Τεχνητή νοημοσύνη ή άνθρωποι; Ποιες εργασίες ωφελούνται περισσότερο από τη χρήση ΑΙ

NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη ή άνθρωποι; Ποιες εργασίες ωφελούνται περισσότερο από τη χρήση ΑΙ
Φώτο: Shutterstock

Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, μια νέα μελέτη από ερευνητές του MIT εξέτασε ποιες εργασίες θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από τη συνεργασία ανθρώπου-AI και ποιες αντιμετωπίζονται καλύτερα ανεξάρτητα.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) προχωρά, υπήρξε μια παγκόσμια ώθηση για τους ανθρώπους να μάθουν να εργάζονται μαζί της για να συμβαδίζουν με την ταχεία υιοθέτησή της τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό περιβάλλον, σημειώνει το Euronews.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Συλλογικής Νοημοσύνης του MIT (CCI) διαπίστωσε ότι ενώ η συνεργασία ανθρώπου-AI μπορεί να είναι χρήσιμη, ορισμένες εργασίες μπορεί να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όταν χειρίζονται ανεξάρτητα.

«Υπάρχει μια επικρατούσα υπόθεση ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε μια διαδικασία θα βοηθά πάντα τις επιδόσεις - αλλά δείχνουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε η Michelle Vaccaro, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο MIT.

 «Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ωφέλιμο να αφήνουμε κάποιες εργασίες αποκλειστικά για ανθρώπους και κάποιες εργασίες αποκλειστικά για την τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσε.

Η συνεργασία ανθρώπου-AI δεν είναι πάντα η καλύτερη

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature Human Behaviour, η μελέτη δεν βρήκε επίσης στοιχεία «συνέργειας ανθρώπου-τεχνητής νοημοσύνης», που σημαίνει ότι για ορισμένες εργασίες, το να βασίζεσαι αποκλειστικά είτε σε ανθρώπους είτε σε τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παράγει καλύτερα αποτελέσματα από τη συνεργασία.

Αλλά η μετα-ανάλυση βρήκε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η συνεργασία ανθρώπου-AI θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από τους ανθρώπους ή την τεχνητή νοημοσύνη μόνο.

«Αν και το κύριο αποτέλεσμά μας υποδηλώνει ότι -κατά μέσο όρο- ο συνδυασμός ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί σε απώλειες απόδοσης, δεν πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει ότι ο συνδυασμός ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης είναι κακή ιδέα», έγραψαν οι συγγραφείς στην εργασία. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι σημαίνει απλώς ότι η μελλοντική εργασία πρέπει να επικεντρωθεί πιο συγκεκριμένα στην εύρεση αποτελεσματικών διαδικασιών που ενσωματώνουν ανθρώπους και τεχνητή νοημοσύνη. Τα άλλα αποτελέσματά μας προτείνουν πολλά υποσχόμενους τρόπους για να προχωρήσουμε», προσθέτουν.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι στα καθήκοντα λήψης αποφάσεων, οι ομάδες ανθρώπινης τεχνητής νοημοσύνης είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με την τεχνητή νοημοσύνη που λειτουργούσαν ανεξάρτητα.

Αντίθετα, διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι και η τεχνητή νοημοσύνη συνεργάζονταν καλύτερα σε δημιουργικές εργασίες, όπως η δημιουργία νέου οπτικού ή γραπτού περιεχομένου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ομάδες ανθρώπινης τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασαν ακόμη και τις επιδόσεις μεμονωμένων ανθρώπων ή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με τις καλύτερες επιδόσεις.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη φύση της ίδιας της δημιουργικής εργασίας. Οι δημιουργικές εργασίες, εξήγησαν, απαιτούν ένα μείγμα δημιουργικότητας, γνώσης και διορατικότητας, οι οποίες είναι ιδιότητες που είναι εγγενώς ανθρώπινες και δύσκολο για την τεχνητή νοημοσύνη να αναπαραχθούν πλήρως. Ωστόσο, αυτές οι εργασίες απαιτούν επίσης επαναλαμβανόμενες, συνήθεις διαδικασίες όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Ως αποτέλεσμα, ένας συνδυασμός δυνάμεων ανθρώπου και τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επιτρέψει καλύτερα αποτελέσματα στη δημιουργική εργασία.

«Αφήστε το Ai να χειριστεί την έρευνα υποβάθρου, την αναγνώριση προτύπων, τις προβλέψεις και την ανάλυση δεδομένων, ενώ εκμεταλλεύεται τις ανθρώπινες δεξιότητες για να εντοπίσει αποχρώσεις και να εφαρμόσει την κατανόηση των συμφραζομένων», δήλωσε ο Τhomas Μalone, εκ των συγγραφέων της μελέτης και διευθυντής του ΜΙΤ CCI.

«Καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε τις δυνατότητες αυτών των συνεργασιών, είναι σαφές ότι το μέλλον δεν βρίσκεται μόνο στην αντικατάσταση των ανθρώπων με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και στην εύρεση καινοτόμων τρόπων για να συνεργαστούν αποτελεσματικά», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ