Τρεις μικρές πόλεις της Ισπανίας προσκαλούν τους τουρίστες -Ιδανικές για βιβλιοφάγους και λάτρεις των σπηλαίων

NEWSROOM
Anento/φωτό: Shutterstock
Anento/φωτό: Shutterstock

Οι βιβλιόφιλοι και οι λάτρεις των σπηλαίων θα πρέπει να λαβουν υπόψη αυτούς τους υποτιμημένους προορισμούς.

Οι παραθαλάσσιες πόλεις της Ισπανίας βρίσκονται σε σημείο έκρηξης. Οι διαδηλώσεις έχουν γεμίσει τους δρόμους από τη Βαρκελώνη έως τη Μάλαγα, με τους κατοίκους να απαιτούν από τους τουρίστες να πάνε στα σπίτια τους.

Αλλά μακριά από την πολυσύχναστη ακτογραμμή της χώρας, τα ερημωμένα αγροτικά χωριά επιθυμούν να τα επισκεφτείτε.

«Για χρόνια, η Ισπανία προωθεί τον τουρισμό που επικεντρώνεται στον ήλιο και τις παραλίες», λέει ο Francisco Mestre, πρόεδρος του Los Pueblos Más Bonitos de España. «Ωστόσο, είναι τα χωριά και οι μικρές πόλεις εντός της Ισπανίας που δείχνουν την αυθεντικότητα της χώρας».

Με πρότυπο τη γαλλική ένωση «Les Plus Beaux Villages de France», η οργάνωση έχει διοργανώσει γιορτές σε 116 από τα πιο όμορφα χωριά και πόλεις της Ισπανίας την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Euronews.

Anento/φωτό: Shutterstock
Anento/φωτό: Shutterstock

Το Anento

Ανάμεσά τους είναι το Anento, ένα γραφικό χωριό που καταλαμβάνει μια ασβεστολιθική κοιλάδα στην επαρχία της Σαραγόσα.

Μέσα σε 10 χρόνια, έχει κατάφερει να  υποδέχεται περίπου 45.000 τουρίστες ετησίως από 2.000 προηγουμένως. Έρχονται για την τιρκουάζ φυσική πηγή και την εντυπωσιακή γοτθική εκκλησία.

Για να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, πρόσφατα χτίστηκαν στο χωριό δύο νέα εστιατόρια, ένα ξενοδοχείο, αγροτουριστικά διαμερίσματα και ένα γραφείο τουρισμού, ενώ το πρώην γήπεδο ποδοσφαίρου μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Δεν είναι όμως η μόνη ισπανική πόλη που θέλει να αντιστρέψει την ερήμωση μέσω του τουρισμού, σημειώνει το Euronews.

Από την εξόρυξη στη λογοτεχνία: Η επανεφεύρεση ενός μικροσκοπικού ισπανικού χωριού

Μπορεί το όνομα του να σημαίνει «βιβλία» στα ισπανικά, το χωριό Libros όμως δεν έχει βιβλιοθήκη.

Πολλοί πιστεύουν ότι το όνομά του αναφέρεται στο σχήμα των βουνών που περιβάλλουν τον οικισμό, ο οποίος βρίσκεται σε μια κοιλάδα στην ανατολική επαρχία Teruel. 

Αλλά τώρα, το Libros αξιοποιεί το όνομά του για να μετονομαστεί στη λογοτεχνική πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Αντιμέτωπο με την ερήμωση του πληθυσμού μετά το κλείσιμο των ορυχείων θείου το 1956, το Libros σήμερα έχει μόλις 114 κατοίκους.

Όμως ο δήμαρχος έχει ένα σχέδιο να επαναφέρει το χωριό στην παλιά του αίγλη.
Κατά τη διάρκεια ενός από τα φεστιβάλ κινηματογράφου της ένωσης Mi Pueblo Lee (My Village Reads), προέκυψε η ιδέα να γίνει το Libros η λογοτεχνική πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Μια ανάρτηση στο X από τη Maribel Medina, μια συγγραφέα από τη Ναβάρρα, που ρωτούσε γιατί το χωριό δεν είχε βιβλιοθήκη, οδήγησε στο να φτάσουν βιβλία στο Libros από όλες τις γωνιές του κόσμου, από την Αργεντινή μέχρι τη Γερμανία. Μέσα σε ένα χρόνο είχαν σταλεί περισσότερα από 50.000.

Στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός ξενοδοχείου-βιβλιοθήκης για τη στέγαση των βιβλίων που δωρήθηκαν στον οικισμό, ενώ υπάρχουν επίσης σχέδια για την ανάπλαση της πρώην μεταλλευτικής συνοικίας.

Οι δρόμοι της πόλης έχουν από τότε ονομαστεί από διάσημους συγγραφείς και υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας λογοτεχνικής λεωφόρου με λάμπες που φέρουν αποσπάσματα από βιβλία.

«Ήδη από το πρώτο tweet της Medina, τουρίστες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο χωριό», λέει ο δήμαρχος Raúl Arana Calomarde. «Προς το παρόν, έχουμε μόνο δύο ξενώνες για τουρίστες, αλλά ήδη προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, οπότε σύντομα θα φτιάξουμε ένα ξενοδοχείο με 20 δωμάτια», προσθέτει.

«Ερχονται τουρίστες που θέλουν ηρεμία και δραστήριες διακοπές ανάμεσα στο ποτάμι, τα βουνά και τα δάση», τονίζει.

Για πόλεις όπως το Anento και το Libros, ο τουρισμός δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για τόνωση της οικονομίας, αλλά λόγος για επιβίωση, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας προσελκύοντας νέους κατοίκους.

Guadix/Shutterstock
Guadix/Shutterstock

Ανταλλάξτε τις ακτές της Ισπανίας για ξενοδοχεία σε υπόσκαφα και υπόγεια σπα

Λιγότερο από δύο ώρες με το τρένο από τη Μάλαγα, η Guadix εργάζεται επίσης σκληρά για να προσελκύσει τουρίστες από την πολυσύχναστη ακτή της Ισπανίας στο βραχώδες εσωτερικό της.

Εδώ, οι ελαιώνες ξεθωριάζουν σε οδοντωτό έδαφος ώχρας που κρύβει τα ενδιαφέροντα υπόγεια σπίτια χάρη στα οποία η πόλη των 20.000 κατοίκων ονομάζεται σήμερα ως η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Σπηλαίων.

Ενώ μερικά από αυτά κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους, το Guadix μόλις πρόσφατα άρχισε να μπαίνει στα ραντάρ των τουριστών.

«Το Γεωπάρκο της UNESCO βοήθησε να μπει η πόλη στον τουριστικό χάρτη», λέει η María Paz Expósito Aranda του τουριστικού γραφείου Guadix, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η πόλη είναι μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

«Ενώ οι τουρίστες συνήθιζαν να το επισκέπτονται μόνο σαν περαστικοί, σήμερα πολλοί από αυτούς περνούν αρκετές μέρες εδώ. Ντόπιοι τουρίστες έρχονται το καλοκαίρι και ξένοι τουρίστες το χειμώνα», τονίζει.

Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που χτίστηκαν τα πρώτα υπόσκαφα ξενοδοχεία στην επαρχία της Γρανάδας. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 2.000 από αυτά στο γεωπάρκο - και συνεχώς αναδύονται νέα.

 Guadix/Shutterstock

Guadix/Shutterstock

«Περισσότεροι τουρίστες έρχονται στο Guadix κάθε χρόνο», λέει ο Ángel Oller Del Águila, ο οποίος άνοιξε πρόσφατα το Oro y Arcilla, μια συλλογή τριών τουριστικών διαμερισμάτων στις σπηλιές. «Υπάρχει μια έκρηξη στα υπόσκαφα διαμερίσματα, οπότε δεν είχα καμία αμφιβολία ότι άξιζε τον κόπο να επενδύσω τα χρήματα μου εδώ».

Από την θέα της πόλης, μπορείτε να δείτε μια πληθώρα από λευκές καμινάδες, όπου η καθεμία από αυτές αντιστοιχεί σε μια από τις υπόγειες σπηλιές. Αυτό είναι μέρος του συστήματος εξαερισμού τους.

«Τα σπήλαια είναι η καλύτερη συνέργεια μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης», λέει η Natalia Guidani της Ένωσης Ανδαλουσιανών Σπηλαίων. «Είναι ήσυχα μέσα, δεν υπάρχουν δίκτυα, οπότε είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσετε. Η θερμοκρασία είναι σταθερή μεταξύ 18 και 22 βαθμών, επομένως δεν χρειάζεται κλιματισμός ή θέρμανση. Δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά πάνω από όλα βιώσιμο», επισημαίνει.

Οι ξενοδόχοι δεν είναι οι μόνοι που εξαργυρώνουν αυτά τα προνόμια στο Guadix. Οινοποιεία, εστιατόρια, ιαματικά λουτρά, ακόμη και παρεκκλήσια έχουν επίσης εμφανιστεί στο υπόγειο δίκτυο της πόλης. Πολλοί κάτοικοι του υπόσκαφου οικισμού προσκαλούν επίσης τουρίστες στα σπίτια τους για να τους δείξουν πώς είναι οι συνθήκες διαβίωσης στο υπόγειο.

Περισσότεροι από 50.000 τουρίστες επισκέπτονται το υπόγειο παρεκκλήσι στην ενορία San Pedro Poveda ετησίως, και όχι μόνο Καθολικοί.

Κάποιοι αναζητούν τη θετική ενέργεια εδώ, για άλλους, είναι ένας τόπος ανάμνησης. Άλλοι ανανεώνουν τους όρκους αγάπης τους ή βαφτίζουν τα παιδιά τους εδώ ή προσεύχονται για τους αγαπημένους τους», λέει ο Manuel Amezcua Morillas, ιερέας της ενορίας.

Στο κέντρο της πόλης, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να θαυμάσουν τα ερείπια ενός ρωμαϊκού θεάτρου από το έτος 25 μ.Χ., καθώς και τον μπαρόκ καθεδρικό ναό και το μαυριτανικό Alcazaba (φρούριο). Αυτό όμως που κάνει το Guadix μοναδικό στον χάρτη της Ευρώπης είναι ο υπόσκαφος οικισμός του.

ΣΧΕΤΙΚΑ