Οι Έλληνες «ψάχνονται» για διακοπές εκτός Ελλάδας -Τι δείχνουν τα στοιχεία για εισιτήρια, προορισμούς

Η Λίμνη Κόμο στην Ιταλία / Φωτογραφία: Shutterstock

Αποφασίζεις να προγραμματίσεις διακοπές σε κάποιο νησί και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ακτοπλοϊκά εισιτήρια που αγγίζουν σχεδόν ένα μηνιάτικο.  «Ψάχνεσαι» για κάποιον προορισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα και συμβιβάζεσαι με το ότι ο προϋπολογισμός του ταξιδιού θα είναι “φορτωμένος” με καύσιμα και διόδια.    

Το... κερασάκι στην τούρτα, είτε επιλέξεις νησί είτε επιλέξεις στεριά, είναι το κόστος διαμονής, που σε συνδυασμό με την ανελαστική δαπάνη για φαγητό, ανεβάζουν τον λογαριασμό σε επίπεδα μάλλον απαγορευτικά, αν μιλάμε για πολυήμερες διακοπές.    

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί “κυνηγάνε” από τον Χειμώνα κιόλας, “πακέτα” διακοπών εκτός Ελλάδας, όπου πολλές φορές το κόστος της μετακίνησης είναι λίαν ανταγωνιστικό σε σχέση με προορισμούς εντός συνόρων. Το απογοητευτικό είναι ότι ακόμα κι αν κάποιος ψάξει κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, η ζυγαριά γέρνει προς τις επιλογές εκτός Ελλάδας.    

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια τριμελή οικογένεια, που αποφάσισε να κάνει διακοπές μεταξύ 20 και 26 Ιουλίου. Πρώτη επιλογή αναζήτησης είναι κάποιο νησί των Κυκλάδων και ψάχνοντας τις διαθεσιμότητες π.χ. για Σαντορίνη, θα βρει σε γνωστή πλατφόρμα κρατήσεων, ότι τα εισιτήρια πήγαινε- έλα, μαζί με ΙΧ, κοστίζουν 704,40 ευρώ εφόσον ταξιδέψουν με γρήγορο πλοίο, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία. Και μιλάμε για οικονομική θέση.    

Στο οικογενειακό συμβούλιο πέφτει η ιδέα της αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων, για το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, σε κάποιον “εύκολο” προορισμό εκτός Ελλάδας. Η κοντινή και πάντα γοητευτική Ρώμη είναι πρώτη επιλογή και η αναζήτηση σε γνωστή πλατφόρμα αποκαλύπτει ότι το κόστος μετακίνησης της οικογένειας περιορίζεται σε μόλις 490 ευρώ, το οποίο μετά τις διάφορες προμήθειες ανεβαίνει στα 578,58 ευρώ. Και πάλι η διαφορά σε σύγκριση με τα ακτοπλοϊκά είναι απογοητευτική.  

Εκτός Ελλάδας 

Προφανώς και υπάρχουν νησιωτικοί προορισμοί, με αναλογικά χαμηλότερο κόστος, ενώ υπάρχει και η επιλογή των συμβατικών πλοίων με το φτηνότερο εισιτήριο. Από την άλλη, δεν “χωνεύεται” εύκολα το ότι ένα αεροπορικό εισιτήριο και μάλιστα με κράτηση της τελευταίας στιγμής- έστω σε εταιρία χαμηλού κόστους- είναι φτηνότερο ή άκρως ανταγωνιστικό.    

Όταν, δε, μπαίνει στην εξίσωση και το αυξανόμενο κόστος διαμονής, ειδικά σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς και ειδικά στο “καυτό” δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, η ζυγαριά αρχίζει να γέρνει προς την άλλη πλευρά.    

Μια αναζήτηση στις δημοφιλείς πλατφόρμες κρατήσεων, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, δηλαδή το υψηλό κόστος διαμονής για οικογένειες, είτε σε οργανωμένα καταλύματα είτε σε δωμάτια τύπου Airbnb. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ετήσια αύξηση 10,9% στα “πακέτα” διακοπών, αλλά αυτό είναι μάλλον η κορυφή του παγόβουνου.    

 Το Παρίσι από ψηλά / Φωτογραφία shutterstock

Το Παρίσι από ψηλά / Φωτογραφία shutterstock

Πού ταξιδεύουν οι Έλληνες όταν αποφασίσουν διακοπές εκτός συνόρων; 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Ιταλία, η οποία συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό προτίμησης με 17%. Ακολουθούν η Γερμανία με 11%, η Γαλλία με 9%, η Βουλγαρία με 8% και η Τουρκία, η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο με 7% αντίστοιχα.

 Φωτο: Shutterstock

Φωτο: Shutterstock

Η Ισπανία προσελκύει το 6% των ταξιδιωτών ενώ η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν ποσοστό 5% αντίστοιχα. Έπεται η Πολωνία με 3%. Οι ΗΠΑ και η Τσεχία έχουν χαμηλότερα ποσοστά με 2% αντίστοιχα. Τέλος, η Αίγυπτος και η Ρωσία είναι οι λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί, με ποσοστά 1% αντίστοιχα.    

Τα ξενοδοχεία είναι η πιο δημοφιλής επιλογή σε όλους τους τύπους ταξιδιών αν και στα ταξίδια εσωτερικού το ποσοστό είναι μειωμένο στο 52% σε σύγκριση με το 64% στα ταξίδια εξωτερικού.    

Τα ξενοδοχεία 4 αστέρων αποτελούν την προτιμητέα επιλογή για τα ταξίδια εξωτερικού με ποσοστό 40% ενώ για τα ταξίδια εσωτερικού το ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο στο 35%. Όσον αφορά τα πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων, το ποσοστό επιλογής είναι υψηλότερο στα ταξίδια εξωτερικού (15%) σε σχέση με το 12% των ταξιδιών εσωτερικού.   

Όσον αφορά στην επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι πιο δημοφιλής στα ταξίδια εσωτερικού (22%) από ότι στα ταξίδια εξωτερικού (16%). 

ΣΧΕΤΙΚΑ