Παγκόσμιος πόλεμος για το μέλλον των κινητών
Η πιο σημαντική γεωπολιτική κόντρα στον κόσμο συνεχίζει να γράφει νέα επεισόδια, καθώς ΗΠΑ και Κίνα εντείνουν τον «Ψυχρό Πόλεμο» σε τεχνολογικό επίπεδο, δεδομένου ότι η τεχνολογία των κινητών δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την εθνική ασφάλεια και οι ρυθμίσεις για αυτό θα συνεχίσουν να επηρεάζουν και όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Μετά τον δικαστικό αγώνα που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο με τις αγωγές κατά της Huawei και της οικονομικής διευθύντριας του ομίλου Μεγκ Γουανζού που συνελήφθη στον Καναδά, νέα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν πως το 2012 υπήρξε κλοπή βιομηχανικών μυστικών της T-Mobile για το ρομπότ Tappy από μηχανικούς της κινεζικής εταιρείας.
Την ίδια στιγμή ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας που προκαλεί προβληματισμό σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων μέσα από την εκεχειρία των 90 ημερών που αποφασίστηκε λίγο πριν το τέλος του 2018.
Μετά την δικαστική μάχη που έχει ξεκινήσει για το σπάσιμο του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν, η υπόθεση για το ρομπότ Tappy δείχνει να είναι πιο απλή.
Όπως επισημαίνουν τα νομικά έγγραφα οι μηχανικοί της Huawei στη Κίνα που κατασκεύαζαν παρόμοιο ρομπότ, ρώτησαν ευθέως τους μηχανικούς της εταιρείας στις ΗΠΑ που συνεργάζονταν με την T-Mobile να συλλέξουν πληροφορίες και όλα τα μικρά μυστικά που χρησιμοποιούσε το Tappy για να προσωμοιώνει τα δάχτυλα που ακουμπάνε τα τηλέφωνα.
Επιπλέον φέρεται να κατάφεραν να αφαιρέσουν ένα από τα ρομποτικά χέρια μέσα από τις εγκαταστάσεις και μετά να διεξάγουν και ολόκληρη έρευνα για να διερευνήσουν το περιστατικό.
Η ιστορία της Huawei περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κατασκοπικού θρίλερ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, μόνο που στη θέση της Ρωσίας βρίσκεται η Κίνα και αντί για όπλα είναι η τεχνολογία των κινητών.
Αν και οι αμερικανοί δεν έχουν αποκτήσει τόση οικειότητα με τα προϊόντα Huawei καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να την κρατήσει εκτός αγοράς, πολλές δυτικές εταιρείες εντάσσονται στις υποδομές του κινεζικού κολοσσού. Κάτι το οποίο έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια αρκετών κυβερνήσεων που ακολουθούν την αμερικανική γραμμή, υποστηρίζοντας πως η Huawei δουλεύει για την κινεζική κυβέρνηση και όχι για τους καταναλωτές.
Με την κόντρα να εντείνεται ενώ η νέα γενιά κινητών δικτύων 5G ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια, με πολύ λίγες εταιρείες αυτή την στιγμή να κατέχουν την τεχνολογία αυτή, η Huawei αποτελεί παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη. Την ίδια στιγμή, ούτε οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα θέματα ασφαλείας ειδικά μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ετών.
Όσο η Huawei συνεχίζει να γιγαντώνεται σε μέγεθος και επιρροή τόσο εντείνονται και οι προσπάθειες των αμερικανικών αρχών για να την κρατήσουν εκτός των συμμαχικών τους δικτύων, με την κινεζική εταιρεία να «ανθίζει στην Ευρώπη».
Η αμερικανική κυβέρνηση έχε φροντίσει να δείξει την αντιπάθεια της για τον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών διαχρονικά. Ήταν το 2005, όταν αναφορά του Κογκρέσου ανέφερε πως «η βιομηχανική κατασκοπία είναι συνήθης πρακτική στη κινεζική στρατηγική για τεχνολογική ανάπτυξη».
Στη συνέχεια το 2009 το Κογκρέσο εναντιώθηκε στη συμφωνία της Huawei και την αμερικανική εταιρία διαδικτύου 3com. Το 2010 η Sprint Nextel που αποτελεί από τις πλέον σημαντικές εταιρείες επικοινωνιών στις ΗΠΑ απέρριψε τις προτάσεις από τις κινεζικές Huawei και ZTE.
Το 2012 μια ακόμα αναφορά του Κογκρέσου πρότεινε στις αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην αγοράζουν εξοπλισμό από την Huawei εξαιτίας των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια, καθώς η κινεζική εταιρεία αποτελεί μηχανισμό παρακολούθησης για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή της Huawei το 2011, σημειώνεται ότι «αν και τα τελευταία δέκα χρόνια επενδύουμε στις ΗΠΑ, δυστυχώς έχουμε αντιμετωπίσει δεκάδες έρευνες επειδή κάποιοι έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για την εταιρεία όπως οι αναπόδεικτες κατηγορίες για στενές διασυνδέσεις με τον κινεζικό στρατό και την κυβέρνηση που μας καθιστούν επικίνδυνους για την αμερικανική εθνική ασφάλεια».
Η νέα ιστορία που έρχεται να προστεθεί στο τεχνολογικό «Ψυχρό Πόλεμο» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, έδωσε το έναυσμα στα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ να επιτεθούν για ακόμη μια φορά στη Huawei, όπως ο Μαρκ Γουίτακερ που σημείωσε πως «τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως σαν χώρα πρέπει να προσέχουμε για εταιρείες που δρουν όπως η Huawei και αν θα έπρεπε να τους επιτρέπουμε να βρίσκονται στο δίκτυο των τηλεπικοινωνιών μας».