Γιατί μεγιστάνες της τεχνολογίας στηρίζουν την υποψηφιότητα Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Η Σίλικον Βάλεϊ και γενικά οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν ανέκαθεν μεγάλοι υποστηρικτές του κόμματος των Δημοκρατικών – και συνήθως πολύ σημαντικοί χρηματοδότες των υποψηφίων του.

Στις εκλογές του 2016 στήριξαν με θέρμη τη Χίλαρι Κλίντον, το 2020 τον Τζο Μπάιντεν, όμως φέτος υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας που στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.

 O CEO της Tesla, Έλον Μασκ / Φωτογραφία AP - Getty Images Europe Pool

O CEO της Tesla, Έλον Μασκ / Φωτογραφία AP - Getty Images Europe Pool

Ο Έλον Μασκ ήταν ο πρώτος που στήριξε ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σαββατοκύριακο και, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, δεσμεύτηκε να δίνει ένα εννιαψήφιο νούμερο ως δωρεά στην εκστρατεία του κάθε μήνα μέχρι τις εκλογές.

Στις προηγούμενες εκλογές, οι ελάχιστοι από τη Σίλικον Βάλεϊ που στήριξαν τον Τραμπ το κράτησαν κρυφό. Και παρότι συνεχίζουν να είναι λίγοι, πλέον δεν κρύβονται και δηλώνουν ανοιχτά τη στήριξή τους στο πρώην Πρόεδρο.

Τι συνέβη

Οπότε, το ερώτημα είναι τι συνέβη; Σίγουρα, δεν πρόκειται για μία μεταστροφή της ιδεολογίας τους προς συντηρητικά μονοπάτια ή ακόμα προς τον Χριστιανικό εξτρεμισμό.

Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με αναλυτές, η θέρμη με την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές, καθώς και η στάση που τήρησε απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Με άλλα λόγια: Οι δισεκατομμυριούχοι δεν αγάπησαν ξαφνικά τον Τραμπ. Απλά δε συμπαθούν τη Λίνα Καν, τη σταυροφόρο του Προέδρου Μπάιντεν για την αντιμονοπωλιακή πολιτική, αλλά και τον «μπάτσο» της Wall Street, τον Γκάρι Γκένσλερ, που δεν έχει κρύψει ποτέ το μίσος του για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ή αλλιώς τα κρυπτονομίσματα.

Τα τελευταία χρόνια, η Καν πρωταγωνίστησε σε αγωγές κατά της Amazon, της Microsoft και της Meta. Σε συνέντευξή της στο CNN πέρυσι, περιέγραψε αυτές τις προσπάθειες ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για να αξιοποιήσει περισσότερους πόρους της κυβέρνησης στα καθημερινά οικονομικά προβλήματα των απλών Αμερικανών.

Όπως λένε άνθρωποι της τεχνολογίας, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι τόσο φιλική προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως παλαιότερα.

Επίσης, τονίζουν ότι το θέμα τους δεν είναι η πολιτική του Τραμπ για τη μετανάστευση, το θέμα που τους απασχολεί είναι το σημαντικό διακύβευμα της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Παραδοσιακά, ο Τραμπ δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τα αφεντικά των τεχνολογικών εταιρειών και σε πολλές περιπτώσεις τους έχει εξαπολύσει επιθέσεις λέγοντας ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι προκατειλημμένα ενάντια στις συντηρητικές θέσεις.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε μετά τις επιθέσεις της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο.

Όμως η επιλογή του Τζ. Ντ. Βανς ως υποψήφιου αντιπροέδρου που ως πρώην διαχειριστής κεφαλαίων έφερε αρκετές δωρεές από τεχνολογικές εταιρείες στην εκστρατεία του, τον έχει κάνει να μαλακώσει τη στάση του ενάντια στις τεχνολογικές εταιρείες.

Μέχρι πρόσφατα, ο Τραμπ αποκαλούσε το bitcoin «μία απατεωνιά με στόχο το δολάριο». Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχει αρχίσει να εμφανίζεται φιλικός προς τα κρυπτονομίσματα.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι τα περισσότερα χρήματα της τεχνολογίας δε συνεχίζουν να πηγαίνουν στην εκστρατεία του Μπάιντεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ