H πολυτέλεια «περνάει κρίση» -Ποιοι υπερ-πλούσιοι «χάνουν χρήματα»

Καθώς η ζήτηση για είδη πολυτελείας και προϊόντα ομορφιάς μειώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις περιουσίες μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η πτώση αυτή έριξε τον Μπερνάρ Αρνό, 75 ετών, ιδρυτή του ομίλου LVMH, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των τσαντών και της σαμπάνιας, από την πρώτη θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Μειώνεται η κερδοφορία των ειδών πολυτελείας

Και σε ένα ακόμη σημάδι των πιο λιτών καιρών, η κληρονόμος του κολοσσού καλλυντικών L'Oreal SA, Francoise Bettencourt Meyers, έχασε για λίγο το στέμμα της ως η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου νωρίτερα αυτό το μήνα από την Alice Walton, μέλος της ιδρυτικής οικογένειας της αμερικανικής εταιρείας λιανικής πώλησης Walmart Inc.

Η έκταση της πτώσης της αγοράς έγινε εμφανής αυτή την εβδομάδα, καθώς η περίοδος των κερδών ξεκίνησε με την εξέλιξη της κρίσης στη βρετανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών παλτών Burberry Group Plc και την πτώση των πωλήσεων της Swatch Group AG. Η L'Oreal, η LVMH και άλλα βαριά ονόματα του κλάδου που υποστηρίζονται από δισεκατομμυριούχους έχουν προγραμματίσει να υποβάλουν εκθέσεις αργότερα αυτό το μήνα.

 Τσάντα LV

Τσάντα LV

Συνολικά, οι περιουσίες μισής ντουζίνας υπερπλουσίων που αντλούν τον πλούτο τους από ακριβά προϊόντα που προορίζονται για περιποίηση έχουν μειωθεί κατά 5% φέτος, ή περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αύξηση 13% ή 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την υπόλοιπη κατάταξη των 500 ατόμων. Η τελευταία φορά που η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν τόσο μεγάλη ήταν τον Μάιο του 2022.

Η μείωση αυτή κρύβει τις διαφορές που έχουν προκύψει σε ολόκληρο τον τομέα ανάλογα με παράγοντες όπως η δημοτικότητα και η αποκλειστικότητα των εμπορικών σημάτων. Οι χαμένοι είναι η Bettencourt Meyers, ο Arnault και ο μακροχρόνιος αντίπαλός του Francois Pinault, 87 ετών, ο οποίος ίδρυσε την Kering SA, ιδιοκτήτρια της Gucci.

Ο Γάλλος μεγαλοεπιχειρηματίας Bernard Arnault και η σύζυγός του Helene Mericer-Armault / Φωτογραφία: AP
Ο Γάλλος μεγαλοεπιχειρηματίας Bernard Arnault και η σύζυγός του Helene Mericer-Armault / Φωτογραφία: AP

Οι γαλλικές εταιρείες που ελέγχει η τριάδα έχουν επίσης πληγεί από την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για την εγχώρια οικονομία μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες οδήγησαν σε ένα κοινοβούλιο χωρίς κυβέρνηση.

Ποιοι έχασαν χρήματα

Ο πλούτος του Arnault μειώθηκε κατά 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο στα 200,1 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον ακολουθεί την περιουσία του Elon Musk της Tesla Inc. και του Jeff Bezos της Amazon.com Inc. Η LVMH, η εταιρεία που έχτισε επί τρεις και πλέον δεκαετίες σε έναν κολοσσό 75 εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων του οίκου υψηλής ραπτικής Christian Dior, του κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co. και της Hennessy Cognac, ανακοίνωσε αισθητά βραδύτερη αύξηση των πωλήσεων για τη μόδα και τα δερμάτινα είδη το πρώτο τρίμηνο και συνολική μείωση στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας.

Κατάστημα Gucci/Φωτογραφία: Shutterstock
Κατάστημα Gucci/Φωτογραφία: Shutterstock

Οι δυσμενείς προοπτικές της L'Oreal για την Κίνα επιβάρυναν τον πλούτο της Μπετανκούρ Μέγιερς, 71 ετών, η οποία τον Δεκέμβριο έγινε η πρώτη γυναίκα με 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να δει την περιουσία της να πέφτει σε περίπου 91 δισεκατομμύρια δολάρια. Με μάρκες υψηλής ποιότητας όπως η Aesop, η Lancome και η Yves Saint Laurent, καθώς και οι πιο προσιτές L'Oreal Paris, Garnier και Maybelline, η εταιρεία στην οποία η ίδια και η οικογένειά της κατέχουν σχεδόν το 35% των μετοχών προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση σε όλες τις περιοχές πώλησης.

Η πτώση της περιουσίας του Pinault ήταν η πιο αξιοσημείωτη, καθώς μειώθηκε κατά το ήμισυ τα τελευταία τρία χρόνια στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς τα προβλήματα στην αυτοκρατορία του είναι βαθύτερα από την επιβράδυνση της Κίνας και τη γαλλική πολιτική αβεβαιότητα. Η Kering, της οποίας ηγείται ο γιος του Francois-Henri Pinault, προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι τα κέρδη θα καταρρεύσουν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι κερδισμένοι

Ταυτόχρονα, υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι της πολυτέλειας που κατάφεραν να αυξήσουν τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Βερτχάιμερ που βρίσκονται πίσω από τη Chanel, η οποία θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο αποκλειστικές μάρκες πολυτελείας. Η στενά ελεγχόμενη εταιρεία ανέφερε διψήφια ανάπτυξη πέρυσι, αν και προειδοποίησε ότι η αγορά είχε γίνει πιο δύσκολη και η ζήτηση για τις τσάντες και τα τουίντ κοστούμια της είχε επιβραδυνθεί στην Αμερική.

Ο νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος Johann Rupert, 74 ετών, ο οποίος ελέγχει την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Cartier, την Richemont, έχει επίσης αναδειχθεί σε κερδισμένο. Η ανθεκτικότητα της Richemont φάνηκε την Τρίτη, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων από τις μάρκες κοσμημάτων που περιλαμβάνουν επίσης τις Van Cleef & Arpels και Buccellati, αντισταθμίζοντας μια συνολική πτώση 27% στα έσοδα από την ευρύτερη περιοχή της Κίνας.

Η ανακούφιση των επενδυτών ώθησε τις μετοχές ελαφρώς υψηλότερα, αλλά αυτό δεν επεκτάθηκε στις LVMH, L'Oreal ή Kering, οι οποίες έκλεισαν την Τρίτη με πτώση στις συναλλαγές στο Παρίσι.

Ο κλάδος αντιμετώπισε ανησυχίες τη Δευτέρα από την προειδοποίηση για τα κέρδη της Burberry και το σχέδιο αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου της. Η Swatch Group AG ανακοίνωσε επίσης πτώση των πωλήσεων και των κερδών της εν μέσω μιας επιβράδυνσης που οφείλεται στην Κίνα για τις ελβετικές ωρολογοποιίες και άλλες εταιρείες πολυτελείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ