Apple: Το στοίχημα του Τιμ Κουκ στην Ινδία αρχίζει να αποδίδει

Ο CEO της Apple / Φωτογραφία shutterstock

Μία μεγάλη νίκη φαίνεται να πετυχαίνει η Apple στο πλαίσιο της μάχης της να αυξήσει το μερίδιο αγοράς και την επιρροή της στην Ασία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι πωλήσεις του Μαρτίου του τεχνολογικού κολοσσού στην Ινδία άγγιξαν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας ρεκόρ. Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν κατά 33% σε σχέση με τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ηγήθηκε της προσπάθειας να ενισχυθεί η παρουσία της Apple στις αγορές της Ασίας. Στην προηγούμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων, ο Κουκ δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» για την επίσκεψη του στη Σαγκάη τον περασμένο Μάρτιο.

Η Ινδία αποτελεί εταίρο – κλειδί στα σχέδια της Apple στην περιοχή, με στελέχη του κολοσσού να εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στην Ινδία θα βοηθήσει την Apple να ισοσκελίσει τις απώλειες που κατέγραψε από τον αυξημένο ανταγωνισμό στην Κινεζική αγορά και τους αποκλεισμούς του Πεκίνου.

Και παρά το γεγονός ότι η Ινδία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των ετήσιων πωλήσεων της Apple ύψους 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ανάπτυξη στην Ασιατική χώρα δείχνει ότι αποδίδει το στοίχημα του αμερικανικού κολοσσού για επέκταση στη μεσαία τάξη της Ινδίας.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο όταν η Apple άρχισε να διερευνά άλλες χώρες πέραν της Κίνας για να διασφαλίσει την παραγωγή των δημοφιλέστατων κινητών της. Η Ινδία – σύμφωνα με ανάλυση του CNN – φάνηκε μία πολύ καλή εναλλακτική απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα εφοδιασμού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Μάλιστα, το Νέο Δελχί άδραξε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως η ασφαλής εναλλακτική, καθώς η εξάρτηση της Apple από την Κίνα και το δίκτυο κατασκευής που διαθέτει εκεί δημιούργησε σημαντικά προβλήματα την εποχή των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Πέραν των προβλημάτων εφοδιασμού, η Apple αντιμετώπισε ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα στην Κίνα τα προηγούμενα χρόνια: την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας, με αποκορύφωμα το θέμα της αγοράς ημιαγωγών και τις κατηγορίες για κατασκοπεία που οδήγησαν σε εμπάργκο τεχνολογικών πωλήσεων σε Κινεζικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε, πλέον η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα και έγινε η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, ενώ πολύ σημαντικές είναι και οι δυνατότητες ανάπτυξης της εσωτερικής της αγοράς. Αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, η Ινδία αναμένεται να γίνει το 2035 η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με ΑΕΠ που θα ξεπερνά τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ