Λιανικό εμπόριο: Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις τόσο στην παρούσα φάση όσο και για το επόμενο διάστημα

NEWSROOM
Πλάκα, καταστήματα εστίασης
Καταστήματα εστίασης στη συνοικία της Πλάκας στην Αθήνα / Φωτογραφία: Shutterstock

Οι νέες παραγγελίες ενισχύονται αισθητά (+27 από +11 μονάδες), ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται αλλά παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Αισιοδοξία επικρατεί στο λιανικό εμπόριο, τόσο για την παρούσα φάση, όσο και για το επόμενο διάστημα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας για τον Μάιο του 2024 του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις τρέχουσες πωλήσεις καταγράφεται μια αναστροφή του κλίματος στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς ο σχετικός δείκτης από πέρασε σε θετικό έδαφος από αρνητικό και με μεγάλη απόσταση της τιμής σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάιο στις 107,9 μονάδες, από 93,1 μονάδες τον Απρίλιο. Η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους.

Αναλυτικά, οι θετικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις στρέφονται θετικές στις +28 (από -8) μονάδες, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο ενισχύονται ήπια και διαμορφώνονται στις +38 (από +35) μονάδες. Οι νέες παραγγελίες ενισχύονται αισθητά (+27 από +11 μονάδες), ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται αλλά παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και διαμορφώνονται στις +21 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, οι αισιόδοξες προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται (+49 από +31 μονάδες), ενώ ως προς τις τιμές, το 38% αναμένει άνοδο, ενδεικτικό των πληθωριστικών πιέσεων.

Ως προς τον βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον αυτός διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς το 66% θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 61,7% τον Απρίλιο.

Οι προσδοκίες βελτιώνονται σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους

Αναλυτικότερα ανά κατηγορία οι προσδοκίες διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός ενισχύθηκε ήπια τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις 71,7 (από 64) μονάδες, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το περυσινό επίπεδο (107,0 μον.). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρούνται έντονα αρνητικές και διαμορφώθηκαν στις -36 (από -38) μονάδες, ενώ παράλληλα οι απαισιόδοξες προσδοκίες για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου εξασθένισαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν στις +13 (από -16) μονάδες. Τα αποθέματα διογκώνονται και διαμορφώνονται στις +22 μονάδες, ενώ παράλληλα ενισχύονται εντονότερα οι παραγγελίες προς προμηθευτές. Το έντονα θετικό ισοζύγιο των προβλέψεων για την απασχόληση παραμένει (+60 από +58 το σχετικό ισοζύγιο), ενώ οι πληθωριστικές τάσεις των τιμών περιορίζονται ελαφρά (+40 από +44 μονάδες).

Ήπια ανοδικά κινείται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση, φτάνοντας στις 136,3 (από 128,8) μονάδες, υψηλότερα από το αντίστοιχο επίπεδο πέρυσι (104,1 μον.). Οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται (+26 από +3 μονάδες), ενώ αντίθετα κινούνται οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα που αν και υποχωρούν, διατηρούνται σε έντονα θετικά επίπεδα (+76 μονάδες). Τα αποθέματα αποκλιμακώνονται και από κανονικά για την εποχή επίπεδα διαμορφώνονται στις -23 μονάδες, ενώ οι παραγγελίες προς προμηθευτές στρέφονται θετικές στις +14 μονάδες (από -12 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Από την άλλη πλευρά, πολύ αισιόδοξες παραμένουν οι προβλέψεις για την απασχόληση, όταν στις τιμές το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται οριακά.

Οι προσδοκίες στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού υποχωρούν ελαφρά και ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται τον Μάιο στις 115,8 (από 121,7) μονάδες, στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (115,1 μον.). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στις +39 μονάδες (από +42), ενώ παράλληλα οι έντονα θετικές προβλέψεις στις πωλήσεις στο επόμενο διάστημα διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα (+47 μονάδες). Από την άλλη πλευρά, το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε, με τις παραγγελίες προς προμηθευτές να ενισχύονται αισθητά και να διαμορφώνονται στις +45 (από +28) μονάδες. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται οριακά στις +39 μονάδες (από +37 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης συνεχίζει να υποδηλώνει αύξηση (+39 μονάδες).

Σημαντική ενίσχυση σημειώνεται τον Μάιο στις επιχειρηματικές προσδοκίες στα Οχήματα – Ανταλλακτικά, στις 121,4(από 99,8) μονάδες, χαμηλότερα πάντως σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (128,2 μονάδες). Οι τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου ενισχύονται κατακόρυφα και διαμορφώνονται στις +31 μονάδες (από -28 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου εξασθενούν ελαφρά στις +49 (από +57) μονάδες. Τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ήπια (+33 από +42 μονάδες), με τις παραγγελίες προς προμηθευτές να ενισχύονται σημαντικά στις +47 (από +21) μονάδες. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται αισθητά και διαμορφώνονται στις +24 (από +4) μονάδες, ενώ τέλος, ως προς τις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται σε πληθωριστικά επίπεδα, στις +41 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ