Google: Χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
Η πρόσφατη απονομή του βραβείου Νόμπελ Χημείας στους Demis Hassabis και John Jumper, για τη συμβολή του AlphaFold στην πρόβλεψη της δομής των πρωτεϊνών, αποτελεί απόδειξη ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει ριζοσπαστικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Ήδη, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ερευνητές σε 190 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει το AlphaFold για να συνδράμουν στην επιτάχυνση της καταπολέμησης της ελονοσίας, μιας διαδεδομένης και θανατηφόρας παρασιτικής ασθένειας και στο άνοιγμα του δρόμου για νέες θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον. Μάλιστα, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει την πρόοδο της Google σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων, από την υδρολογία έως τις νευροεπιστήμες και τις κλιματικές επιστήμες.
Ωστόσο, για να καταστεί εφικτή η επόμενη γενιά επιστημονικών ανακαλύψεων μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι αναγκαία για τους επιστήμονες η απαραίτητη χρηματοδότηση, η υπολογιστική ισχύς, η διεπιστημονική εξειδίκευση και η πρόσβαση σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων βασικών συνόλων δεδομένων, όπως η Τράπεζα Δεδομένων Πρωτεϊνών (Protein Data Bank), που αποτέλεσε τη βάση για το έργο του AlphaFold.
Για τον λόγο αυτό, χθες, κατά τη διάρκεια του πρώτου Forum “AI for Science”, που διοργάνωσε η Google DeepMind και η Royal Society, ανακοινώθηκε από το Google.org χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη ακαδημαϊκών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αντιμετώπιση ολοένα και πιο περίπλοκων προβλημάτων σε σειρά διαφορετικών επιστημονικών κλάδων. Τομείς όπως η έρευνα για σπάνιες και παραμελημένες ασθένειες, η πειραματική βιολογία, η επιστήμη των υλικών και η βιωσιμότητα αποκτά πολύ σημαντικές προοπτικές.
Η Google θα συνεργαστεί με κορυφαία στελέχη εντός των Google DeepMind, Google Research και άλλων ομάδων που εστιάζουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και με εξωτερική ομάδα ειδικών, για να εντοπίσει και να ανακοινώσει τους οργανισμούς. Επίσης, θα παρέχει 2 εκατ. δολάρια σε Google Cloud Credits και δωρεάν τεχνογνωσία από ειδικούς της Google.
Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στα περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια που έχει προσφέρει το Google.org τα τελευταία πέντε χρόνια σε οργανισμούς που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη για να επιταχύνουν το επιστημονικό τους έργο. Μεταξύ των οργανισμών, συμπεριλαμβάνονται η Materiom, που αναπτύσσει νέα πρωτοποριακά πλαστικά, το Ινστιτούτο Γυναικείου Καρκίνου (που συντονίζεται από το Institut Curie) βελτιώνοντας την ανίχνευση, τη θεραπεία και την κατανόηση του καρκίνου των γυναικών και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, συνεισφέροντας στην εξάλειψη της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
Για ακόμα μία φορά η χρηματοδότηση, η τεχνολογία και η συνεργασία συνδυάζονται για να οδηγήσουν σε σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις. Με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, η Google στοχεύει σε νέα επιτεύγματα, αντίστοιχα με αυτά που βραβεύονται με Νόμπελ και στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Εξίσου σημαντική θα είναι η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης και από άλλους φιλανθρωπικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, μέσω της επένδυσης σε μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά αποτελέσματα, που αποτελούν απτό παράδειγμα της δυνατότητας της Τεχνητής Νοημοσύνης να ενεργοποιεί την επιστήμη με ψηφιακή ταχύτητα.