WSJ: Οι πλούσιοι Κινέζοι στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια - Γιατί «φοβούνται» οι τράπεζες στις ΗΠΑ

NEWSROOM
Χονγκ Κονκ
Καταστήματα στο Χονγκ Κονγκ/ Φωτογραφία shutterstock

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας έχει γίνει μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες που εξυπηρετούν τους πλούσιους.

Για πολλά χρόνια, τράπεζες όπως η Citigroup, η JPMorgan και η UBS ανταγωνίζονταν σκληρά για να κερδίσουν δουλειές από τη μεγάλη «δεξαμενή» πλουσίων της Κίνας. Προσέλαβαν χιλιάδες ανθρώπους που γνωρίζουν τη γλώσσα προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της πλούσιας τάξης της ηπειρωτικής Κίνας και τους βοήθησαν να αγοράσουν μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, ακίνητα στις ΗΠΑ και ακριβούς πίνακες από ευρωπαϊκές συλλογές.

Φυσικά αν οι τράπεζες δεν έβλεπαν κέρδος στον ορίζοντα δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία να ασχοληθούν. Οι πλούσιοι επενδυτές στην Κίνα είχαν τη φήμη ότι παίρνουν ρίσκα, όπως η χρήση δανείων με υψηλά επιτόκια για την αγορά μετοχών και η επένδυση εκατομμυρίων σε ομόλογα «σκουπίδια» που πωλούνταν από κινεζικές εταιρείες. Αυτό έδωσε στις τράπεζες μια επιπλέον πηγή δυνητικών κερδών. Οι ιδιωτικές τράπεζες κερδίζουν προμήθειες όταν οι πελάτες τους συναλλάσσονται με μετοχές, ομόλογα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, τρία χρόνια πτώσης του χρηματιστηρίου στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ένα κύμα αθετήσεις πληρωμών ομολόγων στον τομέα των ακινήτων και η παραπαίουσα απόδοση της κινεζικής οικονομίας έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στο επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των τραπεζών.

Οι πλούσιοι επενδυτές της Κίνας αποφεύγουν ολοένα και περισσότερο τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, μεταφέροντας τα χρήματά τους σε λογαριασμούς καταθέσεων ή άλλες ασφαλείς επενδύσεις. Ορισμένοι Κινέζοι επενδυτές θεωρούσαν προηγουμένως τις αναμενόμενες αποδόσεις του 15% - 20% μέτριες και πίστευαν ότι οι προτάσεις για αποδόσεις 5% μπορεί να μην αξίζουν καν το χρόνο τους, δήλωσε ο Ken Peng, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Ασία της Citi Wealth. «Αυτό έχει αλλάξει δραματικά», πρόσθεσε.

Ορισμένοι Κινέζοι επενδυτές πίστευαν ότι ένα μείγμα κινεζικών μετοχών και ομολόγων «σκουπίδια» ήταν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, δήλωσε ο Peng. Τώρα, είναι όλο και περισσότερο πρόθυμοι να αποδεχτούν ένα πραγματικά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με μεσαίο κίνδυνο, τόνισε.

Η απότομη άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων τα τελευταία δυο χρόνια αποτελεί άλλον έναν «πονοκέφαλο» για τις ιδιωτικές τράπεζες, καθώς σημαίνει ότι οι πλούσιοι της Κίνας μπορούν πλέον να έχουν ελκυστικές αποδόσεις με μικρότερο ρίσκο. Ένα στέλεχος από την Κίνα που έχει λογαριασμό σε αμερικανική ιδιωτική τράπεζα, δήλωσε ότι μετέφερε τα χρήματά του σε προθεσμιακές καταθέσεις που μπορούν να του αποφέρουν τόκους έως και 7% ετησίως.

Ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες έχουν γίνει πιο ευέλικτες όσον αφορά το πόσα χρήματα πρέπει να δεσμεύουν οι πελάτες για να ανοίξουν λογαριασμούς. Η JPMorgan, για παράδειγμα, συνήθιζε να απευθύνεται σε πελάτες με τουλάχιστον 25 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, ομόλογα ή μετρητά. Η θυγατρική της αμερικανικής τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ μείωσε πρόσφατα τις απαιτήσεις της στα 10 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την WSJ που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η οικονομία της Κίνας έχει φέτος υποχωρήσει, υποφέροντας από την πολυετή επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων, την ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας και τη μείωση των εξαγωγών. Οι τιμές καταναλωτή έχουν μειωθεί για δυο συνεχόμενους μήνες, κάτι που αποτελεί το τελευταίο σημάδι της οικονομικής αδυναμίας.

Ορισμένοι πλούσιοι Κινέζοι έχουν υποστεί απότομη πτώση της καθαρής τους περιουσιακής αξίας τα τελευταία χρόνια, «πληρώνοντας» την ύφεση στην αγορά ακινήτων και τη διετή καταστολή των κινεζικών εταιρειών του διαδικτύου. Οι ιδιωτικές τράπεζες είχαν πάρει μεγάλες δουλειές από τα στελέχη των εταιρειών τεχνολογίας και ακινήτων.

Η επί δεκαετίες άνοδος της οικονομίας της Κίνας δημιούργησε τεράστιες ευκαιρίες για τις τράπεζες. Πέρυσι υπήρχαν περισσότεροι από 47.000 χιλιάδες υπερπλούσιοι άνθρωποι στην Κίνα. Αυτοί ορίζονται όταν η προσωπική τους περιουσία ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τους περισσότερους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ.

Ο υπερπλούσιος πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε κατά περίπου 7% πέρυσι. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία οδήγησε σε ευρεία πτώση των χρηματιστηρίων. Οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ανακάμψει, ενώ ο δείκτης αναφοράς της Κίνας CSI 300 έχει υποχωρήσει κατά 14% από την αρχή του έτους και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος περιλαμβάνει τις μετοχές πολλών κινεζικών εταιρειών, έχει υποχωρήσει κατά 15%.

Η αγορά κινεζικών ομολόγων «σκουπιδιών» έχει ουσιαστικά καταρρεύσει μετά την αθέτηση πληρωμών των ομολόγων από μεγάλους κατασκευαστές ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των China Evergrande, Country Garden Holdings και Sunac China.

«Η χρήση της μόχλευσης στα χαρτοφυλάκια των πελατών έχει μειωθεί δραματικά», δήλωσε η Jessica Cutrera, πρόεδρος της ανεξάρτητης εταιρείας συμβούλων, Leo Wealth με έδρα το Χονγκ Κονγκ αναφερόμενη στην πρακτική των επενδυτών να δανείζονται χρήματα από τις τράπεζες τους για να κάνουν συναλλαγές. Υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο υψηλότερο κόστος δανεισμού και στο ότι οι τράπεζες ζητούν από τους επενδυτές να παρέχουν περισσότερες εξασφαλίσεις όταν οι τιμές των μετοχών πέφτουν.

Στο παρελθόν, ήταν φυσιολογικό για τους πελάτες των ιδιωτικών τραπεζών στην Ασία να δανείζονται μεταξύ 50% και 60% περισσότερο από τα περιουσιακά τους στοιχεία είπε η Cutrera. Αυτό έδινε μπόνους στις τράπεζες, καθώς κέρδιζαν χρήματα από το δάνειο και τις αμοιβές συναλλαγών.

Πολλοί από τους επενδυτές της Κίνας έχουν εδώ και καιρό στρέψει την προσοχή τους σε τίτλους από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ή σε επιχειρήσεις με τις οποίες είναι πιο εξοικειωμένοι. Αυτό έχει επιδεινώσει τον αντίκτυπο της πρόσφατης πτώσης των κινεζικών τιμών των περιουσιακών στοιχείων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

«Πολλοί κινέζοι πελάτες και επιτυχημένοι επιχειρηματίες συνήθιζαν να είναι αρκετά επικεντρωμένοι σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, σε ορισμένους τομείς, μερικές φορές με υψηλή μόχλευση», δήλωσε ο Arnaud Tellier, επικεφαλής της BNP Paribas Wealth Management, για την Ασία.

Η Τράπεζα του συμβούλευσε τους πελάτες της να διαφοροποιηθούν από τον τομέα των ακινήτων της Κίνας πριν από τρία χρόνια και άρχισε να μειώνει το ποσό που θα δανείσει έναντι αυτών των επενδύσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μερικοί από τους πελάτες να μεταφέρουν τους σχετικούς τίτλους σε άλλες τράπεζες.

Evergrande κτίριο

Οι Κινέζοι ιδιώτες υψηλού πλούτου τοποθετούν σήμερα το 28% των εγχώριων επενδύσεων τους σε μετρητά σύμφωνα με την έκθεση 2023 China Private Wealth Report της China Merchants Bank και της Bain & Company. Μεταξύ 2020 και 2022, το ποσοστό που κατέχουν σε μετρητά και καταθέσεις αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με την έρευνα.

Δεν είναι λίγοι οι Κινέζοι επενδυτές που επιλέγουν τον χρυσό. Σε συνέδριο τον περασμένο μήνα, η Amy Lo, πρόεδρος της παγκόσμιας διαχείρισης πλούτου στην Ασία της UBS, δήλωσε ότι η ελβετική τράπεζα έχει δημιουργήσει θησαυροφυλάκια χρυσού σε διάφορες τοποθεσίες κατόπιν αιτήματος πελατών που επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Αυτό δεν αποτελεί μεγάλο κέρδος για τις τράπεζες, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι εταιρείες της Wall Street συχνά κέρδιζαν νέους πελάτες από τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής τους. Αφού βοηθούσαν κινεζικές εταιρείες να εισαχθούν στο Χονγκ Κονγκ ή στις ΗΠΑ, μεταπηδούσαν στο να βοηθήσουν τα στελέχη αυτά να αυξήσουν τον προσωπικό τους πλούτο. Ήταν μια βολική οδός, διότι με την εισαγωγή των εταιρειών τους στο Χονγκ Κονγκ, τα στελέχη αυτά θα είχαν επίσης μεταφέρει νομίμως μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων από την ηπειρωτική Κίνα.

Οι ιδιωτικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες ευκαιρίες στην Κίνα. Θα υπάρξουν τρισεκατομμύρια δολάρια πλούτου που θα περάσουν από την πρώτη στη δεύτερη γενιά την επόμενη δεκαετία, γεγονός που απαιτεί πολύ καλό σχεδιασμό, δήλωσε ο Jackie Mau, επικεφαλής της παγκόσμιας ιδιωτικής τραπεζικής στην HSBC China.

Ορισμένες παγκόσμιες τράπεζες έχουν πρόσφατα καταστήσει πιο αυστηρό το πλαίσιο επαλήθευσης της πηγής του πλούτου ενός πελάτη, αποτέλεσμα των αυξανόμενων ανησυχιών για ξέπλυμα χρήματος. Αυτό επιβραδύνει την ικανότητά τους να προσθέτουν Κινέζους πελάτες, λένε οι ιδιωτικοί τραπεζίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ