Τι πρέπει να περιμένουμε για τις τιμές τροφίμων - καυσίμων [γραφήματα]

Φωτογραφία: Shutterstock

Περίεργη χρονιά το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist, με σκαμπανεβάσματα και αβεβαιότητες.

Μετά από σχεδόν 4 χρόνια έντονων αναταράξεων, πρωτοφανών προκλήσεων -όπως τα lockdown της πανδημίας- ενός πολέμου που ακόμα συνεχίζεται και μιας ανάφλεξης στην πάντα «ευαίσθητη» περιοχή της Μέσης Ανατολής, μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόβλεψη ότι οι τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα θα σταθεροποιηθούν.

Υπάρχει, βέβαια και το «αλλά», που σχετίζεται με την αβεβαιότητα, η οποία εξακολουθεί να σκιάζει τις αγορές των εμπορευμάτων, ενώ κανείς δεν μπορεί, πλέον, να αγνοήσει τους κινδύνους και τις δυσάρεστες εκπλήξεις από την κλιματική αλλαγή.

O El Ninio και τα τρόφιμα

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, οι τιμές των τροφίμων, των ζωοτροφών και των ποτών θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του 2024, κυρίως λόγω των ποτών, καθώς το Ελ Νίνιο θα πλήξει την παραγωγή και, ως εκ τούτου, οι τιμές του καφέ και του κακάο θα αυξηθούν. Κάποια ανακούφιση είναι ορατή, με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ να δίνει 72% πιθανότητα ότι το Ελ Νίνιο θα τερματιστεί μέχρι τα μέσα του έτους. Αλλά η ζημιά στις φετινές σοδειές θα έχει ήδη γίνει μέχρι τότε, με την παραγωγή καφέ και κακάο να προβλέπεται να μειωθεί κατά 9% και 13% αντίστοιχα κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023/24.

Τουλάχιστον η απειλή ενός «ιστορικά ισχυρού» Ελ Νίνιο, παρόμοιου με εκείνο του 2015-16 ή του 1997-98 (μεγαλύτερη από 2˚C αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας), σύμφωνα με το NOAA, μειώνεται σημαντικά.
Αν και κανείς δεν υποτιμά τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες του καφέ ή του κακάο, αναμφίβολα η προσοχή όλων στρέφεται στις τιμές των σιτηρών, που προκάλεσαν τσουνάμι ανατιμήσεων την περασμένη διετία.

Κατά τον Economist, η μόνιμη αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί έναν ακόμη ανοδικό κίνδυνο για την τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, ιδίως του σιταριού, του αραβοσίτου και των ελαιούχων σπόρων. Από την άλλη, ο αντίκτυπος στις τιμές μέχρι στιγμής έχει ήταν συγκρατημένος, καθώς η Ουκρανία έχει καταφέρει να εξάγει σιτηρά και ελαιούχους σπόρους μέσω εναλλακτικών οδικών και σιδηροδρομικών οδών μέσω των δυτικών συνόρων της χώρας.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αρχικά σημείωσαν κατακόρυφη πτώση μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά το περασμένο καλοκαίρι, αλλά πρόσφατα ανέκαμψαν αφού η Ουκρανία δημιούργησε με επιτυχία έναν προσωρινό διάδρομο μεταφοράς μέσω της δυτικής Μαύρης Θάλασσας με τη βοήθεια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Ακόμα και έτσι, οι εξαγωγές δεν θα φτάσουν τα προπολεμικά επίπεδα, γεγονός που θα διατηρήσει ένα πάτωμα κάτω από το σιτάρι και τον αραβόσιτο. βραχυπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα, οι τιμές του ρυζιού θα αυξηθούν το 2024, υποστηριζόμενες από τους περιορισμούς στις εξαγωγές λευκού ρυζιού από την Ινδία -μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς.

Πού θα πάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Το σοκ της ενεργειακής κρίσης ακόμα προκαλεί αναταράξεις, καθώς συνδυάστηκε με τις πρωτοφανείς αυξήσεις σε πρώτες ύλες και τρόφιμα, ενώ μόλις τώρα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν οι καταναλωτές ότι αφενός το κόστος της ενέργειας δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης αφετέρου η «πράσινη» μετάβαση μόνο ανώδυνη δεν θα είναι.

Σύμφωνα με τον Economist, οι μέσες ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά ένα πέμπτο το 2024, μετά την κατακόρυφη πτώση κατά περισσότερο από δύο τρίτα το 2023, κυρίως λόγω της «βουτιάς» της ζήτησης, ιδίως στη βιομηχανία. Ωστόσο, θα υπάρξουν περιοδικές εξάρσεις, λόγω της ανησυχίας της αγοράς για την ασφάλεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων που υποδαυλίζονται από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές θα παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη της βιομηχανικής ζήτησης.

Μια ακόμα παράμετρος: η ισχυρή ευρωπαϊκή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα ωθήσει τις τιμές των ΗΠΑ προς τα πάνω από τις τρέχουσες χαμηλές τιμές και θα περιορίσει την πτώση των τιμών του ΥΦΑ.

Αντίθετη προς αυτή την τάση, τουλάχιστον το 2024, θα είναι η τιμή του αργού πετρελαίου. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει παραγωγή και εξαγωγές και η παγκόσμια αγορά έχει επιστρέψει σε πλεόνασμα (η παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση). Ωστόσο, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να αυξήσει αισθητά την παραγωγή φέτος, και με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ εφαρμόζουν επίσης εθελοντικές περικοπές, η αγορά θα επιστρέφει περιοδικά σε έλλειμμα, γεγονός που θα περιορίσει την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς εξακολουθούν να απειλούν να βάλουν εκ νέου «φωτιά» στις τιμές, ωστόσο κατά τον Economist, αν και αναμένεται η παράταση αυτής της αβεβαιότητας, οι τιμές του πετρελαίου θα «παίζουν» ως επί το πλείστον στα περίπου 80 δολάρια, δηλαδή ουσιαστικά εκεί όπου ξεκίνησαν το έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ