ΟΗΕ: Υποχωρούν για πέμπτο μήνα οι τιμές τροφίμων
Ο παγκόσμιος δείκτης των τιμών τροφίμων που καταρτίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κινήθηκε πτωτικά για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι αποκλιμακώνεται το κόστος ζωής.
Ο δείκτης υποχώρησε στο 138 – που αποτελεί χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα επίπεδά του πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Οι δύο χώρες – Ρωσία και Ουκρανία – είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγείς ηλιέλαιου, καλαμποκιού και σίτου στον πλανήτη.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία που έγινε τον περασμένο Ιούλιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για άνοιγμα των Ουκρανικών λιμανιών έχει οδηγήσει σε πτώση τις τιμές δημητριακών και φυτικών ελαίων. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν περισσότερα τρόφιμα σε διεθνείς αγορές και, ειδικά, στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα σιτηρά αποτελούν τη «βασική αιτία» ανόδου των τιμών τροφίμων φέτος, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι η προσφορά κινείται πλέον ανοδικά, επειδή «η σοδειά δείχνει να είναι καλύτερη, ειδικά στον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία». Και οι τρεις χώρες είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών.
Ειδικοί και στελέχη του ΟΗΕ εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να αποκλιμακωθούν οι τιμές, όμως διάφοροι παράγοντες έχουν ήδη επηρεάσει ευνοϊκά την αγορά, όπως, για παράδειγμα, η προσωρινή μείωση στους φόρους εξαγωγών που αποφάσισε η Ινδονησία στέλνοντας τεράστιες ποσότητες φθηνότερων φυτικών ελαίων στις διεθνείς αγορές.
Το κόστος των τροφίμων είναι η βασική αιτία της εκτόξευσης του πληθωρισμού παγκοσμίως. Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε τον Αύγουστο το 9,1%, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης του ΟΗΕ έδειξε επίσης ότι έχει υποχωρήσει το κόστος σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων, όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και η ζάχαρη.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι προκλήσεις έχουν φτάσει στο τέλος του. Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι οι επόμενες σοδειές στη χώρα θα είναι χαμηλότερες, εξ αιτίας του πολέμου.
Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σιτηρών και κριθαριού θα είναι μειωμένες φέτος κατά τουλάχιστον 20%, εξ αιτίας της ρωσικής εισβολής. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχουν εκδώσει και οι συνεταιρισμοί αγροτών που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της νέας παραγωγής.
Το βέβαιο είναι ότι οι τιμές τροφίμων συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, παρά τις πρόσφατες μειώσεις. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση των τιμών ενέργειας, αλλά και οι αυξήσεις στα λιπάσματα που αυξάνουν το κόστος παραγωγής των αγορτών.
Για να δούμε πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών, λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η προσφορά προϊόντων.