O ρόλος των εταιρειών είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το κλίμα

Εκπομπές άνθρακα/ Φωτογραφία AP

Ο ρόλος των εταιρειών στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι τουλάχιστον απογοητευτικός, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο των μεγάλων δημόσιων εταιρειών παγκοσμίως λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ανάλυσή της, η οικονομική εταιρεία, Arabesque, μελέτησε εταιρείες σε 14 από τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες στον κόσμο δίνοντας τους μία βαθμολογία με βάση τις εκπομπές άνθρακα των εν λόγω επιχειρήσεων από το 2015 έως το 2019.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι λιγότερο από το 25% των εταιρειών είναι καθ’ οδόν για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το 2050, στόχος της οποίας είναι να περιοριστεί η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας στο 1,5 βαθμό Κελσίου.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εκπομπές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται από το 2015 και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα υπήρξε οπισθοχώρηση από τους στόχους του Παρισιού.

Ο Πρόεδρος της Arabesque δήλωσε ότι τα μέτρα που έχουν λάβει εθελοντικά οι εταιρείες «κάνουν τη διαφορά σε κάποιες περιοχές, όμως δεν επιφέρουν κάποια συστημική αλλαγή». Πρόσθεσε δε ότι διανύουμε μία «κρίσιμη χρονιά» και ότι «τα περιθώρια στενεύουν, καθώς απομένουν λίγα χρόνια» για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Από την έρευνα της Arabesque προκύπτει ότι οι περισσότερες εμβληματικές εταιρείες που κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας μόλις κατά 1,5 βαθμό βρίσκονται στη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Φιλανδία και την Ιαπωνία.

Η εταιρεία μελέτησε τις εκπομπές άνθρακα που βγαίνουν άμεσα, αλλά και έμμεσα από τις εταιρείες, όμως δεν καταμέτρησε τις εκπομπές άνθρακα από τα προϊόντα που πωλούν, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συγκεντρωθούν αυτά τα στοιχεία.

Τα στοιχεία της Arabesque δείχνουν επίσης ότι το 15% των εταιρειών, με συνολική χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, δε δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εκπομπών άνθρακα.

Η δημοσίευση της εν λόγω έρευνας έγινε τη μέρα που ξεκίνησε η διαδικτυακή διήμερη σύνοδος για την κλιματική κρίση, που συγκάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην οποία παρευρέθηκαν δεκάδες ηγέτες, με πολλούς εξ αυτών να αναλαμβάνουν πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες σε σχέση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους.

Και καθώς οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τη μέτρησή της για μεγάλη αύξηση των εκπομπών άνθρακα, καθώς οι οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο βγαίνουν από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ