ΟΗΕ: Ο πλανήτης κινδυνεύει να γίνει «κόλαση» για εκατομμύρια ανθρώπους
Ο πλανήτης κινδυνεύει να γίνει μία μη κατοικήσιμη «κόλαση» για εκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποιούν οι επιστήμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι σε έκθεσή τους αποδίδουν την αποτυχία για αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής στην αποτυχία των ηγετών στο πολιτικό και το επιχειρηματικό φάσμα.
Και προσθέτουν επίσης ότι η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει ήδη σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και έχει μολύνει πάνω από 37 εκατομμύρια, έχει αναδείξει τις αποτυχίες «σχεδόν όλων των χωρών» στην πρόληψη ενός «κύματος θανάτου και αρρώστιας», παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις των ειδικών.
Μεταξύ του 2000 και του 2019, σημειώθηκαν 7.348 μεγάλες φυσικές καταστροφές – συμπεριλαμβανομένων σεισμών, τσουνάμι και τυφώνων – που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 1,23 εκατ. ανθρώπους, έχουν επηρεάσει τις ζωές 4,2 δισ. ανθρώπων και έχουν κοστίσει περισσότερα από 2,97 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το νούμερο αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της προηγούμενης 20ετίας, από το 1980 έως το 1999 όταν καταγράφηκαν 4.212 φυσικές καταστροφές στον πλανήτη.
Η έρευνα θεωρεί ως «φυσική καταστροφή» ένα γεγονός που έχει τουλάχιστον δέκα νεκρούς ή έχει επηρεάσει τουλάχιστον 100 ανθρώπους ή έχει υπάρξει κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή έχει υπάρξει έκκληση για διεθνή βοήθεια. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των καταστροφών είχαν σχέση με το κλίμα, με τους ερευνητές να αναφέρουν όλο και περισσότερες πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές τα τελευταία 20 χρόνια.
Η μεγάλη αυτή αύξηση αποδίδεται στη διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια θερμοκρασία, στην οποία οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των καταστροφών. από την έρευνα, προκύπτει ότι οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι τυφώνες και οι δασικές πυρκαγιές έχουν αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 20 χρόνια.
Η Ασία έχει δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από τις καταστροφές έχοντας υποστεί 3.068 από το 2000 έως το 2019. Ακολουθεί η Αμερική με 1.756 και η Αφρική με 1.192. Η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο είναι η Κίνα με περισσότερες από 500 φυσικές καταστροφές και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 467 φυσικές καταστροφές.
Οι πιο θανατηφόρες καταστροφές – με πάνω από 100.000 νεκρούς – ήταν το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, ο κυκλώνας Ναρτζί στη Μυανμάρ το 2008 και ο σεισμός στην Αϊτή το 2010.
Αυτή τη στιγμή, ο πλανήτης είναι καθ’οδόν για να καταγράψει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο, εκτός και αν οι βιομηχανικές χώρες μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η προβλεπόμενη αύξηση είναι αρκετή για να αυξήσει τη συχνότητα των ακραίων φαινομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα κάποιες χώρες τελικά να μην είναι καν κατοικήσιμες.
Οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά7,2% κάθε χρόνο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.