Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο

NEWSROOM
Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο
Φωτο: Shutterstock

Μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή που προβλέπει ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο (συγκεκριμένα 3,56%) η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το «πράσινο» φώς στον ΟΔΔΗΧ να ξαναβγεί άμεσα στις αγορές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan ως συνδιοργανωτές, να επανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης το Μάρτιο του 2029.

Με το reopening εκτιμάται ότι η τιμή θα διαμορφωθεί στο 1,5-1,6% και εκτιμάται ότι μπορούν να εκταμιευθούν έως 2 δισ. Εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,4% και η τιμή του στο 122,1. Σημειωτέον ότι κύριοι ανάδοχοι στην έκδοση του Μαρτίου ήταν οι ίδιες τράπεζες.

H κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή αναφέρει ότι η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του ΕΔ στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ