Παγκόσμια Τράπεζα: «Ξεκλειδώνοντας» τη δύναμη της υγιούς μακροζωίας
Οι ενήλικες άνω των 60 ετών είναι η ταχύτερα αυξανόμενη δημογραφική ομάδα σε όλο τον κόσμο. Η μετατόπιση αυτή θα επηρεάσει την εργασία, τη μετανάστευση, την υγειονομική περίθαλψη, τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και τις οικονομίες, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι ταχύτατα γηράσκουσες κοινωνίες χρειάζονται προσαρμοστικές στρατηγικές με ιδιαίτερη έμφαση στις περιθωριοποιημένες ομάδες, ιδίως στις γυναίκες, οι οποίες συχνά ζουν περισσότερο με μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΜΚ) και χρόνιες παθήσεις και φέρουν τις περισσότερες ευθύνες φροντίδας.
Υπάρχει η ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο γηράσκων πληθυσμός για οφέλη στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Η επένδυση στην υγεία και την ευημερία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, ξεκινώντας από την υγεία της μητέρας και του παιδιού έως τον συνεχή έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών, είναι το κλειδί για τη δημιουργία μεγαλύτερης, υγιέστερης και παραγωγικής ζωής.
«Ξεκλειδώνοντας τη δύναμη της υγιούς μακροζωίας»
Η έκθεση «Ξεκλειδώνοντας τη δύναμη της υγιούς μακροζωίας: Demographic Change, Non-communicable Diseases and Human Capital» (Δημογραφική αλλαγή, μη μεταδοτικές ασθένειες και ανθρώπινο κεφάλαιο) παρουσιάζει τα ευρήματα και τις συστάσεις για επενδύσεις στη διάρκεια της ζωής για τη βελτίωση της υγείας, τη μείωση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση της συνολικής ευημερίας. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για πρωτοβουλίες με γνώμονα τις χώρες για επενδύσεις στην υγιή μακροζωία, ανταποκρινόμενες στις δημογραφικές αλλαγές, τις πανδημικές απειλές και την κλιματική αλλαγή.
Βασικά μηνύματα
Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει με δραματική ταχύτητα και πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το μέγεθος και τον ρυθμό των δημογραφικών αλλαγών.
Μέχρι το 2050 τουλάχιστον το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών και οι χώρες πρέπει να προσαρμοστούν στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει αυτή η ταχεία δημογραφική μετάβαση.
Ο αντίκτυπος της γήρανσης του πληθυσμού θα επηρεάσει τις αγορές εργασίας, τη μετανάστευση και τις κοινωνικές πολιτικές. Για να περιηγηθούμε σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο, είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε στην υγεία και την ευημερία του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.
Η προώθηση της υγιούς, παραγωγικής και χωρίς αποκλεισμούς μακροζωίας απαιτεί δράση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Το πιο σημαντικό είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και ο έλεγχος των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι αναπνευστικές παθήσεις, οι καρδιοπάθειες, οι καρκίνοι και η κατάθλιψη.
Η αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών ασθενειών για υγιέστερη μακροζωία είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους και αποτελεί θέμα ισότητας, επειδή οι φτωχότεροι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις ασθένειες.
Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι μη μεταδοτικές ασθένειες ευθύνονται ήδη για πάνω από το 70% όλων των θανάτων και για ένα σημαντικό μέρος των ασθενειών και της αναπηρίας.
Οι φτωχότεροι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στις μη μεταδοτικές ασθένειες λόγω των υψηλότερων ποσοστών καπνίσματος, χρήσης αλκοόλ και παχυσαρκίας και της χαμηλότερης ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης. Είναι επίσης λιγότερο σε θέση να αντέξουν το κόστος της θεραπείας και να αντιμετωπίσουν την απώλεια εισοδήματος.
Ο αντίκτυπος των μη μεταδοτικών ασθενειών στις οικογένειες δημιουργεί διαγενεακές παγίδες φτώχειας, επηρεάζοντας ολόκληρες οικογένειες και τις προοπτικές των παιδιών.
Αν γίνει σωστά, η υγιής μακροζωία θα μπορούσε να σώσει 150 εκατομμύρια ζωές σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και να παρατείνει εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2050, με αποτέλεσμα σημαντικά οικονομικά οφέλη. Αλλά αυτό απαιτεί τολμηρές δράσεις από τις κυβερνήσεις για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση της διάρκειας της ζωής, η οποία έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από την υγεία και περιλαμβάνει τη διατροφή των παιδιών, την εκπαίδευση των κοριτσιών και τους φόρους στον καπνό, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά.
Υγιής μακροζωία σημαίνει μείωση των θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν και της σοβαρής αναπηρίας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής λειτουργικότητας κατά τη μέση και μεγαλύτερη ηλικία.
Η επίτευξη της υγιούς μακροζωίας απαιτεί διατομεακή δράση και συνεργασία στις χώρες, στους αναπτυξιακούς οργανισμούς και στις αγορές εργασίας. Απαιτεί δράση σε τομείς όπως η οικονομική προστασία, η μακροχρόνια φροντίδα και οι φορολογικές πολιτικές.
Οι πρωτοβουλίες για υγιή μακροζωία βελτιώνουν την ισότητα των φύλων
Ενώ οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες, επωμίζονται υψηλά βάρη μη μεταδοτικών ασθενειών, βιώνουν μεγαλύτερες περιόδους αναπηρίας και διαθέτουν λιγότερους πόρους για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων από ό,τι οι άνδρες.
Επιπλέον, η ευθύνη τους για τη φροντίδα μειώνει τις προοπτικές απασχόλησης και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία τους.
Η έμφαση σε εναλλακτικές λύσεις για τη μακροχρόνια φροντίδα στο σπίτι, ιδίως στην κοινοτική φροντίδα, θα περιορίσει το κόστος, θα σεβαστεί την αξιοπρέπεια και τα πολιτιστικά πρότυπα και θα βοηθήσει τις γυναίκες να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό.
Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις χώρες με γνώση, δεδομένα και χρηματοδότηση για προγράμματα μακροζωίας, ώστε να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία του ενήλικου πληθυσμού τους και να προστατεύσουν τις οικογένειες από την οικονομική καταστροφή.
Το έργο της Τράπεζας για την υγιή μακροζωία είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου της Τράπεζας να φτάσει σε 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους με καλύτερες υπηρεσίες υγείας μέχρι το 2030.
Αυτό περιλαμβάνει την κλιμάκωση των παρεμβάσεων με υψηλό αντίκτυπο, την αντιμετώπιση της οικονομικής προστασίας των φτωχών και των αναγκών μακροχρόνιας φροντίδας, καθώς και την υποστήριξη των δεδομένων.
Μερικά παραδείγματα
Η ενσωμάτωση οικονομικά αποδοτικών κλινικών υπηρεσιών στα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας είναι ζωτικής σημασίας και οικονομικά αποδοτική - καθώς και η πρόληψη περιττών πόνων και θανάτων.
Βραχυπρόθεσμα, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στον καπνό, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετα έσοδα. Μακροπρόθεσμα, η αυξημένη παραγωγικότητα και η παράταση του εργασιακού βίου μπορούν να ενισχύσουν τα εισοδήματα και τα φορολογικά έσοδα.
Επέκταση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοπρεπής γήρανση και να συμβάλει στην κάλυψη βασικών δαπανών υγείας.
Η υγιής μακροζωία είναι μια τεκμηριωμένη προσέγγιση για τον καθορισμό ιεραρχημένων, κοστολογημένων παρεμβάσεων και συναφών αλλαγών πολιτικής, στις οποίες μπορούν να βασιστούν τα κράτη για την ανάπτυξη προγραμμάτων με ευθύνη της κάθε χώρας.