Ήττα των τεχνολογικών γιγάντων για τα πνευματικά δικαιώματα

Φωτό: Shutterstock

Σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων κατέληξαν Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον αρμόδιο επίτροπο να πανηγυρίζει και τις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια.

Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου οι πλατφόρμες που συγκεντρώνουν ειδήσεις -όπως το Google News ή το Facebook- και δημοσιεύουν μικρές περιλήψεις τους θα πρέπει να καταβάλουν αμοιβή στα ΜΜΕ από τα οποία αντλούν το περιεχόμενο.

Επιπροσθέτως, πλατφόρμες όπως το Instagram και το YouTube θα πρέπει να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς ελέγχου που δεν θα επιτρέπουν στους χρήστες τη δημοσίευση υλικού που προστατεύεται από τους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Google είχε ασκήσει έντονες πιέσεις προκειμένου να μην εγκριθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες και είχε απειλήσει ακόμα και με το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσει την υπηρεσία Google News για την Ευρώπη. Προς το παρόν, πάντως, δηλώνει πως θα μελετήσει το τελικό κείμενο πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Στο παρελθόν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία είχαν επιχειρήσει να πιέσουν την Google ώστε να αποζημιώνει τους εκδότες για τις περιλήψεις που δημοσιεύει στο Google News. Η απάντηση της εταιρείας ήταν να μη δημοσιεύει ειδήσεις από ΜΜΕ των συγκεκριμένων χωρών, με αποτέλεσμα η κίνηση των τελευταίων στα sites τους να πέσει κατακόρυφα.

Η Google ισχυρίζεται επίσης πως η υποχρέωση για την εγκατάσταση φίλτρων στο YouTube θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη δημιουργικότητα, αφού δεν θα είναι δυνατόν να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του περιεχομένου που προστατεύεται από τη νομοθεσία ως προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας και εκείνου που είναι αποτέλεσμα σάτιρας ή χρησιμοποιείται για σχολιασμό. Της υποχρέωσης για φίλτρα εξαιρούνται οι πλατφόρμες με ηλικία μικρότερη των τριέων ετών, έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ και λιγότερους από 5 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες τον χρόνο. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως η Wikipedia θα μπορούν να χρησιμοποιούν το προστατευόμενο περιεχόμενο για εκπαιδευτικούς λόγους, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης.

Ο σημερινός συμβιβασμός έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τις ενώσεις των εκδοτών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Περιοδικών και το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Εκδοτών, ενώ καταναλωτικές οργανώσεις όπως η BEUC εξέφρασαν την απογοήτευσή τους λέγοντας πως αυτή η μεταρρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψιν το πώς πραγματικά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ, αρμόδιο για την ενιαία ψηφιακή αγορά «μουσικοί, θοποιοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, οι δημιουργοί στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν δίκαιες αμοιβές από τους γίγαντες του Διαδικτύου».

ΣΧΕΤΙΚΑ