Σταματήστε τις εξορύξεις για να γλυτώσουμε την καταστροφή

Εξορύξεις/ Φωτογραφία AP

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, που ιδρύθηκε από πλούσιες χώρες στον απόηχο της πετρελαϊκής κρίσης κατά τη δεκαετία του 1970 ώστε να διασφαλίσει την παροχή ενέργειας σε προσιτές τιμές, ανακοίνωσε ότι αυτό που έχει ανάγκη ο πλανήτης είναι να σταματήσουμε αμέσως τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών αερίου έως το 2050, η Υπηρεσία τόνισε σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα πρέπει να σταματήσουν άμεσα και να μην εγκριθεί κανένα νέο σχέδιο εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

Η δραματική προειδοποίηση αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που έχει προσβλέπει στην επίτευξη του στόχου της συμφωνία τους Παρισιού για το κλίμα, δηλαδή τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Και αυτό επειδή αν η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα προκληθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και μειωμένη παροχή τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους.

Για να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο της κλιματικής αλλαγής, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί ότι πρέπει να επιτευχθούν οι εξής στόχοι:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι νέες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Να σταματήσουν οι πωλήσεις μηχανών που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα από το 2025.
  • Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των πωλήσεων αυτοκινήτων έως το 2030.
  • Καμία πώληση νέων επιβατικών αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035.
  • Ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να φτάσει στο επίπεδο των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040.
  • Το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ηλιακή και αιολική ενέργεια έως το 2050.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, αν οι χώρες σε όλον τον πλανήτη ακολουθήσουν τις παραπάνω συστάσεις, τότε οι ετήσιες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας θα αγγίζουν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 από τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας παίρνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε τέτοιου είδους συστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ