Επενδύουν 50 δισ. στην Αφρική κατά της κλιματικής αλλαγής
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τον υπερδιπλασιασμό των χρημάτων για έργα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτήσει με 25 δισ. ευρώ έργα κατά της απειλής του πλανήτη μας.
Όλα αυτά ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια της συνόδου «One Planet» που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυας που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο Uhuru Kenyatta της Κένυας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν, την προσωρινή Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κα Kristalina Georgieva και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Αφρική αντιμετωπίζουν ήδη τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αυξανόμενες πλημμύρες, ξηρασίες και καταστρεπτικές καταιγίδες», δήλωσε η προσωρινή Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να το κάνουμε ταχύτερα, ή εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια. Γι 'αυτό η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει περισσότερα χρήματα για να ενισχύσει και να βοηθήσει τις κοινότητες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην Αφρική», πρόσθεσε.
Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος των στόχων του Ομίλου της Τράπεζας για το 2025, για τη βελτίωση της κλιματικής δράσης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 κατά τη διάρκεια της COP24 του ΟΗΕ στην Πολωνία. Θα βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να διαχειριστούν τους κινδύνους ενός μεταβαλλόμενου κλίματος, ενώ θα ανοίξουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτό το έτος, για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα θα παράσχει στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας ένα πρόγραμμα υποστήριξης, το μεγαλύτερο που πραγματοποίησε ποτέ η Παγκόσμια Τράπεζα στην Αφρική. Ειδικότερα, θα παράσχει 500 εκατομμύρια δολάρια για την βελτίωση της διαχείρισης των συστημάτων διαχείρισης γης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φόρουμ η κινητοποίηση της δημόσιας χρηματοδότησης και του ιδιωτικού κεφαλαίου σε μαζική κλίμακα είναι ουσιώδης για τη διασφάλιση της μετάβασης προς μια χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα κοινωνία. Αυτό σχετίζεται με την υιοθέτηση μιας νέας κατεύθυνσης για τη χρηματοδότηση, με την κατανομή της σε συγκεκριμένα έργα που βοηθούν τους πολίτες. Παράλληλα, επισημαίνουν πως άλλες πρωτοβουλίες, όπως ο συνασπισμός κρατικών κεφαλαίων, θα ενθαρρύνουν τους επενδυτές να εντάξουν τα έργα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στον στρατηγικό τους σχεδιασμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης Akinwumi A. Adesina τόνισε πως «το απαιτούμενο επίπεδο χρηματοδότησης είναι εφικτό μόνο με την άμεση συμμετοχή ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα». «Ως εκ τούτου, η Τράπεζα ξεκίνησε την Αφρικανική Οικονομική Συμμαχία για την Κλιματική Αλλαγή για να ενθαρρύνει όλα τα χρηματιστήρια, τα συνταξιοδοτικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία, τις κεντρικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αφρικής να κινητοποιήσουν και να ενθαρρύνουν επενδύσεις σε έργα με μειωμένες εκπομπές άνθρακα» τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί πως το 95% όλων των επενδύσεων της τράπεζας στην παραγωγή ενέργειας στην Αφρική κατά την περίοδο 2016-18 ήταν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Πρόεδρος της Κένυας τόνισε πως στόχος της χώρας του είναι η δασική έκταση της επικράτειας να φθάσει το 10%, ως μια προσπάθεια περιορισμού των πρόσφατων κλιματικών αλλαγών. Επανέλαβε δε ότι η Κένυα έχει αναγνωρίσει ότι η διατήρηση των δασικών πόρων είναι ο ασφαλής και βέλτιστος τρόπος για την επιβίωση της ανθρωπότητας και της ζωής όπως την ξέρουμε.