Τεχνητή νοημοσύνη: «Δίκοπο» μαχαίρι για την κλιματική αλλαγή
Ως ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν παρουσιάσει την τεχνητή νοημοσύνη οι τεχνολογικές εταιρείες, αλλά ίσως πρώτα χρειαστεί να πάρουν μέτρα για να μην κάνει το πρόβλημα ακόμη χειρότερο
«Είναι απολύτως αληθές ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ενεργοβόρα τεχνολογία», δήλωσε ο Sims Witherspoon, επικεφαλής της δράσης για το κλίμα στην Google DeepMind. «Μέχρι να έχουμε ένα δίκτυο που θα λειτουργεί πλήρως με καθαρή ενέργεια, αυτές οι τεχνολογίες θα έχουν αποτύπωμα άνθρακα», πρόσθεσε.
Ο Witherspoon έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το τελευταίο επεισόδιο της σειράς AI IRL του Bloomberg Originals.
Τα κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο αποτελούν σήμερα περίπου το 1% έως 1,5% της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί περισσότερη ενέργεια από άλλες μορφές υπολογιστών. Καθώς εταιρείες, όπως η Microsoft, η OpenAI και η μητρική της Google, Alphabet, αγωνίζονται να αναπτύξουν ολοένα και πιο εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, οι ενεργειακές απαιτήσεις θα αυξάνονται, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο εκτιμά ότι η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να καταναλώσει τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο μια χώρα στο μέγεθος της Ολλανδίας μέχρι το 2027.
Ο Witherspoon δήλωσε ότι η Google αναζητά τρόπους για να μειώσει την απαιτούμενη υπολογιστική ισχύ για την εκπαίδευση των μοντέλων. Έχει επίσης αναπτύξει ένα ταμπλό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με μοχλούς που επιτρέπουν στους ερευνητές να μειώσουν τις επιπτώσεις των πειραμάτων τους. Ένας ερευνητής θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιλέξει να μεταφέρει τις υπολογιστικές διεργασίες σε πιο πράσινα ενεργειακά δίκτυα σε άλλη περιοχή.
Αν και η καθαρή επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση, ο Witherspoon δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κλιματικών ζητημάτων. «Η οικολογία και η βιοποικιλότητα είναι ένας τεράστιος τομέας για τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Witherspoon, επισημαίνοντας ένα έργο της DeepMind με την ονομασία Serengeti, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει αγέλες ζώων προκειμένου να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τα πρότυπα μετανάστευσης.
Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο γραφείο με αποστολή τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στην τεχνητή νοημοσύνη και σε άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων. Αυτό συνέβη μετά τις συνομιλίες για το κλίμα στην COP28 στο Ντουμπάι, κατά τη διάρκεια των οποίων παγκόσμιοι ηγέτες και στελέχη συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.