Ποιες είναι οι 10 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να συνδυάσετε διακοπές με εργασία

Βουδαπέστη/Φωτογραφία: Shutterstock

Η ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για εργασία και διακοπές, ή αλλιώς «workcation», που καταρτίστηκε από τον φορέα εκμετάλλευσης ευέλικτων και υβριδικών χώρων εργασίας International Workplace Group.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε εσωτερική έρευνα, καθώς και σε ευρήματα από έρευνα που διεξήχθη σε 1.000 εργαζόμενους σε υβριδικά γραφεία παγκοσμίως.

Η υβριδική και απομακρυσμένη εργασία, η οποία κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια του Covid-19, καθώς οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έκλεισαν προσωρινά τα γραφεία τους για να πληρούν τα υγειονομικά πρότυπα, έχει γίνει μόνιμη ρύθμιση για πολλές εταιρείες.

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι πενταπλασιάστηκε μεταξύ 2019 και 2023, ενώ το 40% των εργαζομένων στις ΗΠΑ εργάζονται σήμερα εξ αποστάσεως τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Πολιτικών Ερευνών του Στάνφορντ.

«Χάρη στην τεχνολογία cloud, η οποία μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να υπάρχει μια υψηλής ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο... δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότερα άτομα υιοθετούν την ιδέα του συνδυασμού της εργασίας με τα ταξίδια, είτε πρόκειται για λίγες ημέρες στο τέλος των διακοπών είτε για μερικούς μήνες ως ψηφιακός νομάδας», δήλωσε ο Mark Dixon, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της International Workplace Group.

Σύμφωνα με την έκθεση της IWG, το 84% των υβριδικών εργαζομένων είτε έχουν παρατείνει είτε θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τις διακοπές τους για να εργαστούν εξ αποστάσεως, ενώ το 75% δήλωσε ότι «η ελευθερία του να μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε αυξάνει την ικανοποίηση από την εργασία τους», σημειώνει το CNBC.

Η έκθεση της IWG

Η έκθεση της IWG συνέκρινε 30 πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο βαθμολογώντας τες σε κλίμακα 10 στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Κλίμα
  • Πολιτισμός
  • Διαμονή
  • Μεταφορές
  • Φαγητό
  • Διατροφή (κόστος ενός καφέ)
  • Ευτυχία
  • Ευρυζωνική ταχύτητα
  • Βιωσιμότητα
  • Διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας

Αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκαν για να βοηθήσουν στη μέτρηση του πόσο άνετα ή ευνοϊκά θα είναι τα υπερπόντια περιβάλλοντα, ειδικά όταν συνυπολογίζονται οι εργασιακές ευθύνες», δήλωσε ο Dixon στο CNBC Make It.

«Εκτός από τις βασικές απαιτήσεις διαβίωσης (στέγαση, μεταφορά και φαγητό κ.λπ.), υπάρχουν κρίσιμοι παράγοντες που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα ενός εργαζομένου, όπως η ευρυζωνικότητα και η διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας», σημείωσε.

Η Βουδαπέστη βρέθηκε στην κορυφή του φετινού καταλόγου, εξασφαλίζοντας υψηλές βαθμολογίες στις κατηγορίες στέγαση (9,5/10), μεταφορές (9,5/10), βιωσιμότητα (8,5/10) και ευρυζωνική ταχύτητα (8/10).

Η ουγγρική πρωτεύουσα «φημίζεται για την κλασική αρχιτεκτονική της, προσελκύοντας περίπου 12 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες ετησίως ... [και] διαθέτει πάνω από 200 μουσεία και γκαλερί, ζωντανές γειτονιές και άφθονους χώρους πρασίνου, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για ψηφιακούς νομάδες», σύμφωνα με την έκθεση.

Το τοπ 10

1.Βουδαπέστη
2.Βαρκελώνη
3.Ρίο ντε Τζανέιρο
4.Πεκίνο
5.Λισαβόνα
6.Νέα Υόρκη
7.Σιγκαπούρη
8.Τζακάρτα
9.Λος Άντζελες
10.Μιλάνο

 Βαρκελώνη-Φώτο: Shutterstock

Βαρκελώνη-Φώτο: Shutterstock

Η Βαρκελώνη

«Η Βαρκελώνη, η οποία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας πέρυσι, παραμένει το αγαπημένο μέρος των υβριδικών εργαζομένων. Μαζί με τη βίζα ψηφιακού νομάδα, την αξιόπιστη υποδομή μεταφορών και το συγκριτικά προσιτό κόστος ζωής, η ισπανική πόλη προσφέρει επίσης «μια ζωντανή ατμόσφαιρα, εκπληκτική αρχιτεκτονική και σχεδόν ολοχρόνια ηλιοφάνεια», αναφέρει η έκθεση.

Η Βαρκελώνη σημείωσε υψηλή βαθμολογία στις κατηγορίες των μεταφορών (9/10), του κλίματος (8,5/10) και της διαμονής (8,5/10), οι οποίες μετράνε το κόστος μιας μηνιαίας κάρτας μεταφοράς, τις συνολικές ώρες ηλιοφάνειας ανά έτος και το μέσο ενοίκιο ανά μήνα, αντίστοιχα.

Οι πόλεις της Ασίας είχαν επίσης εξέχουσα θέση στη φετινή λίστα, με το Πεκίνο, τη Σιγκαπούρη και την Τζακάρτα να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Το Πεκίνο έπεσε κατά μία θέση φέτος στην τέταρτη θέση.

 Σιγκαπούρη-Φώτο: Shutterstock

Σιγκαπούρη-Φώτο: Shutterstock

Η Σιγκαπούρη

Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη ανέβηκε εντυπωσιακά 14 θέσεις από πέρυσι, αναρριχόμενη στην έβδομη θέση. Η πόλη-κράτος σημείωσε εξαιρετικά καλή βαθμολογία στις κατηγορίες της ποιότητας των ευρυζωνικών συνδέσεων (10/10) και της βιωσιμότητας (9/10).

«Η Σιγκαπούρη, η οποία διαθέτει το δεύτερο καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, χρησιμεύει ως παγκόσμια πύλη προς τη Νοτιοανατολική Ασία, καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό για τους ταξιδιώτες. Η Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε επίσης η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ασίας για δεύτερη συνεχή χρονιά και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσφέρει κάλυψη 5G σε όλο το νησί μέχρι το 2025», σύμφωνα με την IWG.

ΣΧΕΤΙΚΑ