Η αξία της τεχνητής νοημοσύνης αγγίζει τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια

Φωτογραφία: Shutterstock

Οι υπέρμαχοι της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι η δύναμη και οι ευκαιρίες που παρουσιάζει είναι πρωτοφανείς και απεριόριστες. Ωστόσο, οι επενδυτές στις εν λόγω εταιρείες ανησυχούν όλο και περισσότεροι για το πότε αυτή η ισχύς θα μετατραπεί σε κέρδος.

Ο Γιένσεν Χουάνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, ακούγεται ότι έχει αγχωθεί σε βαθμό παράνοιας φοβούμενος ότι η εταιρεία του θα ακολουθήσει τη μοίρα της Cisco, η οποία ξεκίνησε τη φούσκα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τελικά επλήγη όταν η αγορά έσκασε.

Ειδικός αναλυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας, Fundrise, ξεκίνησε μία μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις και την αξία της τεχνητής νοημοσύνης με βάση την εμπειρία στον τεχνολογικό κλάδο των τελευταίων 40 ετών.

Η «θεωρία του τριπλασιασμού»

Ο Μπεν Μίλερ μάζεψε μία ομάδα ειδικών για να μελετήσουν την πιθανή αξία της τεχνητής νοημοσύνης. Μετά από μήνες αναλύσεων σε περισσότερες από 250 τεχνολογικές εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και των εμπλεκόμενων, Nvidia, AMD, Meta, και Microsoft, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πορεία τους μοιάζει με τις προηγούμενες εμπειρίες.

Συγκεκριμένα, η ομάδα ανέλυσε το οικονομικό κύμα που δημιουργήθηκε μετά από κάθε νέα τεχνολογία συγκρίνοντας το με την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών. Και το συμπέρασμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς κάθε εφεύρεση – ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαδίκτυο, κινητά και cloud – δημιούργησαν ένα κύμα σχεδόν τριπλάσιο της κεφαλαιοποίησης της κάθε εταιρείας.

Το διαδίκτυο δημιούργησε 3,5 φορές της αξία που είχε δημιουργήσει το κύμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα κινητά τηλέφωνα δημιούργησαν 3,4 φορές το κύμα που είχε δημιουργήσει το διαδίκτυο. Ενώ το cloud δημιούργησε ένα κύμα τριπλάσιο από το κύμα της κινητής τηλεφωνίας.

Η «θεωρία του τριπλασιασμού», λοιπόν, δείχνει ότι η αξία της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να τοποθετηθεί στα περίπου 20 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως, η πιο δύσκολη ερώτηση είναι το σε ποιον θα πάνε αυτά τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ουσιαστικά, ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτήν την τεράστια πίτα;

Η επόμενη παραδοχή, όμως, είναι ότι χρειάζεται υπομονή.

Σύμφωνα με την ομάδα του Μίλερ, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μία δεκαετία για να αρχίζει να αποδίδει σημαντικά κέρδη η τεχνητή νοημοσύνη.

Και παρότι η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να συνεισφέρει 20 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, ο Μίλερ τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της ομάδας του είναι συντηρητικές και το ποσό αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ υψηλότερα τις επόμενες δεκαετίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ