Εφιαλτικό ήταν το πρώτο εξάμηνο για τη Wall Street

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης/ Φωτογραφία AP

Το χειρότερο εξάμηνο από το 1970 – εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα δηλαδή – βίωσαν οι αμερικανικές αγορές τους πρώτους έξι μήνες του 2022, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι για το πώς η διαρκής αύξηση του πληθωρισμού θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

Το τελευταίο εξάμηνο, ο δείκτης, S&P 500, έχασε το 20,6% της αξίας του, ενώ αντίστοιχες απώλειες υπέστησαν και άλλοι δείκτες της Wall Street.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι χρηματιστηριακές και στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, αλλά και της Ασίας.

Όλα αυτά καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προσπαθούν να ελέγξουν τις δραματικές αυξήσεις στο κόστος ζωής, που οφείλονται φυσικά στην αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά διατροφής και στα καύσιμα.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία – η μεγαλύτερη στον κόσμο – θα πέσει σε ύφεση, ενδεχομένως έως τα τέλη της χρονιάς, αν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων.

«Αν η Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, η χρηματιστηριακή αγορά θα αντιδράσει πολύ αρνητικά, δήλωσε ο Νταν Γουάνγκ, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Hang Seng Bank China στο BBC.

Ένας άλλο σημαντικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, ο Dow Jones Industrial Average, υποχώρησε κατά περισσότερο από 15% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας τις σημαντικότερες απώλειες από το 1962. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός Nasdaq έχανε σχεδόν το 30% της αξίας του.

Στη Βρετανία, ο FTSE 250 έχει υποχωρήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά περισσότερο από 20%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει χάσει σχεδόν το 17% της αξίας του. ο αντίστοιχος ασιατικός δείκτης, MSCI index, έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 18%.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε ετήσια συνάντηση που είχαν στην Πορτογαλία, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσαν ότι πρέπει να αναληφθεί δράση άμεσα ώστε να μη χαθεί ο έλεγχος των τιμών.

Παρόλα αυτά, τόνισαν ότι οι δράσεις πρέπει να είναι προσεκτικές, καθώς το παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την πανδημία μπορεί να έχει πολύ οδυνηρές συνέπειες στην ανάπτυξη σε όλον τον πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, η αμερικανική Fed ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων σε 30 χρόνια, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών από το 1% στο 1,25%.

ΣΧΕΤΙΚΑ