Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ομόλογο της χρονιάς -Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Ελληνική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η πρώτη έκδοση της φετινής χρονιάς και με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το... ποδαρικό θα γίνει με 10ετές ομόλογο και στόχο την άντληση τουλάχιστον 2 δισ ευρώ.

Με την απόδοση να κυμαίνεται αυτήν την περίοδο πάνω από το 4%, το ονομαστικό επιτόκιο εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί γύρω στο 4,5- 4,6%. Ωστόσο χάρη στα swap rates, που έχει “χτίσει” ο ΟΔΔΗΧ, η πραγματική απόδοση υπολογίζεται γύρω στο 2,5- 2,6%. Σε κάθε περίπτωση, το φετινό δανειακό πρόγραμμα, που έχει οριστεί στα 7 δισ ευρώ, δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας στην ελληνική πλευρά, όταν όλη η Περιφέρεια “καίγεται”. Είναι ενδεικτικό ότι με το άνοιγμα των αγορών, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, έτρεξαν όλοι και άντλησαν περί τα 150 δισ ευρώ.

Ο στρατηγικός στόχος φυσικά δεν είναι ούτε η πρώτη έξοδος της χρονιάς, ούτε το κόστος. Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα. Επί της ουσίας η Ελλάδα θα μπορεί να αντλεί χρήμα από τις αγορές τουλάχιστον 1% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή εκεί που βρίσκεται για παράδειγμα η Πορτογαλία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα αρθούν τα εμπόδια επένδυσης από μικρομεσαίους “παίκτες” της αγοράς, οι οποίοι σήμερα διστάζουν. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, η διεύρυνση του... πελατολογίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 800 εκ ευρώ ετησίως, που προφανώς μπορούν να αξιοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Το βασικό σενάριο είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του έτους κι αυτό βασίζεται σε δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι οι κάλπες, οι οποίες στην καλλίτερη περίπτωση θα στηθούν προς το τέλος Απριλίου, άρα για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό θα χρειαστεί να φτάσουμε τουλάχιστον ως τις αρχές του Ιουνίου. Το δεύτερο στοιχείο, που “κουμπώνει” με τον εκλογικό κύκλο, είναι ότι η DBRS και η Standard and Poor’s, που κρατάνε την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτικό βαθμίδα, δίνουν τη δεύτερη αξιολόγηση του 2023, στις αρχές Σεπτεμβρίου η πρώτη και στις 20 Οκτωβρίου η δεύτερη.

Μπορεί να γίνει η έκπληξη; Η S&P έχει προγραμματίσει το πρώτο της φετινό ραντεβού με την Ελλάδα στις 21 Απριλίου, δηλαδή πολύ κοντά στο χρόνο των εκλογών. Στις 27 Ιανουαρίου η Fitch, στις 10 Μαρτίου η DBRS και στις 17 Μαρτίου η Moody’s, δίνουν τις πρώτες αξιολογήσεις του έτους. Αν οι αξιολογήσεις του Μαρτίου έχουν θετικό πρόσημο, τότε η S&P μπορεί να κάνει το “μπαμ” και να δώσει την επενδυτική βαθμίδα. “Ποτέ δεν ξέρεις”, σχολιάζει αρμόδια πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ