Τι ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες -Υψηλές προσδοκίες μετά και την «έκρηξη» της τουριστικής κίνησης το Πάσχα
Δεν επιβεβαιώνονται οι έρευνες, που αποτύπωναν ένα «μούδιασμα» ως προς τη διάθεση εξορμήσεων κατά τις ημέρες του Πάσχα. Οι εικόνες στα λιμάνια και τα διόδια των εθνικών οδών είναι χαρακτηριστικές, αλλά μιλάνε και οι αριθμοί ως προς τους προορισμούς, τις πληρότητες και τις δυνητικές εισπράξεις.
Στο δίκτυο του εσωτερικού από τη βάση της AEGEAN στην Αθήνα, οι πτήσεις ως και το Μεγάλο Σάββατο καταγράφουν πληρότητα που ξεπερνά το 80%, ενώ η κίνηση της επιστροφής καταγράφει ήδη πληρότητες που ξεπερνούν το 90% και κορυφώνεται την Τρίτη 7 Μαΐου, όπου μεταφέρεται και η αργία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Οι top προορισμοί εσωτερικού από την βάση της Αθήνας είναι: η Κέρκυρα, η Ικαρία, η Σητεία, τα Ιωάννινα, η Ζάκυνθος και η Κως.
Από τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στο δίκτυο του εσωτερικού οι πληρότητες είναι αυξημένες, αγγίζοντας το 90% με τις πτήσεις της επιστροφής να είναι ήδη γεμάτες. Οι top προορισμοί είναι: Κως, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Λήμνος.
Ζωηρό το ενδιαφέρον για την Ελλάδα
Προφανώς η ζήτηση και η κίνηση στη διάρκεια αυτών των ημερών δεν είναι αρκετή για να γίνει το επιθυμητό φετινό «άλμα» στα 22 ή 23 δισ ευρώ, πόσο μάλλον όταν οι κλαδικοί φορείς επισημαίνουν ότι οι αφίξεις και οι πληρότητες σε αυτούς τους πρώτους μήνες του έτους είναι αυξημένες αλλά όχι «εκρηκτικές».
Αν μη τι άλλο, ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων για το σύνολο της σεζόν, ο οποίος δείχνει αύξηση 8,6% σε σχέση με πέρσι, είναι ενθαρρυντικός, ειδικά από τη στιγμή που το ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει κάτι παραπάνω από ζωηρό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήσεων του πρώτου τριμήνου, όπως αυτά καταγράφονται από την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων του Βελγίου η τουριστική κίνηση από Ολλανδία και Βέλγιο προς Ελλάδα είναι αυξημένη κατά σχεδόν 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εισπράξεις του 2023 «οδηγός» για το 2024
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 19,746 δισεκατ. ευρώ το 2023 παρουσιάζοντας αύξηση 14,4% σε σχέση με το 2022.
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +41,9% καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης και ακολούθησεη Περιφέρεια Αττικής με +32,9%. Αντίθετα η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά -23,4% και ακολουθήσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με -21,8%.
Στην πρώτη θέση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις -ανάμεσα στις 13 Περιφέρειας της χώρας- βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 5,341 δισεκατ. Ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προήλθε από την Γερμανία (1,001 δισεκατ. ευρώ) και το Ην. Βασίλειο (946 εκατ. ευρώ) ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ (569 εκατ. ευρώ).
Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις για την Περιφέρεια Κρήτης διαμορφώθηκαν σε 5,196 δισεκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προήλθε από την Γερμανία (1,037 δισεκατ. ευρώ) και από το Ην. Βασίλειο (973 εκατ. ευρώ) ενώ ακολούθησε η Γαλλία (624 εκατ. ευρώ).
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Περιφέρεια Αττικής με 3,787 δισεκατ. ευρώ, έχοντας κύριες πηγές τις ΗΠΑ (506 εκατ. ευρώ), το Ην. Βασίλειο (379 εκατ. ευρώ) και την Γερμανία (322 εκατ. ευρώ).