8 ιατρικοί μύθοι που δεν ισχύουν
«Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει η γνωστή λαϊκή ρήση. Ισχύει όμως στην πραγματικότητα ή όχι; Οι ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 400 ιατρικές θεωρίες και πρακτικές που φαίνεται πως δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, μετά από αυστηρές μελέτες που διεξήγαγαν.
Όπως αποδείχθηκε, μετά από έρευνα σε πάνω από 3.000 μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2003 έως το 2017 στα ιατρικά περιοδικά Jama και Lancet, και από το 2011 έως το 2017 στο «New England Journal of Medicine», πάνω από το 10% αυτών είχαν μια «ιατρική αναστροφή»: ένα συμπέρασμα δηλαδή αντίθετο από αυτό που πίστευαν μέχρι τώρα οι γιατροί μέσω της πρακτικής τους και της σοφίας που είχαν αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια.
«Έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα αίσθημα ταπεινότητας» δήλωσε ο Δρ. Βινάι Πρασάντ του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, που συνέταξε την μελέτη. «Πολύ έξυπνοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι εφάρμοζαν αυτά τα πράγματα για πολλά, πολλά χρόνια. Αλλά έκαναν λάθος».
Ας δούμε, λοιπόν, 8 ευρήματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές που ήταν, μέχρι πρότινος, ευρέως διαδεδομένες θεωρίες.
Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να κρατούν τα μωρά τους μακριά από τα φιστίκια για τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους. Όπως αποδεικνύεται, τα παιδιά που δοκιμάζουν φιστίκια πριν ακόμη φτάσουν σε ηλικία ενός έτους, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργία σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς, από ότι όσα δεν είχαν δοκιμάσει.
Κάποια στιγμή, η άποψη πως τα λίπη των ψαριών εμποδίζουν την καρδιακή δυσλειτουργία, φαινόταν λογική. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή με πολλά λιπαρά ψαριών, φαίνεται πως παρουσίαζαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμπληρώνουν τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία με την σειρά τους συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για να μην αναφέρουμε, πως τα Ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως μειώνουν τις φλεγμονές, ένα βασικό χαρακτηριστικό των καρδιακών προσβολών.
Αλλά σε μια κλινική δοκιμή που περιλάμβανε 12.500 άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο για καρδιακό πρόβλημα, αποδείχθηκε πως τα καθημερινά συμπληρώματα Ω-3 δεν προστάτευσαν από καρδιακές παθήσεις.
Το συμπλήρωμα, που φτιάχνεται από τα φύλλα των δέντρων γκίγκο, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχαία κινεζική ιατρική και εξακολουθεί να προωθείται ως ένας τρόπος διατήρησης της μνήμης. Μια μεγάλη ομοσπονδιακή μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2008, έδειξε πως το συμπλήρωμα αυτό είναι τελείως άχρηστο για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει πωλήσεις ύψους 249 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλλον κάποιοι δεν έλαβαν το μήνυμα.
Να, τα οπιοειδή είναι ισχυρά φάρμακα. Ωστόσο, μια κλινική μελέτη έδειξε πως υπάρχουν πολύ πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στην ανακούφιση του πόνου στα επείγοντα περιστατικά.
Μερικοί άνδρες έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και προβλήματα μνήμης και οι πρώτες μελέτες που είχαν διεξαχθεί, είχαν δείξει πως οι μεσήλικες άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φαινόταν να έχουν καλύτερα διατηρημένο ιστό σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους. Οι ηλικιωμένοι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνονταν επίσης να τα πηγαίνουν καλύτερα στις δοκιμές της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Αλλά μια αυστηρή κλινική μελέτη έδειξε ότι η τεστοστερόνη δεν ήταν καλύτερη από ένα χάπι ζάχαρης στο να αποφύγουν οι μεγαλύτεροι άνδρες την απώλεια μνήμης.
Οι συμβουλές από κορυφαίες ιατρικές ομάδες έλεγαν πως πρέπει να απαλλαγείτε από τα παράσιτα αυτά στο σπίτι σας, εάν εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από άσθμα. Η θεωρία έλεγε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος. Ωστόσο, το εντατικό καθάρισμα σε σπίτια με παιδιά ευαίσθητα σε αλλεργιογόνα τρωκτικών, δεν βοήθησε καθόλου στην μείωση των κρίσεων άσθματος, ανέφεραν ερευνητές το 2017.
Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Μεταξύ 470 ατόμων που έκαναν δίαιτα και παρακολουθούνταν για δύο χρόνια, εκείνοι που φορούσαν συσκευές που κατέγραφαν τις θερμίδες που έχαναν και είχαν θερμιδομετρητή, στην πραγματικότητα έχαναν λιγότερο βάρος από όσους ακολουθούσαν απλές συμβουλές.
Δοκιμάστε πρώτα την φυσική θεραπεία και μετά την χειρουργική επέμβαση Υπολογίζεται ότι 460.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν κάθε χρόνο χειρουργική επέμβαση για να επιδιορθώσουν την ρήξη χιαστού και μηνίσκου, συχνά λόγω οστεοαρθρίτιδας. Ο πόνος είναι επώδυνος και πολλοί ασθενείς φοβούνται πως εάν δεν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, δεν πρόκειται να περάσει. Αλλά μια μελέτη έδειξε πως χωρίζοντας τους μισούς ασθενείς με ρήξη χιαστού και μέτρια αρθρίτιδα σε δύο κατηγορίες, στις οποίες η μία έκανε φυσική θεραπεία και η άλλη χειρουργική επέμβαση, τα αποτελέσματα έδειξαν πως και οι δύο βελτιώθηκαν στην ίδια έκταση.