Κλιματική αλλαγή: Σύνοδος του ΟΗΕ στον απόηχο των διαδηλώσεων

NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Σύνοδος του ΟΗΕ στον απόηχο των διαδηλώσεων
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στις Βρυξέλες / AP Images

Από το Σίδνεϊ έως το Σαν Φρανσίσκο, από την Μπανγκόκ, την Καμπάλα, την Μπραζίλια, το Βερολίνο, μέχρι και σε μικρές πόλεις της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, νέοι άνθρωποι της ίδιας γενιάς,κατέβηκαν την Παρασκευή στους δρόμους φωνάζοντας τα ίδια συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι για την αδράνεια των ενηλίκων που κρατούν την εξουσία.

«Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε!», προειδοποιούσε την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τους ηγέτες του κόσμου που θέλουν να μιλήσουν στη Σύνοδο για το Κλίμα που διοργανώνει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ο οργανισμός.

«Είναι σαν εισιτήριο», εξήγησε ο Γκουτέρες στη διάρκεια γεύματος με περίπου 15 δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ. «Ρωτήσαμε τις χώρες: έχετε θετικές εξελίξεις να ανακοινώσετε; Αν ναι, στείλτε μας ένα σημείωμα μίας σελίδας».

Στις κινητοποιήσεις για το κλίμα συμμετείχαν την Παρασκευή πάνω από τέσσερα εκατομμύρια συνολικά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, με την 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να διαβεβαιώνει από την Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν «μόνο η αρχή».

Σε περισσότερες από 160 χώρες, μαθητές, φοιτητές άφησαν τα σχολεία τους, τα πανεπιστήμιά τους και πλημμύρισαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την υφήλιο με πλακάτ, συνθήματα με την ίδια πρόθεση: Να ζητήσουν από τους γηραιότερους να αναλάβουν επειγόντως δράση για να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο ΟΗΕ, 64 χώρες και η ΕΕ θα εκπροσωπηθούν στη σύνοδο αυτή.

Στόχος της συνόδου που θα διαρκέσει όλη την ημέρα της Δευτέρας, μία ημέρα πριν την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι όσο δυνατόν περισσότερες χώρες να ανακοινώσουν την ενίσχυση των σχεδίων τους για μείωση των εκπομπών αερίων.

«Πολύ σημαντικός» αριθμός κρατών αναμένεται να ανακοινώσουν τον στόχο τους για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, επεσήμανε ο Γκουτέρες. Αυτή τη στιγμή μόνο περίπου 20 χώρες έχουν αναλάβει τη δέσμευση αυτή.

«Δεν θα έχουν λυθεί όλα στο τέλος της συνόδου», παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας. «Στόχος μου είναι να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πλέον παρατηρεί «μία καμπή» στην κινητοποίηση υπέρ του κλίματος, κυρίως χάρη στις διαδηλώσεις των νέων κάθε Παρασκευή.

Εξάλλου ο Γκουτέρες υπεραμύνθηκε της απόφασής του να περιλάβει την Κίνα στην σύνοδο, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να ανοίγει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα. Θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της, τον Ουάνγκ Γι.

Κάποιες χώρες δεν ζήτησαν να μιλήσουν στη σύνοδο, ανάμεσά τους η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, που θα εκπροσωπηθούν από κάποιο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών τους.

Όμως 60 ηγέτες κρατών θα πάρουν τον λόγο και θα έχουν δικαίωμα να μιλήσουν επί τρία λεπτά. Ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα, ο Κολομβιανός Ιβάν Ντούκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Εν τω μεταξύ, έκκληση για δράση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ειρήνης και τον κίνδυνο που θέτει η κλιματική κρίση στην ευημερία και τις ελευθερίες των ανθρώπων.

Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απειλεί την ασφάλειά μας, τα νοικοκυριά μας και τις ζωές μας, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, εξηγώντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που συγκαλεί τη Σύνοδο για την Κλιματική Δράση στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τόνισε μάλιστα ότι αν εργαστούμε μαζί, μπορούμε να κάνουμε το μοναδικό μας σπίτι ειρηνικό, με ευημερία και ασφαλές για εμάς και τις μέλλουσες γενιές. Παρατήρησε τέλος ότι εφόσον πολίτες και ηγέτες αναλάβουν δράσεις, αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να κερδηθεί.

Το πλήρες μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, έχει ως εξής:

21 Σεπτεμβρίου 2019 - Διεθνής Ημέρα Ειρήνης - Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Η ειρήνη βρίσκεται στην καρδιά όλου του έργου μας στα Ηνωμένα Έθνη.

Γνωρίζουμε ότι η ειρήνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν κόσμο χωρίς πολέμους.

Σημαίνει ανθεκτικές και σταθερές κοινωνίες όπου όλοι μπορούν να απολαμβάνουν θεμελιώδεις ελευθερίες και να ευημερούν αντί να αγωνίζονται για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Σήμερα η ειρήνη αντιμετωπίζει έναν νέο κίνδυνο: την κλιματική έκτακτη ανάγκη η οποία απειλεί την ασφάλειά μας, τα νοικοκυριά μας και τις ζωές μας.

Για αυτόν τον λόγο, το κλίμα είναι το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης.

Επίσης, αυτός είναι ο λόγος που συγκαλώ τη Σύνοδο για την Κλιματική Δράση στις 23 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση.

Μόνο αν εργαστούμε μαζί μπορούμε να κάνουμε το μοναδικό μας σπίτι ειρηνικό, με ευημερία και ασφαλές για εμάς και τις μέλλουσες γενιές.

Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης σας καλώ όλους να αναλάβετε συγκεκριμένες δράσεις και να απαιτήσετε δράσεις από τους ηγέτες σας.

Αυτός είναι ένας αγώνας δρόμου που μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ