Οι ελλείψεις τροφίμων στη Βρετανία μπορεί να παγιωθούν
Οι ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην βρίσκουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, τα οποία επιθυμούν.
«Το σύστημα από την ‘παραγωγή στο πιάτο σας’ δε λειτουργεί πια και δε νομίζω να λειτουργήσει ξανά», εκτίμησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ποτών και Τροφίμων της Βρετανίας, Ίαν Ράιτ, μιλώντας σε ημερίδα της κυβέρνησης.
Και προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαρκείς ελλείψεις αγαθών. Ωστόσο, όπως εξήγησε, αυτό δε σημαίνει ότι θα τελειώσουν τα τρόφιμα στη χώρα.
Η Ομοσπονδία Ποτών και Τροφίμων της Βρετανίας αντιπροσωπεύει περισσότερες από 800 επιχειρήσεις ποτών και τροφίμων.
Εξ αιτίας του Brexit, ο Βρετανός καταναλωτής δεν μπορεί να περιμένει ότι θα βρίσκει πάντα στα σούπερ μάρκετ το προϊόν που επιθυμεί, όπως συνέβαινε παλαιότερα. «Αυτό τελείωσε. Και δεν πιστεύω να ξανασυμβεί», υπογράμμισε ο κ. Ράιτ.
Και καθώς η βιομηχανία τροφίμων και ποτών προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, ο κ. Ράιτ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το σε προϊόντα από τα οποία παράγουν θα δώσουν προτεραιότητα.
«Την προηγούμενη εβδομάδα, ολόκληρη η Ανατολική Αγγλία είχε τεράστια έλλειψη σε εμφιαλωμένο νερό, επειδή ήταν αδύνατο για τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν τα προϊόντα να τα μετακινήσουν οπουδήποτε», εξήγησε και τόνισε ότι τελικά «οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να δώσουν προτεραιότητα σε προϊόντα με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους».
Τα άδεια ράφια στο Σένσμπουρι του Λονδίνου τις προηγούμενες ημέρες οφείλονται στις ελλείψεις οδηγών στα φορτηγά – σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ποτών και Τροφίμων της Βρετανίας, η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει έλλειψη περίπου μισό εκατομμυρίου εργαζομένων, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα όγδοο του εργατικού της δυναμικού.
Ο κ. Ράιτ εξήγησε ότι οι ελλείψεις οφείλονται σε μία σειρά παραγόντων και προειδοποίησε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εξ αιτίας του Brexit στην αλυσίδα παραγωγής «πρόκειται να επιδεινωθούν», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση δεν πρόκειται να βλετιωθεί, μόνο να χειροτερέψει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον».
Πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, των παμπ και των εστιατορίων επίσης αποδίδουν την έλλειψη προϊόντων στο μειωμένο αριθμό οδηγών στα φορτηγά μεταφοράς.
Η έλλειψη σε οδηγούς οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες εγκατέλειψαν τη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit, αλλά και την πανδημία, καθώς οι αλλαγές στη φορολογία κατέστησε ασύμφορο το να εργάζονται στη Βρετανία σε σχέση με μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι μεταπήδησαν στο διαδικτυακό τομέα μετά την πανδημία. Οι οδηγοί ξεκίνησαν, λοιπόν, να εργάζονται για εταιρείες λιανικής που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου, όπως η Tesco και η Amazon, επειδή είναι πιο καλοπληρωμένες θέσεις χωρίς αυστηρό ωράριο.