Ο πληθωρισμός σφυροκοπά… και τον καφέ
Κανένα προϊόν δεν έχει ανοσία στις ισχυρές δυνάμεις της οικονομίας και των ακραίων καιρικών συνθηκών. Μεταξύ αυτών και το αγαπημένο ρόφημα όλου του πλανήτη, ο καφές.
Τα συμβόλαια του προϊόντος χτύπησαν χθες επίπεδα – ρεκόρ, καθώς διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2012. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη αύξηση στο προϊόν, του οποίου η τιμή έχει ήδη εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 80% από τις αρχές της χρονιάς.
Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι οι λάτρεις του καφέ πληρώνουν όλο και πιο αυξημένες τιμές και θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα τους επόμενους μήνες. Και αυτό φυσικά θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι αυξήσεις στις τιμές του προϊόντος οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην ακραία ξηρασία και στις ασυνήθιστα παγωμένες καιρικές συνθήκες τη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κόκκων καφέ.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν την παροχή καφέ και έχουν σημάνει συναγερμό στις χρηματιστηριακές αγορές.
Ο πληθωρισμός στον καφέ είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες – ή τουλάχιστον αυτές που οφείλονται στην κλιματική κρίση – δημιουργούν εφιάλτες στους αγρότες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Και, όπως είναι προφανές, οι καταστροφές από την κλιματική κρίση αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων.
Όπως επισημαίνει σε έρευνα του το CNN, επικαλούμενο στοιχεία από την αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ, από τον Αύγουστο, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 31% από την προηγούμενη χρονιά.
Όπως σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι περιοχές όπου καλλιεργείται καφές στη Βραζιλία έχουν πληγεί σημαντικά από την ακραία ξηρασία, τη χειρότερη που έχει δει η χώρα εδώ και περίπου έναν αιώνα.
Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο, η Βραζιλία χτυπήθηκε από το χειρότερο χιονιά από το 1994, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον καφέ και άλλες καλλιέργειες.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία έχει προκαλέσει αναταράξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ τους και ελλείψεις στα κοντέινερ των πλοίων.
Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να πίνουν πολύ καφέ, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση μετατέθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τα γραφεία στα σπίτια.
Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι τιμές του καφέ θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και το επόμενο διάστημα, ενώ τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οι αυξήσεις αγγίζουν μέχρι ώρας το 4,7% κατά το τελευταίο 12μηνο.