Ο καφές θα γίνει ακόμα πιο «πικρός» -Η μειωμένη σοδειά του Βιετνάμ επηρεάζει τις αγορές

NEWSROOM
Ο καφές θα γίνει ακόμα πιο «πικρός» -Η μειωμένη σοδειά του Βιετνάμ επηρεάζει τις αγορές

Ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για λιγότερο καφέ από το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό της ποικιλίας ρομπούστα, καθώς η μικρότερη σοδειά και η αυξανόμενη ζήτηση περιορίζουν τις προμήθειες. Υπενθυμίζεται ότι η ποικιλία ρομπούστα χρησιμοποιείται για καφέ στιγμής αλλά και για εσπρέσο.

Η χώρα είναι πιθανό να παράγει 1,6 έως 1,7 εκατομμύρια τόνους κόκκων καφέ την τρέχουσα συγκομιδή, ένα νούμερο που είναι μειωμένο σε σχέση με το 1,78 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ένωσης Καφέ – Κακάο του Βιετνάμ. Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, τα αποθέματα της προηγούμενης σοδειάς έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου καλά νέα για τους καταναλωτές που ήδη έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές στο καθημερινό και αγαπημένο τους ρόφημα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ ρομπούστα στο Λονδίνο, σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, λόγω των ελλείψεων προμηθειών. Μόνο τον περασμένο μήνα σημείωσαν άλμα άνω του 10%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στο Βιετνάμ συρρικνώνονται, ιδίως στις μεγάλες επαρχίες Dak Lak και Dak Nog, ενώ οι σοδειές μειώνονται και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με το Bloomberg. Η συνολική έκταση καφέ στη χώρα είναι πιθανώς περίπου 60.000.000 στρέμματα δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Καφέ – Κακάο, σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας που μιλούσε για 70.000.000 στρέμματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγρότες κόβουν τα καφεόδεντρα για πιο κερδοφόρες καλλιέργειες όπως τα ντούριαν και τα αβοκάντο.

Οι εξαγωγές του Βιετνάμ ενδέχεται να μειωθούν κατά 15% την περίοδο 2023-24 από τα 1,66 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Καφέ – Κακάο προσθέτοντας ότι η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί κατά 50% μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Οι τοπικές τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τοπική κατανάλωση των κόκκων καφέ μπορεί να εκτοξευθεί στους 350.000-400.000 τόνους ετησίως από τους 260.000 τόνους που είναι σήμερα, όταν τα εργοστάσια στιγμιαίου καφέ φτάσουν σε πλήρη δυναμικότητα, σύμφωνα τους αξιωματούχους της ένωσης καφέ, χωρίς να δίνουν το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ