Οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι μέσα στην πανδημία

NEWSROOM
Οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι μέσα στην πανδημία
Εικόνα: Shutterstock

Οι δισεκατομμυριούχοι πρόσθεσαν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την Oxfam, επιδεινώνοντας την οικονομική ανισότητα, καθώς η πανδημία έσπρωξε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στη φτώχεια.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που συγκέντρωσε το Forbes, η Oxfam αναφέρει σε νέα έκθεσή της ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020 σε 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2011, μια αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι τα προηγούμενα 14 χρόνια μαζί. Οι δέκα πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είδαν τον συλλογικό τους πλούτο να υπερδιπλασιάζεται, εκτινάσσοντας τον κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τη μέρα.

Φορολόγηση του πλούτου

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Η Oxfam υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν τα κέρδη που αποκόμισαν οι υπερπλούσιοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, την πληρωμή εμβολίων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια καταπληκτική πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες άντλησαν τρισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να σώσουν την οικονομία, ωστόσο μεγάλο μέρος αυτών κατέληξε να γεμίσει τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων που έκαναν βόλτα σε μια χρηματιστηριακή έκρηξη», ανέφερε η Γκαμπριέλα Μπούχερ, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam σε σχετικό δελτίο Τύπου.

«Η ανισότητα με τέτοιο ρυθμό και κλιματικά, συμβαίνει από επιλογή, όχι από τύχη. Οι οικονομικές μας δομές όχι μόνο έχουν καταστήσει όλους μας λιγότερο ασφαλείς απέναντι σε αυτή την πανδημία, αλλά δίνουν ενεργά τη δυνατότητα σε όσους είναι ήδη εξαιρετικά πλούσιοι και ισχυροί, να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση για το δικό τους κέρδος», τόνισε η Μπούχερ. Η πανδημία δεν υπήρξε ο «μεγάλος εξισορροπιστής» που κάποιοι προέβλεπαν.

97 εκατομμύρια άνθρωποι σε ακραία φτώχεια

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι 97 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπεσαν σε ακραία φτώχεια το 2020 και ζουν πλέον με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα. Ο αριθμός των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου αυξήθηκε επίσης για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Η ανισότητα των εμβολίων έχει γίνει μείζον ζήτημα καθώς πολλές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου συσσωρεύουν εμβόλια, αγοράζοντας αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους αρκετές φορές και αποτυγχάνοντας να τηρήσουν τις υποσχέσεις και να τα μοιραστούν με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι δισεκατομμυριούχοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο τους για να βοηθήσουν τους λιγότερους τυχερούς.

Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων των Μπέζος και Μασκ να «αναλάβουν δράση τώρα σε μόνιμη βάση» για να βοηθήσουν στην επίλυση της παγκόσμιας πείνας.

Η έκκληση πήρε άμεση απάντηση από τον Μασκ, ο οποίος αργότερα έγραψε στο Twitter ότι αν η τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να εκθέσει «ακριβώς πώς», η χρηματοδότηση θα έλυνε το ζήτημα, θα θα πουλούσε τις μετοχές της Tesla και θα το έξανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ