Wall Street: Ο χειρότερος μήνας εδώ και 14 χρόνια

Wall Street/ Φωτογραφία AP

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι αμερικανικές αγορές την προηγούμενη Παρασκευή – τελευταία εργάσιμη μέρα του Απριλίου – με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει τη χειρότερη απόδοση από τον Οκτώβριο του 2008 και τον S&P να καταγράφει τη χειρότερη απόδοση από το Μάρτιο του 2020 στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid.

Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε μόνο την Παρασκευή το 4,2% της αξίας του, παρασυρόμενος από την πτώση της Amazon, η μετοχή της οποίας διολίσθησε κατά 15%, καθώς η εταιρεία δεν πέτυχε τους στόχους πωλήσεων.

Ο S&P 500 απώλεσε το 3,6% της αξίας του, ενώ ο βιομηχανικός Dow έχασε περίπου 940 μονάδες ή 2,8%.

Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε και ο σημαντικότερος δείκτης που αφορά στον πληθωρισμό – δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή – ο οποίος ενισχύθηκε κατά 5,2% σε δωδεκάμηνη βάση, δείχνοντας ότι έρχονται ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες για την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Στο σύνολο του Απριλίου, ο Nasdaq έχασε περίπου το 12% της αξίας του, ο S&P 500 πάνω από το 7%, ενώ οι απώλειες του βιομηχανικού, Dow, περιορίστηκαν στο περίπου 4%.

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός δυσκολιών στην οικονομία έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους επενδυτές για το τι έρχεται στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής, η εποχή ανακοίνωσης αποτελεσμάτων έχει φανεί πολύ χλιαρή, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,4%, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κρατά πολύ επιφυλακτική στάση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αυξήσει το ρυθμό ανόδου των επιτοκίων, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ρωσο-Ουκρανική κρίση έχει δώσει ώθηση στον πληθωρισμό – ειδικά των ειδών πρώτης ανάγκης – ενώ οι εταιρείες είναι αβέβαιες για τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.

Την ίδια ώρα, η Κίνα αντιμετωπίζει όλο και μειωμένη ανάπτυξη και συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, με τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown που έχει επιβάλει στο πλαίσιο της πολιτικής του Σι Ζινπίνγκ για μηδενικά κρούσματα Covid.

Η τάση από-παγκοσμιοποίησης, φυσικά, επιβαρύνει σημαντικά τα αποτελέσματα των πολυεθνικών εταιρειών.

Από τα υψηλά του, ο Nasdaq έχει απωλέσει το 23% της αξίας του, ο S&P 500 πάνω από το 13% και ο Dow Jones το 10%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί, ενώ οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται σημαντικά.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Fed, αλλά και την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Starbucks, της Uber, της Lyft και της Pfizer.

ΣΧΕΤΙΚΑ