Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια

Φωτο: Shutterstock

Οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή μπορούν να οδηγήσουν σε δραματική πτώση των τιμών κάποιων εταιρειών, με αποτέλεσμα να χαθούν από τις αγορές πάνω από 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Ινστιτούτου, Principles for Responsible Investment, που εξέτασε το πόσο «αναπόφευκτες» είναι οι πολιτικές που αφορούν, για παράδειγμα, στην κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και, φυσικά, κατά πόσον θα επηρεαστούν οι τιμές των μετοχών των εταιρειών.

Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα χαθούν τουλάχιστον 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 4,5% της αξίας εταιρειών που αποτελούν τον παγκόσμιο δείκτη, MSCI.

Ωστόσο, από την κρίση προκύπτουν και πολλές ευκαιρίες για τους επενδυτές, αν τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε εταιρείες που προσαρμόζονται στις πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και που θα δουν τις τιμές των μετοχών τους να εκτοξεύονται.

Το Principles for Responsible Investment υποστηρίζεται από τουλάχιστον 2.600 διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτές, των οποίων τα συνολικά κεφάλαια ξεπερνούν τα 86 τρισ. δολάρια.

Εδώ και καιρό, οι επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνουν την πίεση προς τις επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και τις καλούν να είναι πιο ειλικρινείς και διαφανείς σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχουν από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ήδη από τη διάσκεψη στη Μαδρίτη για το κλίμα προέκυψαν πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, δήλωσε ότι η Σύνοδος τονίζει ότι βρισκόμαστε στο «σημείο που δεν έχει επιστροφή» για το κλίμα.

Η έρευνα, πάντως, της Principles for Responsible Investment έγινε με βάση την υπόθεση του πώς θα κυμανθούν οι τιμές των μετοχών των εταιρειών αν οι πολιτικές για το κλίμα αλλάξουν το 2025. Ωστόσο, στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι πολιτικές μπορεί να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Φυσικά, ο τομέας που θα πληγεί περισσότερο είναι ο τομέας της ενέργειας, ενώ ακολουθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες κοινής ωφελείας.

Οι αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική αφορούν στην απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης που αναμένεται να έρθει έως το 2035, αλλά και η κατάργηση του λιγνίτη.

Οι εταιρείες ενέργειας αναμένεται να χάσουν το 33% της αξίας τους στις χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με την έρευνα της Principles for Responsible Investment, με τις 10 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά και παραγωγής φυσικού αερίου, να αναμένεται να απωλέσουν περί τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Η αξία των αυτοκινητοβιομηχανιών που θα παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και των εταιρείας κοινής ωφέλειας που θα στραφούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα δουν την αξία των μετοχών τους να διπλασιάζεται ή να ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τις μελλοντικές τους τοποθετήσεις, ειδικά στους συγκεκριμένους τομείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ