ManpowerGroup: 34% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων
Ένα σαφές βελτιωμένο κλίμα προσλήψεων αναμένεται στην Ελλάδα για το 4ο τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προοπτικών Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup στην οποία συμμετείχαν 524 Έλληνες εργοδότες.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναμένει ενεργούς ρυθμούς προσλήψεων με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης 19 ποσοστιαίων μονάδων.
Οι προοπτικές έχουν ενισχυθεί κατά 8 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2 μονάδες από πέρυσι. Το 34% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, το 20% προβλέπουν μείωση ενώ το 37% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.
Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα
Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας καθώς οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τους Έλληνες εργοδότες στον κλάδο είναι 50%. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 63% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 56% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στις προσδοκίες της στον κλάδο των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του κλάδου κατά 34 μονάδες. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι ο πλέον ανταγωνιστικός, η πλειονότητα (89%) των εργοδοτών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του εξειδικευμένου ταλέντου που χρειάζονται σύμφωνα με την Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup.
Ακολουθεί ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών με προοπτικές απασχόλησης 30 μονάδων. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 16% από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειώθηκε κατά 40% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τους Έλληνες εργοδότες στον κλάδο των Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι 28% με αύξηση κατά 9% σε ετήσια βάση.
Ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο του 2024. Οι τομείς των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, των Χρηματοοικονομικών & Κτηματομεσιτικών και των Μεταφορών & Εφοδιαστικής Αλυσίδας παρουσιάζουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων, με τις Υπηρεσίες Επικοινωνίας να σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση 50%. Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη δυναμική αυτών των κλάδων και την ανάγκη για ανάπτυξη δεξιοτήτων και καινοτομία. Οι Έλληνες εργοδότες είναι όλο και πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές προσλήψεων ενισχύοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό απασχόλησης βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο του 2024. Στη ManpowerGroup, οι ολοκληρωμένες λύσεις προσέλκυσης, στελέχωσης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που παρέχουμε σε όλο το εύρος της αγοράς και η εξειδίκευση μας στους επτά βασικούς κλάδους της αγοράς εργασίας: Engineering, IT (Πληροφορική), Sales / Marketing, Call Center, Administration& HR, Finance & Banking και Healthcare (επιστήμες Υγείας) μας επιτρέπει να υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων τους. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.»
17% για την Αττική – αύξηση 6 μονάδων για τη Βόρεια Ελλάδα
Η πιο ανταγωνιστική περιοχή στην Ελλάδα περιφέρεια είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής (17%), σημειώνοντας άνοδο κατά 1 μονάδα από το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά 1 μονάδα από πέρυσι. Η μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε στη Βόρεια Ελλάδα, με αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων. Οι προθέσεις απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζουν πλέον τις 12 μονάδες.
Πιο αισιόδοξες οι μεγάλες επιχειρήσεις
Και τα 6 μεγέθη οργανισμών αναμένουν να αυξήσουν τα επίπεδα στελέχωσης το 4ο τρίμηνο του 2024.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους είναι οι πλέον αισιόδοξες στην Ελλάδα, σημειώνοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης 35%, αυξημένες κατά 6 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 24 μονάδες από πέρυσι. Αυτό το τρίμηνο σηματοδοτεί τον υψηλότερο δείκτη που έχει καταγραφεί στις ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση το 1ο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το προηγούμενο τρίμηνο αναφέρθηκε από μεγάλους οργανισμούς 250-999 εργαζομένων, παρουσιάζοντας αύξηση 19 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο
Η έρευνα για το 4ο τρίμηνο του 2024 υπογραμμίζει τη σταδιακή βελτίωση των Παγκόσμιων Προοπτικών Απασχόλησης (25%). Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 3 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι προοπτικές παραμένουν 5 μονάδες κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 4ο τρίμηνο του 2023.
Οι προοπτικές στη Βόρεια Αμερική ανέρχονται σε 32%, βελτιωμένες κατά 5 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι προθέσεις προσλήψεων παραμένουν οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (21%), με ενίσχυση κατά +2% από το 3ο τρίμηνο του 2024 και αποδυνάμωση κατά -3% σε ετήσια βάση. Οι προοπτικές ποικίλλουν σε ολόκληρη την περιοχή, με τους εργοδότες να είναι πιο πρόθυμοι να προσλάβουν στη Νότια Αφρική (32%), την Ελβετία (32%), την Ιρλανδία (30%) και την Ολλανδία (30%). Οι ασθενέστερες προοπτικές εντοπίζονται στο Ισραήλ (8%) και τη Δημοκρατία της Τσεχίας (11%).
Σχετικά με την Έρευνα
Η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup είναι η πιο ολοκληρωμένη, προσανατολισμένη στο μέλλον έρευνα του είδους της για την απασχόληση, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως βασικός οικονομικός δείκτης. Οι καθαρές προοπτικές απασχόλησης προκύπτουν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της δραστηριότητας προσλήψεων και αφαιρούν από αυτό το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση.
Σχετικά με τη Μεθοδολογία της Έρευνας
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή των δεδομένων NEO έχει ψηφιοποιηθεί. Οι απαντήσεις στην έρευνα συλλέχθηκαν από την 1η έως την 31η Ιουλίου 2024 και 40.340 εργοδότες σε 42 χώρες ερωτήθηκαν για τις προθέσεις προσλήψεων τους για το τέταρτο τρίμηνο. Τόσο οι ερωτήσεις που τέθηκαν όσο και το προφίλ των ερωτηθέντων παρέμειναν αμετάβλητα. Το μέγεθος της επιχείρησης και ο τομέας δραστηριότητας είναι τυποποιημένα σε όλες τις χώρες και περιοχές, ώστε να επιτρέπονται οι διεθνείς συγκρίσεις. Όλοι οι αναφερόμενοι δείκτες NEO έχουν προσαρμοστεί εποχικά για ευκολότερη ερμηνεία, σύγκριση και συνέπεια.
Σημείωση: H Χιλή εντάχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα και τα δεδομένα δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.