ΑΠΘ: Σεμινάρια κυβερνοασφάλειας με χρηματοδότηση 1 εκατ. δολάρια από την Google

NEWSROOM
Το σήμα της Google
Το σήμα της Google/ Φωτογραφία ΑΡ

Χρηματοδότηση ύψους ενός εκατ. δολαρίων πρόκειται να λάβει το ΑΠΘ από την google.org προκειμένου να υλοποιήσει πρόγραμμα σεμιναρίων κυβρνοασφάλειας, που θα απευθύνεται σε φοιτητές και στο οποίο θα συμμετάσχουν 250 οργανισμοί και εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, η Google.org παρέχει υποστήριξη διοργάνωσης μαθημάτων κυβερνοασφάλειας σε 17 επιλεγμένα πανεπιστήμια από 12 χώρες της Ευρώπης, για να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές να επιμορφωθούν σε θέματα κυβερνοασφάλειας και να εξερευνήσουν μονοπάτια σταδιοδρομίας σε αυτό τον τομέα. Για τη διοργάνωση του προγράμματος στην Ελλάδα επιλέχθηκε, μεταξύ άλλων προτάσεων, το ΑΠΘ. Το ΑΠΘ, έχοντας επιλεγεί μέσα από μία ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυβερνοασφάλειας της Google.org, θα είναι μέρος μίας σύμπραξης 20 και πλέον πανεπιστημίων σε χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Το δίκτυο αυτό των πανεπιστημίων, με την υποστήριξη του European Cyber Conflict Research Incubator (ECCRI CIC), θα προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Στην οργάνωση των σεμιναρίων του ΑΠΘ θα επιμορφωθούν σε τρέχοντα θέματα κυβερνοασφάλειας 200 φοιτητές/τριες και θα εμπλακούν 250 οργανισμοί/εταιρείες. Μέσω της συμμετοχής των οργανισμών/εταιρειών, οι φοιτητές των σεμιναρίων θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση επί πληρωμή από το πρόγραμμα. Επίσης, το πρόγραμμα Google.org Cybersecurity Seminars χρηματοδοτεί την προμήθεια και εγκατάσταση μιας νέας, ισχυρής υπολογιστικής υποδομής για την παροχή πρακτικής εκπαίδευσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Το καινοτόμο πρόγραμμα αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Καταρχήν θα δημιουργηθεί μία υπολογιστική υποδομή κυβερνοασφάλειας για να αναπτύξουν οι φοιτητές τις δεξιότητές τους. Επίσης, συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα εγγραφής φοιτητών από άλλα πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας). Τέλος, οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν διαλέξεις και θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αντιμετώπισης προβλημάτων στην πράξη, με συνολική διάρκεια απασχόλησης 135 ωρών. Κάθε φοιτητής θα κάνει πρακτική άσκηση σε επιχείρηση/οργανισμό από αυτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι φοιτητές πρέπει να παρακολουθήσουν τουλάχιστον το 80% του σεμιναρίου για να πιστοποιηθούν. Το πρόγραμμα σπουδών θα διατίθεται στα ελληνικά και σε 7 ακόμη γλώσσες.

Το 1ο σεμινάριο (5 ECTS) ξεκινά στις 6 Δεκεμβρίου 2024 και πρόκειται να αποδεχτεί αιτήσεις από φοιτητές όλων των ειδικοτήτων (προτεραιότητα θα δοθεί σε φοιτητές εκτός των Τμημάτων Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Στο σεμινάριο θα εκπαιδευτούν έως και 100 φοιτητές. Εφαρμόζεται πολιτική ίσων ευκαιριών ανά φύλο, ενώ ένα ποσοστό 10% των θέσεων προορίζεται για φοιτητές από υποεκπροσωπούμενες ομάδες. Το σεμινάριο περιλαμβάνει 65 ώρες διαλέξεων, 35 ώρες επιβλεπόμενης άσκησης και 35 ώρες αξιολόγησης μέσω επίλυσης προβλημάτων. Τα μαθήματα θα γίνονται στα ελληνικά, κάθε Παρασκευή στις 18.00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2025. Δύο επιπλέον Σεμινάρια Κυβερνοασφάλειας Google.org πρόκειται να προσφερθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν άμεσα την αίτησή τους στον σύνδεσμο: https://cyberseminars.auth.gr . Η λίστα με τους φοιτητές που θα γίνουν δεκτοί θα ανακοινωθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2024.

«Το Πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυβερνοασφάλειας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από την Google.org δίνει προτεραιότητα στη συμπερίληψη και την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση πάνω στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», ανέφερε η επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής για την Google στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα Ευγενία Μπόζου, επισημαίνοντας ότι «δίνουμε τη δυνατότητα σε φοιτητές από όλες τις κοινωνικές ομάδες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, ενώ ταυτόχρονα βοηθούμε τις επιχειρήσεις/οργανισμούς να παραμείνουν ασφαλείς από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο».

«Η χρηματοδότηση του προγράμματος σεμιναρίων κυβερνοασφάλειας από την Google.org θα στηρίξει το ΑΠΘ στην υλοποίηση ενός σημαντικού ορόσημου στην εκπαίδευση σε θέματα κυβερνοασφάλειας, με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό - αναπτυξιακό αντίκτυπο για τη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, καθ. Κυριάκος Υάκινθος.

ΣΧΕΤΙΚΑ