ΞΕΕ: Ζητά την παρέμβαση Κεφαλογιάννη για το θέμα της μουσικής στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων

NEWSROOM
ΞΕΕ: Ζητά την παρέμβαση Κεφαλογιάννη για το θέμα της μουσικής στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων
Φωτογραφία: Shutterstock

Το ΞΕΕ ζητά την απόσυρση της εν λόγω διάταξης

Την άμεση παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη ζητά το ΞΕΕ, για το θέμα του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που επιβάλλει συγκεκριμένη ποσόστωση στη δημόσια εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών ή της ορχηστρικής μουσικής απόδοσής τους, στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων, για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ΞΕΕ ζητά την απόσυρση της εν λόγω διάταξης και την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα εκφράζει πραγματική μεταρρυθμιστική βούληση σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Όπως εξηγεί το επιμελητήριο, το ΞΕΕ σέβεται και αποδέχεται διαχρονικά το πνευματικό και το συγγενικό δικαίωμα. Γι' αυτό και ηγήθηκε μιας τεράστιας προσπάθειας για τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με 8 από τους 9 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων. Επιπλέον, όπως αναφέρει, με πρωτοβουλία του ΞΕΕ δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο κάθε ξενοδόχος γνωρίζει πλέον τι πρέπει να πληρώσει και σε ποιον φορέα. Ειδικά με 5 από τους 8 ΟΣΔ (Αυτοδιαχείριση, Τηλεοπτικά Δικαιώματα, Δίας, Ερμείας, Ηριδανός), η πλατφόρμα συνδέεται και ενημερώνει το δικό τους σύστημα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αποστολή σχετικού τιμολογίου στα ξενοδοχεία. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη λειτουργία της πλατφόρμας, μέσω της οποίας έχουν συναφθεί πάνω από 8.449 συμφωνίες μεταξύ ΟΣΔ και ξενοδοχείων από το 2019 μέχρι και σήμερα, η διοίκηση του ΞΕΕ βρίσκεται με πνεύμα συνεργασίας σε διαπραγματεύσεις και με τους υπόλοιπους ΟΣΔ -πλην ενός- για την ένταξη τους στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Ταυτόχρονα ενημερώνει ότι είναι πάγια θέση του ΞΕΕ μια ολιστική ρύθμιση του θέματος με νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας, για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τραγελαφικές, όπως σημειώνει, καταστάσεις, όπως όταν μετά την διάλυση της ΑΕΠΙ, οι δύο οργανισμοί που μοιράστηκαν το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο, αξίωσαν γραπτώς από τα μέλη μας και οι δύο, το 80% του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον το 160% των αμοιβών της ΑΕΠΙ.

ΣΧΕΤΙΚΑ