Γιατί το 75% των παιδιών στην Ευρώπη δεν κοιμούνται αρκετά

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Τρία στα τέσσερα μικρά παιδιά στην Ευρώπη αφιερώνουν πολύ χρόνο στις οθόνες, δεν κοιμούνται και δεν κινούνται καθημερινά αρκετά, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια ανάλυση.

Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια αναφοράς, τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα πρέπει να έχουν τρεις ώρες καθημερινή σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας ώρας έντονης άσκησης, καθώς και το πολύ μία ώρα μπροστά στην οθόνη και 10 έως 13 ώρες ύπνου, σημειώνει το Euronews.

Η έρευνα 

Αλλά σε 33 χώρες παγκοσμίως, μόλις το 14,3% των παιδιών ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών πληρούν όλα αυτά τα πρότυπα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, η οποία περιελάμβανε περίπου 7.000 παιδιά.
Ενώ το 81% κοιμάται αρκετά, μόλις το 41,8% ανταποκρίνεται στις συστάσεις για τον χρόνο παρακολούθησης και το 49,2% έχει αρκετή σωματική δραστηριότητα.

Δεδομένου ότι η πρώιμη παιδική ηλικία είναι ένα «κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας» για την καθιέρωση υγιεινών συνηθειών, τα ευρήματα έχουν σοβαρές συνέπειες για τη «δια βίου υγεία και ευημερία» των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Wollongong στην Αυστραλία.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να εξετάσουμε τον βαθμό στον οποίο τα παιδιά πληρούν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές σε διάφορες χώρες», δήλωσε στο Euronews Health η Δρ Σάρα Ρόουζ, αναπτυξιακή ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντσαϊρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδια δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Αυτά τα στοιχεία είναι το είδος του πράγματος που χρειαζόμαστε για να φέρουμε κάποια αλλαγή για τα παιδιά».

Περιφερειακές διαφορές

Τα ποσοστά είναι ελαφρώς καλύτερα στην Αφρική και την Ευρώπη, όπου περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών (23,9% και 23,5%, αντίστοιχα) πληρούν και τα τρία κριτήρια αναφοράς.

Τα μισά παιδιά στην Ευρώπη (50%) έχουν επαρκώς περιορισμένο χρόνο στην οθόνη, ενώ το 53,5% των παιδιών ασκούνται αρκετά και σχεδόν όλα (94,7%) κοιμούνται αρκετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα  κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες από ό,τι τα αγόρια να τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να ασκούνται αρκετά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Βόρεια και η Νότια Αμερική έχουν τόσο τις καλύτερες όσο και τις χειρότερες συνήθειες. Ενώ δύο στα τρία παιδιά έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα - υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή - τα παιδιά εκεί έχουν επίσης μακράν τον περισσότερο χρόνο στην οθόνη, με μόλις το 17% να ανταποκρίνεται στις συστάσεις.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν υποθέσεις ότι αν ένα παιδί περνάει πολύ χρόνο καθισμένο μπροστά στην οθόνη, δεν ασχολείται με τη σωματική δραστηριότητα, ενώ στην πραγματικότητα τα δεδομένα αυτά παρουσιάζουν μια πιο διαφοροποιημένη εικόνα», δήλωσε η Ρόουζ.

Είναι πιθανό ότι οι τάσεις στη σωματική δραστηριότητα και τον χρόνο μπροστά στην οθόνη ξεκινούν ακόμη νωρίτερα στη ζωή, δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι μόλις το ένα τέταρτο των παιδιών κάτω των 2 ετών ανταποκρίνεται στις συστάσεις για τον χρόνο μπροστά στην οθόνη.

Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη συνδέεται επίσης με προβλήματα υγείας. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα παιδιά ηλικίας 1 έτους στις οθόνες, τόσο πιο πιθανό είναι να παρουσιάσουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις όταν είναι 2 και 4 ετών - αν και δεν είναι ακόμη σαφές ότι ο χρόνος στην οθόνη προκαλεί πραγματικά τα προβλήματα.

 Φωτογραφία: Shutterstock

Φωτογραφία: Shutterstock

Βήματα για τον περιορισμό του επιβλαβούς χρόνου των παιδιών στην οθόνη

Αρκετά ευρωπαϊκά έθνη πιέζουν για περιορισμούς στον χρόνο των παιδιών στην οθόνη. Τον Σεπτέμβριο, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας συνέστησε την απαγόρευση των οθονών για παιδιά κάτω των 2 ετών, μετά από παρόμοιες οδηγίες στην Ιρλανδία για μωρά ηλικίας έως 18 μηνών.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση λέει ότι τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν θα πρέπει να έχουν καθόλου χρόνο στην οθόνη και ότι μέχρι τα 6 έτη θα πρέπει να είναι «έντονα περιορισμένος».

Άλλες χώρες, όπως η Κίνα, έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, περιορίζοντας, για παράδειγμα, τα διαδικτυακά παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά.

Ωστόσο, οι απαγορεύσεις του χρόνου στην οθόνη μπορεί να μην είναι πάντα ρεαλιστικές, δεδομένου ότι η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται παντού στην καθημερινή ζωή, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.

Αφού μελέτησαν τις καθημερινές ψηφιακές συνήθειες των μικρών παιδιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να κρατήσουμε τα μικρά παιδιά μακριά από τις οθόνες και ότι μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής μπορεί απλώς να κάνει τους γονείς να αισθάνονται ανησυχία ή ντροπή για τη χρήση των οθονών από τα παιδιά τους, αντί να τα βοηθήσει να μειώσουν τη χρήση.

Η Ρόουζ δήλωσε επίσης ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για τον χρόνο χρήσης της οθόνης μπορεί να είναι υπερβολικά απλοϊκές, δεδομένου ότι συνήθως δεν λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα των όσων κάνουν τα παιδιά στις συσκευές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ