Έτοιμο να «σπάσει» το όριο του 1% το ελληνικό 10ετές!!!

Φωτο: Shutterstock

Την ώρα οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διστακτικοί, αν όχι απρόθυμοι, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να “τρέξουν” πιο γρήγορα τις εξελίξεις για την Ελλάδα, οι αγορές τους βγάζουν τη... γλώσσα σπρώχνοντας τα ελληνικά ομόλογα σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Με ένα εντυπωσιακό ράλι, στον απόηχο της επιτυχημένης έκδοσης του 15ετούς και εν αναμονή της νέας εξόδου με 10ετές, οι επενδυτές έδωσαν πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά χαρτιά και στο τέλος της ημέρας λίγο έλειψε να γίνει το μεγάλο... μπαμ. Το ελληνικό 10ετές έκλεισε στο 1,099%, δηλαδή μια ανάσα από το “σπάσει” το ψυχολογικό όριο του 1%, ενώ το 5ετές βρέθηκε ως το 0,343%.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι από τη στιγμή που το ρίσκο θεωρείται μηδενικό και οι έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης δεν απέχουν από τις δεσμεύσεις της- ειδικά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων- οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να... αρνηθούν αυτές τις αποδόσεις, που πολύ απλά δεν υπάρχουν αλλού. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων λίγο πριν από την εκπνοή του 3ου Μνημονίου, ότι η Ελλάδα πλέον θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις “σκληρές” αγορές, εξ ου και οι... τρελές παραδοχές στην Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), σύμφωνα με τις οποίες θα δανειζόμαστε με πάνω από... 5% ως το 2060.

Οι εξελίξεις εκ των πραγμάτων ακυρώνουν αυτές τις “γκρίζες” προβλέψεις κι από τη στιγμή που η τάση των επιτοκίων δανεισμού παραμένει έντονα πτωτική, γίνεται ασφυκτική η πίεση προς τη μεριά των Ευρωπαίων για ρεαλιστική αναθεώρηση του DSA.

Όπως παρατηρούν, μάλιστα, χαριτολογώντας πηγές με γνώση της διαδικασίας, “με αυτήν την εικόνα στα επιτόκια, η συζήτηση για το πότε θα μπούμε στο QE λίγη σημασία έχει”. Επί της ουσίας, η Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε να κλείνει το... μάτι, ωστόσο τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αυτό που επισημαίνουν αρμόδιες πηγές είναι ότι αν η Ελλάδα επιστρέψει πιο γρήγορα σε επενδυτική βαθμίδα, τότε αυτό επισπεύδει την ένταξη στο QE κι αυτό προφανώς εννοούσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Σημειωτέον, αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα μπορεί να γίνει το νωρίτερο σε 12 μήνες.

Επιστρέφοντας στην αναθεώρηση του DSA, είναι το “κλειδί” για τη μεγάλη συζήτηση αναθεώρησης της Συμφωνίας για το Χρέος, δηλαδή της μείωσης των πλεονασμάτων. Το γεγονός ότι αυτή η αναθεώρηση από τους Ευρωπαίους θα γίνει πριν από το Eurogroup του Μαρτίου, μπορεί να χαρακτηριστεί ως δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία, η προσαρμογή της παραμέτρου των επιτοκίων δανείων στα νέα δεδομένα, αναμφίβολα ενισχύει το “οπλοστάσιο” της Αθήνας που θα θέσει επισήμως το θέμα των πλεονασμάτων στο τέλος Απριλίου. Από την άλλη, όμως, το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν ακόμα απτά στοιχεία για την τάση του ΑΕΠ, όπως τουλάχιστον την υπολογίζει η ελληνική πλευρά, δυσκολεύει την εξίσωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ