Η Νέα Υόρκη επενδύει 10 δισ. απέναντι στη κλιματικη αλλαγή

NEWSROOM
Η Νέα Υόρκη επενδύει 10 δισ. απέναντι στη κλιματικη αλλαγή
Φώτο: Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον πλανήτη με το μέλλον να αναμένεται δύσκολο για τις επόμενες γενιές που θα δουν να αλλάζουν πολλά σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς αναμένεται να αλλάξουν οι ακτογραμμές πολλών περιοχών.

Η Νέα Υόρκη, θεωρείται μητρόπολη των σύγχρονων τεχνών και τρόπου σκέψης. Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, δεν πρόκειται να... «την πάρει ο ύπνος» στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια, σε ένα αμφιλεγόμενο πάντως πλάνο προστασίας.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο παρουσίασε το σχέδιο για την προετοιμασία του Κάτω Μανχάταν από την αναπόφευκτη, κατά τους επιστήμονες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ένα σχέδιο που σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους επικεντρώνεται στις μεγάλες τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρηματικές περιοχές του Κάτω Μανχάταν, αλλά αγνοεί τις υπόλοιπες, οικονομικά ευάλωτες περιοχές των δήμων της πόλης.

Παράλληλα οι επιστημόνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς θεωρούν πως η ενταντική οικοδόμηση που θα λάβει χώρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, καθώς δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του σχεδίου.

Το σχέδιο που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του νησιού του Μανχάταν καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή μόνιμων φραγμάτων, ενώ υπάρχει και μία πρόταση για την επέκταση της ξηράς κατά 150 μέτρα, μεταξύ της γέφυρας του Μπρούκλιν και του σταθμού Σάουθ Φέρι.

Ο διαθέσιμος χώρος για τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Υπό αυτή την έννοια η πρόταση είναι να ανυψωθεί η γη σε έκταση περίπου δύο τετραγώνων, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ένα υπερυψωμένο φράγμα που θα προστατεύει την Οικονομική Ζώνη από τις μεγάλες παλίρροιες.

Η ανύψωση της γης δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τη Νέα Υόρκη, αφού το γνωστό νησί Έλλις που κατέφευγαν οι μετανάστες στις αρχές του 20ου αιώνα, όπως και το νησί Ράικερς όπου βρίσκονται οι ομώνυμες φυλακές, το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο, και άλλα γνωστά σημεία της πόλης είναι χτισμένα σε ανυψωμένη, ή τεχνητή γη.

Παράλληλα δημοσιεύτηκε και μελέτη για την ανθεκτικότητα του νησιού του Μανχάταν έναντι των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εν λόγω πυκνοδομημένη περιοχή χαρακτηρίζεται από κτήρια που βρίσκονται πολύ κοντά στην ακτή και τη διασχίζουν αρκετές γραμμές του μετρό και δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να εφαρμοστούν τα σχέδια για φράγματα που προβλέπονται για άλλες περιοχής της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Πριν από την αστικοποίηση, το Μανχάταν ήταν ένα βαλτώδες νησί που χρησίμευε ως φυσικό φράγμα, προστατεύοντας την ενδοχώρα από τα κύματα. Για αυτό το λόγο η πόλη που χτίστηκε σε αυτή τη γη είναι σήμερα ευάλωτη. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, είχε επίσης προτείνει να υπάρξει παρόμοια προσθήκη γης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το νέο σχέδιο κλιματικής αλλαγής της Νέας Υόρκης περιλαμβάνει, παράλληλα, την εκταμίευση 500 εκατ. δολαρίων για έργα προστασίας και άλλων συνοικιών του Μανχάταν, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων έργων φθηνής στέγασης. Αυτά τα έργα ανθεκτικότητας περιλαμβάνουν τοίχους και φράγματα που μπορούν να αναπτυχθούν, σε περίπτωση τυφώνα.

«Θα είναι μία από τις πιο σύνθετες περιβαλλοντικές και τεχνικές προκλήσεις που έχει ποτέ αναλάβει η πόλη μας και θα αλλάξει κυριολεκτικά το σχήμα του νησιού του Μανχάταν, προστατεύοντας τις γειτονιές από τις μελλοντικές καταιγίδες και τις υψηλότερες παλίρροιες, κατά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο κ. ντε Μπλάζιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ