Ποιες χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση του TikTok -Ανατροπή στις ΗΠΑ

NEWSROOM
TikTok
TikTok / Φωτογραφία shutterstock

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την Παρασκευή νόμο που απαγορεύει την εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, εάν δεν πωληθεί από τους Κινέζους ιδιοκτήτες της, ByteDance.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, την τελευταία ημέρα της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει για τη δεύτερη θητεία του τη Δευτέρα.

Ανατροπή στις ΗΠΑ

Η απαγόρευση όμως δεν κράτησε για πολύ. Με ανάρτησή της στο X, η TikTok γνωστοποίησε ότι θα αποκαταστήσει την υπηρεσία της για τους χρήστες των ΗΠΑ, μετά και την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος. Μάλιστα ευχαρίστησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί του για να βρεθεί λύση.

Σε δήλωσή της, η TikTok ανέφερε ότι η πλατφόρμα βίντεο επανέρχεται στο διαδίκτυο αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρείχε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους παρόχους υπηρεσιών της εταιρείας, σύμφωνα με το nbcnews.com.

«Σε συμφωνία με τους παρόχους υπηρεσιών μας, το TikTok βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης της υπηρεσίας», ανέφερε σε ανάρτηση στο X. «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Τραμπ για τς διαβεβαιώσεις στους παρόχους υπηρεσιών μας ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, παρέχοντας το TikTok σε πάνω από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς και επιτρέποντας σε πάνω από 7 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις να ευημερήσουν», συνέχισε.

«Πρόκειται για μια ισχυρή στάση υπέρ της πρώτης τροπολογίας και κατά της αυθαίρετης λογοκρισίας. Θα συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Τραμπ για μια μακροπρόθεσμη λύση που θα διατηρήσει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε στην ανακοίνωσή της η TikTok.

Γιατί το TikTok δέχεται πυρά;

Η TikTok αμφισβητεί τις κατηγορίες ότι συλλέγει περισσότερα δεδομένα χρηστών από άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και χαρακτήρισε τις απαγορεύσεις "βασική παραπληροφόρηση", λέγοντας ότι αυτές αποφασίστηκαν "χωρίς συζήτηση ή στοιχεία".

Το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Bytedance, αλλά επιμένει ότι λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν μοιράζεται δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση.

Ωστόσο, πολλές χώρες παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με την πλατφόρμα και τους δεσμούς της με την Κίνα, σημειώνει το Euronews.

Οι δυτικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb, Yahoo και LinkedIn, εγκατέλειψαν επίσης την Κίνα ή μείωσαν τις δραστηριότητές τους εκεί λόγω του αυστηρού νόμου περί απορρήτου του Πεκίνου, ο οποίος καθορίζει πώς οι εταιρείες μπορούν να συλλέγουν και να αποθηκεύουν δεδομένα.

Ακολουθούν οι χώρες και οι περιοχές που έχουν ανακοινώσει ή έχουν ήδη εφαρμόσει μερικές  απαγορεύσεις στην εφαρμογή.

Αλβανία

Η Αλβανία ανακοίνωσε ετήσιο αποκλεισμό του TikTok στα τέλη του 2024. Η διακοπή λειτουργίας δεν βασίζεται σε ανησυχίες για την ασφάλεια ή στους δεσμούς της εταιρείας με τις κινεζικές αρχές, αλλά περισσότερο σε εγχώρια ζητήματα με βία.

Τον Δεκέμβριο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης θα αποκλειστεί στις αρχές του 2025, κατηγορώντας την πλατφόρμα για αυξανόμενα περιστατικά βίας και εκφοβισμού μεταξύ των νέων.

Η κίνηση έχει εξοργίσει τους χρήστες της εφαρμογής στη χώρα.

Aυστραλία 

Στις 4 Απριλίου 2023, η Αυστραλία απαγόρευσε το TikTok από όλες τις συσκευές που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για λόγους ασφαλείας.

Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Τμήμα Γενικού Εισαγγελέα αναφέρει ότι το TikTok ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής λόγω της «εκτεταμένης συλλογής δεδομένων χρηστών και της έκθεσης σε εξωδικαστικές οδηγίες από μια ξένη κυβέρνηση που έρχεται σε σύγκρουση με την αυστραλιανή νομοθεσία».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Mark Dreyfus ανέφερε σε δήλωσή του ότι με βάση τις συμβουλές των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ «το συντομότερο δυνατό».

Εσθονία

Στα τέλη Μαρτίου του 2023, ο απερχόμενος υπουργός πληροφορικής και εξωτερικού εμπορίου της Εσθονίας, Kristjan Järvan, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι το TikTok θα απαγορευτεί από τα smartphones που δίνει το κράτος σε δημόσιους υπαλλήλους.

Ωστόσο, μιλώντας στην Eesti Päevaleht, ο υπουργός πρόσθεσε: «Εάν ένας δημόσιος υπάλληλος χρησιμοποιεί το ιδιωτικό του τηλέφωνο ενώ εργάζεται, πραγματικά δεν θα το εξετάσουμε».

Ο σάλος γύρω από τις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας πέρυσι και οι ανησυχίες ότι το TikTok χειραγωγήθηκε για να δώσει πλεονέκτημα στον σχετικά άγνωστο ακροδεξιό υποψήφιο Călin Georgescu είχαν ανησυχήσει τους αξιωματούχους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από τον Δεκέμβριο, η εσθονική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχαν σχέδια για απαγόρευση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο

Στις 16 Μαρτίου 2023, ο Όλιβερ Ντάουντεν, υφυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε με δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου την άμεση απαγόρευση της εφαρμογής στις επίσημες κυβερνητικές συσκευές.

«Πρόκειται για μια προληπτική κίνηση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη περιορισμένη χρήση του TikTok σε όλη την κυβέρνηση, αλλά είναι επίσης καλή κυβερνοϋγιεινή», δήλωσε ο υπουργός στην ομιλία του προς τους βουλευτές.

Η απαγόρευση βασίζεται σε έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διαπίστωσε ότι «μπορεί να υπάρχει κίνδυνος σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και χρήσης ευαίσθητων κυβερνητικών δεδομένων από ορισμένες πλατφόρμες».

Θεσμικά όργανα της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, τα τρία κορυφαία όργανα της ΕΕ, έχουν απαγορεύσει το TikTok στις συσκευές του προσωπικού, επικαλούμενα ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η απαγόρευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαρτίου 2023. Επίσης, «συνέστησε ανεπιφύλακτα» στα μέλη του κοινοβουλίου και το προσωπικό να αφαιρέσουν την εφαρμογή και από τις προσωπικές τους συσκευές.

Η υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2024 στη Ρουμανία έχει θολώσει περαιτέρω τα νερά σχετικά με το μέλλον της εφαρμογής, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινά επίσημα έρευνα για την πλατφόρμα τον Δεκέμβριο για πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών (DSA).

Γαλλία

Στις 24 Μαρτίου 2023, η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε την εγκατάσταση και τη χρήση «ψυχαγωγικών» εφαρμογών όπως το TikTok, το Netflix και το Instagram στα τηλέφωνα εργασίας 2,5 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων.

Η απαγόρευση, η οποία κοινοποιήθηκε μέσω μιας «δεσμευτικής» οδηγίας, τέθηκε αμέσως σε ισχύ και δεν ισχύει για τα προσωπικά τηλέφωνα των κρατικών υπαλλήλων.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που εντείνει τις προσπάθειες για την απαγόρευση και άλλων «ψυχαγωγικών» εφαρμογών, όπως το Netflix, στις κρατικές συσκευές.

«Οι ψυχαγωγικές εφαρμογές δεν παρουσιάζουν επαρκή επίπεδα κυβερνοασφάλειας και προστασίας των δεδομένων για να αναπτυχθούν σε εξοπλισμό της διοίκησης. Επομένως, οι εφαρμογές αυτές μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την προστασία των δεδομένων των εν λόγω διοικήσεων και των δημόσιων υπαλλήλων τους», ανέφερε τότε η γαλλική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο Γάλλος υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Stanislas Guerini έγραψε στο Twitter ότι το μέτρο είχε ως στόχο να «διασφαλίσει την κυβερνοασφάλεια» των διοικήσεων και των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Τον περασμένο Μάιο, η γαλλική κυβέρνηση εφάρμοσε προσωρινή απαγόρευση του TikTok στη Νέα Καληδονία, ένα γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στον Ειρηνικό, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις βίαιες ταραχές εκεί.

Ολλανδία

Το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών αποθάρρυνε τη χρήση όλων των εφαρμογών από «χώρες με επιθετικό πρόγραμμα στον κυβερνοχώρο που στοχεύει στις Κάτω Χώρες ή σε ολλανδικά συμφέροντα» σε τηλέφωνα που διανέμονται από την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2023.

Δεν προσδιόρισε ονομαστικά το TikTok, αλλά η συμβουλή ακολούθησε αξιολόγηση της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών AIVD που προειδοποίησε ότι εφαρμογές από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν ενέχουν «αυξημένο κίνδυνο κατασκοπείας».

«Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά της με ασφάλεια, μεταξύ άλλων και μέσω των κινητών συσκευών της», δήλωσε η Alexandra van Huffelen, υπουργός ψηφιοποίησης της Ολλανδίας, στις 21 Μαρτίου 2023.

Τελικά, η κυβέρνηση θέλει τα επαγγελματικά τηλέφωνα όλων των δημοσίων υπαλλήλων να διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν και να χρησιμοποιηθούν μόνο εφαρμογές, λογισμικό ή λειτουργίες που έχουν προηγουμένως εγκριθεί.

Νορβηγία

Στις 23 Μαρτίου 2023, το νορβηγικό κοινοβούλιο απαγόρευσε το Tiktok από τις συσκευές εργασίας, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας προειδοποίησε ότι η εφαρμογή δεν πρέπει να εγκατασταθεί σε τηλέφωνα που δίνονται για κυβερνητικούς υπαλλήλους.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Emilie Enger Mehl ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «στις αξιολογήσεις κινδύνου τους ... οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών ξεχωρίζουν τη Ρωσία και την Κίνα ως τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τα συμφέροντα ασφαλείας της Νορβηγίας».

Πρόσθεσε ότι «ξεχωρίζουν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως φόρουμ που ευνοείται από δυνητικά επικίνδυνους παράγοντες και άλλους που θέλουν να μας επηρεάσουν με παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ενημερώθηκαν ότι μπορούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το TikTok, εάν είναι απαραίτητο για επαγγελματικούς λόγους, αλλά μόνο σε συσκευές που δεν είναι συνδεδεμένες με το κυβερνητικό δίκτυο, ανέφερε το υπουργείο.

Βέλγιο

Στις 10 Μαρτίου 2023, το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει το TikTok από συσκευές που ανήκουν ή πληρώνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου για τουλάχιστον έξι μήνες, επικαλούμενο ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παραπληροφόρηση.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρου δήλωσε ότι η απαγόρευση βασίστηκε σε προειδοποιήσεις της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας και του κέντρου κυβερνοασφάλειας, οι οποίες ανέφεραν ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να συλλέξει δεδομένα χρηστών και να πειράξει αλγορίθμους για να χειραγωγήσει την ροή ειδήσεων και το περιεχόμενό της.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Βελγίου, η TikTok δήλωσε τότε ότι «είναι απογοητευμένη από αυτή την αναστολή, η οποία βασίζεται σε βασική παραπληροφόρηση σχετικά με την εταιρεία μας», προσθέτοντας ότι είναι «άμεσα διαθέσιμη να συναντηθεί με αξιωματούχους για να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ανησυχίες και να διορθώσει τις παρανοήσεις».

Δανία

Στις 6 Μαρτίου 2023, το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας ανακοίνωσε ότι «θα απαγορεύσει τη χρήση της εφαρμογής σε επίσημες μονάδες» ως μέτρο κυβερνοασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι το Κέντρο για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο της σκανδιναβικής χώρας - το οποίο αποτελεί μέρος της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Δανίας - είχε εκτιμήσει ότι υπήρχε κίνδυνος κατασκοπείας.

Το υπουργείο δήλωσε ότι «υπήρχαν βαρύνουσες εκτιμήσεις για την ασφάλεια στο υπουργείο Άμυνας σε συνδυασμό με μια πολύ περιορισμένη ανάγκη χρήσης της εφαρμογής που σχετίζεται με την εργασία» και ότι οι υπάλληλοι «υποχρεούνται να απεγκαταστήσουν το TikTok στα υπηρεσιακά τηλέφωνα και σε άλλες επίσημες συσκευές το συντομότερο δυνατό, εάν το έχουν εγκαταστήσει προηγουμένως».

Καναδάς

Στις 6 Νοεμβρίου, η καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέταξε την TikTok να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη χώρα λόγω ανησυχιών για παρεμβάσεις από το εξωτερικό.

Ο υπουργός καινοτομίας François-Philippe Champagne δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η απόφαση να κλείσουν δύο γραφεία του TikTok στο Τορόντο και το Βανκούβερ προήλθε από συμβουλές των εμπειρογνωμόνων ασφαλείας και πληροφοριών του Καναδά.

Οι Καναδοί μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση στο TikTok και να δημιουργούν περιεχόμενο εκεί, αλλά ο Champagne συμβούλευσε τους ανθρώπους να το κάνουν γνωρίζοντας ότι τα δεδομένα των χρηστών τους θα μπορούσαν να συλλεχθούν από την κινεζική κυβέρνηση.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση απαγόρευσε το TikTok από όλες τις κυβερνητικές συσκευές, λέγοντας ότι η εφαρμογή παρουσιάζει έναν «απαράδεκτο» κίνδυνο για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι εμποδίζονται επίσης να κατεβάζουν την εφαρμογή στο μέλλον.

Νέα Ζηλανδία 

Η υπουργός Εσωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Μπρουκ βαν Βέλντεν τόνισε ότι η χώρα δεν σχεδιάζει να απαγορεύσει την πλατφόρμα.

«Ενώ παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις σε άλλες δικαιοδοσίες, η κυβέρνησή μας δεν έχει επί του παρόντος σχέδια να απαγορεύσει το TikTok στη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ινδία

Το 2020, η Ινδία επέβαλε απαγόρευση στο TikTok και σε δεκάδες άλλες κινεζικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια.

Η απαγόρευση ήρθε λίγο μετά τη σύγκρουση μεταξύ ινδικών και κινεζικών στρατευμάτων σε αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων, κατά την οποία σκοτώθηκαν 20 Ινδοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Οι εταιρείες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, αλλά η απαγόρευση έγινε μόνιμη τον Ιανουάριο του 2021.

Ταϊβάν

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ταϊβάν επέβαλε απαγόρευση του δημόσιου τομέα στο TikTok, αφού το FBI προειδοποίησε ότι το TikTok αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Οι κυβερνητικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των τάμπλετκαι των επιτραπέζιων υπολογιστών, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν λογισμικό κινεζικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών όπως το TikTok, το κινεζικό ισοδύναμό του Douyin ή το Xiaohongshu, μια κινεζική εφαρμογή περιεχομένου lifestyle.

Το Xiaohongshu, επίσης γνωστό ως RedNote, είδε μια σημαντική εισροή χρηστών καθώς οι χρήστες του TikTok απομακρύνθηκαν από την πλατφόρμα καθώς η απαγόρευση στις ΗΠΑ πλησίαζε.

Πακιστάν

Οι πακιστανικές αρχές έχουν απαγορεύσει προσωρινά το TikTok τουλάχιστον τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο του 2020, επικαλούμενες ανησυχίες ότι η εφαρμογή προωθεί ανήθικο περιεχόμενο.

Αφγανιστάν

Η ηγεσία των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν απαγόρευσε το TikTok και το παιχνίδι PUBG το 2022 με την αιτιολογία της προστασίας των νέων από την «παραπλάνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ