102 εκατομμυριούχοι ζητούν από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους τους
Μια ομάδα εκατομμυριούχων ζητά από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να τους υποχρεώσουν να πληρώνουν περισσότερους φόρους προκειμένου να βοηθήσουν στη μείωση του χάσματος του πλούτου. Σε ανοιχτή επιστολή τους, 102 υπερπλούσιοι δήλωσαν ότι το σημερινό φορολογικό σύστημα είναι άδικο και οδηγεί σε διάβρωση της εμπιστοσύνης.
«Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ο κόσμος πέρασε πολλά δεινά τα τελευταία δυο χρόνια, είδαμε στην πραγματικότητα τον πλούτο μας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο λίγοι, αν όχι κανένας από εμάς, μπορεί να πει με ειλικρίνεια ότι πληρώνουμε το δίκαιο μερίδιο που μας αναλογεί σε φόρους», αναφέρει η ομάδα η οποία υποστηρίζεται από τρεις διαφορετικές οργανώσεις: Πατριώτες εκατομμυριούχοι με έδρα τις ΗΠΑ, Tax Me με έδρα τη Γερμανία και Εκατομμυριούχοι για την Ανθρωπότητα με έδρα την Δανία.
Μεταξύ των μελών της ομάδας είναι η κληρονόμος της Disnely, Abigail Disney, η οποία είναι επί μακρόν υπέρμαχος της αύξησης φορολογίας για τους πολύ πλούσιους, ο αδελφός της Tim Disney και ο πρώιμος επενδυτής της Amazon Nick Hanauer. Η επιστολή υπογράφεται από άτομα με καταγωγή από 9 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Γερμανίας.
Στην επιστολή η ομάδα υποστηρίζει ότι το διεθνές φορολογικό σύστημα έχει δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των απλών ανθρώπων και των ελίτ οι οποίοι είναι και οι «αρχιτέκτονες αυτού του συστήματος».
«Ο κόσμος, σε όλες τις χώρες, πρέπει να απαιτήσει από τους πλούσιους να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Φορολογήστε μας τους πλούσιους και κάντε το τώρα», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους. Ωστόσο δεν έχουν δώσει συγκεκριμένες συστάσεις για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό.
«Η λύση είναι μπροστά στα μάτια σας»
Η χρονική συγκυρία της επιστολής συμπίπτει με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες και εταιρικοί παράγοντες εξουσίας συναντώνται για να συζητήσουν βασικές παγκόσμιες προκλήσεις με στόχο να βρουν λύσεις.
Από την πλευρά τους οι 102 εκατομμυριούχοι δήλωσαν ότι το φόρουμ παράγει «μικρή απτή αξία». «Μέχρι οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν την απλή, αποτελεσματική λύση που τους κοιτάζει κατάματα, τη φορολόγηση των πλουσίων, οι λαοί του κόσμου θα συνεχίζουν να βλέπουν τη λεγόμενη αφοσίωση τους για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων ως μια παράσταση», πρόσθεσαν. Οι διοργανωτές του φόρουμ από την πλευρά τους τόνισαν ότι η καταβολή δίκαιου μεριδίου φόρων είναι μια από τις βασικές αρχές της διοργάνωσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα υπερπλούσιων ζητούν να φορολογηθεί ο πλούτος. Σε ανοιχτή επιστολή τον Ιούνιο, οι εκατομμυριούχοι για την Ανθρωπότητα, ζήτησαν «μόνιμη αύξηση της φορολογίας για τους πλουσιότερους ανθρώπους τον πλανήτη, ανθρώπους σαν εμάς».
Παρά τις προθέσεις των πλουσίων να πληρώσουν, το Reuters αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν φόρο για τον πλούτο με εξαίρεση κάποια κράτη στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Με μια ανάρτησή της η Παγκόσμια Τράπεζα προέτρεψε τις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης ενός φόρου πλούτου για μείωση των ανισοτήτων. Η Αργεντινή και η Κολομβία είναι οι μόνες δυο χώρες που έχουν δημιουργήσει νέους φόρους πλούτου από την έναρξη της πανδημίας.
Τη Δευτέρα η Oxfam κάλεσε τις κυβερνήσεις να «πάρουν πίσω» τα κέρδη που αποκόμισαν οι πλούσιοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας με μέσα όπως η φορολογία. Ο πλούτος των 10 πλουσιότερων ανδρών του κόσμου υπερδιπλασιάστηκε σε 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης της δημόσιας υγείας.