FAO: Αυξήθηκαν για 3ο διαδοχικό μήνα τον Μάιο οι τιμές τροφίμων στον κόσμο

NEWSROOM
Κορωνοϊός: Ενας άνδρας ψωνίζει σε σούπερ μάρκετ φορώντας μάσκα και γάντια
Φωτογραφία: Shutterstock

Η άνοδος τον Μάιο τροφοδοτήθηκε από τις τιμές των δημητριακών που ενισχύθηκαν κατά 6,3% σε μηνιαία βάση.

Για τρίτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε άνοδο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,4 μονάδες τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 0,9% σε σχέση με το αναθεωρημένο επίπεδο του Απριλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού σήμερα Παρασκευή.

Παρ' όλα αυτά, η μέτρηση του Μαΐου ήταν 3,4% χαμηλότερη από το επίπεδο που είχε σημειωθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δείκτης του FAO σημείωσε χαμηλό τριών ετών τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να υποχωρούν μετά την κορύφωση-ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022, κατόπιν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκ των βασικών χωρών εξαγωγής αγροτικών προϊόντων.

Η άνοδος τον Μάιο τροφοδοτήθηκε από τις τιμές των δημητριακών που ενισχύθηκαν κατά 6,3% σε μηνιαία βάση, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για δυσμενείς συνθήκες στις καλλιέργειες που θα περιορίσουν τις σοδειές του 2024 σε βασικές παραγωγικές περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι μεταβολές ανά κατηγορία

Οι τιμές των γαλακτοκομικών ενισχύθηκαν κατά 1,8% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον FAO, υποστηριζόμενες από την αυξημένη ζήτηση προϊόντων ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών κι ενώ αιωρούνται ανησυχίες ότι η παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να μειωθεί.

Ο δείκτης ζάχαρης του FAO για τον Μάιο υποχώρησε αισθητά, μειούμενος κατά 7,5% σε μηνιαία βάση, καθώς ξεκίνησε καλά η νέα συγκομιδή στη Βραζιλία τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Οι τιμές των φυτικών ελαίων υποχώρησαν κατά 2,4% σε μηνιαία βάση, καθώς οι τιμές του φοινικέλαιου υποχώρησαν εξαιτίας αύξησης της εποχικής παραγωγής.

Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024/25 θα ανέλθει σε 2,846 δισεκατομμύρια τόνους, περίπου στα ίδια επίπεδα με την παραγωγή ρεκόρ του 2023/24, καθώς η παραγωγή κριθαριού, ρυζιού και σόργου αναμένεται να αυξηθεί, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις στον καλαμπόκι και το σιτάρι.

Ωστόσο, ο FAO προειδοποίησε, ότι «οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα οδηγήσουν πιθανότατα σε υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, μια πιθανότητα που δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στις προβλέψεις».

Η παγκόσμια χρήση των σιτηρών το 2024/25 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,5% σε ετήσια βάση σε νέο υψηλό ρεκόρ 2,851 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τον FAO.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών θα αυξηθούν πιθανότατα κατά 1,5% από τα επίπεδα έναρξής τους στο ρεκόρ των 897 εκατομμυρίων τόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ