Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη

NEWSROOM
υπερυπολογιστής
Φωτογραφία: Shutterstock

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να δημιουργήσει έναν εγχώριο ανταγωνιστή του OpenAI και να αυξήσει δραστικά την εθνική υπολογιστική υποδομή, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Keir Starmer θέτει ως στόχο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το σχέδιο έχει ως στόχο να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το CNBC.

Η κυβέρνηση επιδιώκει πρωτίστως να επεκτείνει τη χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να ενισχύσει τους προγραμματιστές ισχυρών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία βασίζονται σε υπολογιστικό εξοπλισμό υψηλών επιδόσεων που φιλοξενείται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των συστημάτων τους.

Έχει τεθεί ο στόχος της εικοσαπλασιασμού της υπολογιστικής ικανότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η κυβέρνηση θα αρχίσει να ανοίγει την πρόσβαση στον AI Research Resource, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της υπολογιστικής υποδομής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση Starmer ακύρωσε πέρυσι δεσμεύσεις δαπανών ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών που χρηματοδοτούνταν από τους φορολογούμενους για δύο σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της πληροφορικής, προκειμένου να δώσει προτεραιότητα σε άλλα δημοσιονομικά σχέδια. Τα έργα αυτά, ένας AI Research Resource και ένας υπερυπολογιστής επόμενης γενιάς «exascale», ήταν δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί υπό τον προκάτοχο του Starmer, Rishi Sunak.

Η κυρίαρχη τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα καυτό θέμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ιδίως στην Ευρώπη. Ο όρος αναφέρεται στην ιδέα ότι οι τεχνολογίες που είναι κρίσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια θα πρέπει να κατασκευάζονται και να αναπτύσσονται στις χώρες στις οποίες οι άνθρωποι τις υιοθετούν.

Νέα data centers

Για την περαιτέρω ενίσχυση της υπολογιστικής υποδομής της Βρετανίας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει αρκετές «ζώνες ανάπτυξης» ΤΝ, όπου οι κανόνες για τις πολεοδομικές άδειες θα χαλαρώσουν σε ορισμένα μέρη, ώστε να επιτραπεί η δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων.

Εν τω μεταξύ, θα συσταθεί ένα «Συμβούλιο Ενεργειακής Τεχνητής Νοημοσύνης», το οποίο θα αποτελείται από ηγέτες της βιομηχανίας τόσο της ενέργειας όσο και της Τεχνητής Νοημοσύνης, για να διερευνήσει τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως η πυρηνική ενέργεια.

Η κίνηση αυτή έρχεται, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon
, Microsoft και η Google επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) για την παροχή πυρηνικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους.

Δημιουργία ενός ανταγωνιστή του OpenAI

Η τελευταία σημαντική πρωτοβουλία που πρότεινε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν να δημιουργήσει εγχώρια κυρίαρχα μοντέλα AI παρόμοιας κλίμακας με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες που είναι υπεύθυνοι για τα θεμελιώδη μοντέλα AI που τροφοδοτούν τα σημερινά εργαλεία γεννητικής AI, όπως το ChatGPT του OpenAI.

Η Βρετανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις ζώνες ανάπτυξης της ΤΝ και μια νεοσύστατη Εθνική Βιβλιοθήκη Δεδομένων για να συνδέσει δημόσια ιδρύματα -όπως πανεπιστήμια- ώστε να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να δημιουργήσει «κυρίαρχα» μοντέλα ΤΝ που δεν εξαρτώνται από τη Silicon Valley.

Αξίζει να τονιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση του OpenAI. Αρκετοί επιχειρηματίες στη χώρα έχουν εκφράσει παράπονο για τις προκλήσεις χρηματοδότησης που δυσκολεύουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα να συγκεντρώσουν το είδος των μετρητών που χρειάζονται για να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πολλοί ιδρυτές και επιχειρηματικοί κεφαλαιούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ζητήσει από τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας να διαθέσουν μεγαλύτερο μέρος των χαρτοφυλακίων τους σε πιο ριψοκίνδυνες νεοφυείς επιχειρήσεις με επίκεντρο την ανάπτυξη - μια μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει.

Οι ηγέτες της τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ωστόσο γενικά επαινέσει το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Zahra Bahrololoumi, επικεφαλής της Salesforce στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο CNBC ότι το σχέδιο είναι μια «εμπροσθοβαρής στρατηγική», προσθέτοντας ότι την ενθαρρύνει το «τολμηρό όραμα της κυβέρνησης για την ΤΝ και η έμφαση στη διαφάνεια, την ασφάλεια και τη συνεργασία».

Ο Chintan Patel, επικεφαλής τεχνολογίας της Cisco στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι είναι «ενθαρρυμένος» από το σχέδιο δράσης. «Η ύπαρξη ενός σαφώς καθορισμένου οδικού χάρτη είναι ζωτικής σημασίας για να επιτύχει το Ηνωμένο Βασίλειο τη φιλοδοξία του να γίνει υπερδύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε.

Η Βρετανία δεν έχει ακόμη επίσημους κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη. Η κυβέρνηση Starmer έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι σχεδιάζει να καταρτίσει νομοθεσία για την ΤΝ - αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν λιγοστές.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε διαβούλευση σχετικά με μέτρα για τη ρύθμιση της χρήσης περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ.

Γενικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλει ως θετικό παράγοντα ένα διαφοροποιημένο ρυθμιστικό καθεστώς από την ΕΕ μετά το Brexit - δηλαδή, μπορεί να εισαγάγει ρυθμιστική εποπτεία για την ΤΝ, αλλά με τρόπο λιγότερο αυστηρό από την ΕΕ, η οποία έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση για τη ρύθμιση της τεχνολογίας με τον νόμο της για την ΤΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ