέμα της ραγδαίας ανάπτυξης των Φ/Β πάρκων στην περιοχή. «Οι ΑΠΕ ξεκίνησαν πριν από κάθε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή μας ενώ θα'πρεπε να ξεκινήσουν μετά αφού έχουν ολοκληρωθεί άλλες σημαντικές παρεμβάσεις μας» φέρνοντας ως παράδειγμα θέματα που σχετίζονται με την γεωργία όπου η παρουσία γιγάντιων Φ/Β ανταγωνίζεται την ανάπτυξη της στην περιοχή.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστας Τσουτσοπλίδης, ο υποδιοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Βασίλης Γεωργιάδης, ο επικεφαλής Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας Κωστής Στεργίου κι ο πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, Κώστας Φιλιππίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ