Οι τράπεζες άρχισαν τις «προσλήψεις» ρομπότ!

Φωτο: Shutterstock

Οι τράπεζες δεν έχουν ταμεία. Ανθρωποειδή ρομπότ εξυπηρετούν τους πελάτες, από τη θέση συμβούλου επενδύσεων ή διαμεσολαβητών για τον δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Η εικόνα δεν ανήκει στο πολύ μακρινό μέλλον, είναι ήδη μέρος της πραγματικότητάς μας. Ολοένα και περισσότερες εργασίες ανατίθενται σε ρομπότ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη, για παράδειγμα, η UBS λειτουργεί 1.000 ρομπότ, τα οποία θα συμβάλλουν στην δημιουργία των «σούπερ υπαλλήλων», αφού θα τους απελευθερώσουν από το βάρος των απλών, αλλά χρονοβόρων εργασιών.

Η ελβετική τράπεζα σκοπεύει να προσθέσει 500 ρομπότ στο δυναμικό της τράπεζας και να μειώσει τις χειρωνακτικές εργασίες κατά 10% μέσα στο 2019, σύμφωνα με τον Κρις Γκέλβιν, ηγετικός στέλεχος της τράπεζας.

Από το 2016, η UBS πολλαπλασίασε τα ρομπότ που χρησιμοποιεί, από 20 σε 1.000 με επιχείρημα πως η ρομποτική θα ενισχύσει τις back office θέσεις εργασίας απελευθερώνοντας τους από τις «βαρετές εργασίες».

Η αυτοματοποίηση των εργασιών στο χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν πάντα ζητούμενο.

Κατά πόσο, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη θα περιορίσει την ανάγκη για προσωπικό;

  • Θα χαθεί άραγε  τελικά το  30% των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας, όπως είχε υποστηρίξει ο Βίκραμ Πάντιτ,  διευθύνων σύμβουλος στη Citigroup, στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης;
  • Και ποια είναι τα οικονομικά οφέλη μέσα από τη χρήση ρομπότ στον τραπεζικό τομέα;

Η UBS υποστηρίζει πως ακόμα δεν είναι γνωστό το κέρδος που θα φέρει η χρήση ρομπότ. Το βέβαιο είναι πως θα υπάρξει κέρδος χρόνου και αυτό μεταφράζεται σε χρήμα.

Η ελβετική τράπεζα διαβεβαιώνει πως δεν θα αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι από ρομπότ καθώς οι μηχανές χρησιμοποιούνται μόνο για «επαναλαμβανόμενες διεκπεραιωτικές εργασίες» όπως για παράδειγμα την μετατροπή μη δομημένων data, όπως emails και χειρόγραφα έγγραφα σε πιο εύχρηστα αρχεία σε ψηφιακή μορφή.

Επιπλέον τα ρομπότ είναι κατάλληλα για να εντοπίζουν «ανωμαλίες» σε περιοχές όπως οι πληρωμές, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος για απάτες.

«Προσπαθούμε πραγματικά να βρούμε τις θέσεις όπου θα αντλούμε το καλύτερο από τους ανθρώπους εργαζομένους και τις θέσεις όπου θα παίρνουμε το καλύτερο δυνατό από τις μηχανές», αναφέρει o Γκέλβιν, επισημαίνοντας πως «οι μηχανές είναι εξαιρετικά καλές στην εργασία με τεράστιες ποσότητες data, αναλύοντας τα, βρίσκοντας συσχετισμούς και μοτίβα, ενώ οι άνθρωποι είναι καλοί στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων και στην ανεύρεση της καλύτερης λύσης για τους πελάτες μας παρέχοντας τους τη σωστή υπηρεσία».

Ο Γκέλβιν καταλήγει πως ο στόχος είναι η ενασχόληση των εργαζομένων με τα πιο σύνθετα προβλήματα διευκρινίζοντας πως αυτό είναι και το αίτημα, η προσδοκία των πελατών της τράπεζας.

Αξιοσημείωτο είναι πως η UBS «απέλυσε» πέρσι 100 ρομπότ από τα 500 που είχε προσθέσει στο δυναμικό της.

ΣΧΕΤΙΚΑ