Πώς η Microsoft και η Nvidia ποντάρισαν και κέρδισαν κατά της Apple

Το σήμα της Apple / Φωτογραφία shutterstock

Τον περασμένο μήνα, ο γίγαντας των ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης, Nvidia, έγινε για λίγο η πολυτιμότερη εταιρεία του πλανήτη, ξεπερνώντας τη Microsoft, η οποία είχε προηγουμένως ξεπεράσει την Apple.

Όταν μάλιστα τα νέα αυτά έγιναν γνωστά σε ένα τεχνολογικό συνέδριο στην Κοπεγχάγη, ο κόσμος άρχισε να χειροκροτά.

Βέβαια, στη συνέχεια, η Nvidia επέστρεψε στη δεύτερη θέση, μετά από μία πτώση της μετοχής της που έστειλες την αξία της επιχείρησης στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η άνοδος της μετοχής της Microsoft έστειλε την αξία του τεχνολογικού γίγαντα στα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Tεχνητή νοημοσύνη

Δύο είναι τα στοιχεία που έστειλαν αυτούς του δύο αμερικανικούς κολοσσούς στην κορυφή: η τεχνητή νοημοσύνη και η διορατικότητα.

 Το λογότυπο της Nvidia στις κεντρικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: Shutterstock

Το λογότυπο της Nvidia στις κεντρικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: Shutterstock

Η Microsoft άρχισε να ερευνά το OpenAI, το δημιουργό του δημοφιλούς chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT, ήδη από το 2019.

Ενώ την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Nvidia, Γιένσεν Χουάνγκ, έστρεψε την εταιρεία του προς τη δημιουργία ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης πολλά χρόνια πριν η τεχνητή νοημοσύνη κάνει την εμφάνισή της στη διεθνή σκηνή.

Ουσιαστικά, και οι δύο εταιρείες ποντάρισαν στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης – και μέχρι ώρας το στοίχημα κερδίζεται, αφήνοντας την Apple στην ουρά αυτής της διαδικασίας.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τον τεχνολογικό τομέα και θα συνεχίσει να το κάνει τα επόμενα χρόνια.

Αυτό έχει ως συνέπεια να πέφτουν όλο και περισσότερα χρήματα στον τομέα.

 Microsoft-Φωτογραφία AP

Microsoft-Φωτογραφία AP

Όμως, αν ρίξει κανείς μία προσεκτική ματιά, θα καταλάβει ότι οτιδήποτε περιέχει τον όρο “τεχνητή νοημοσύνη” δεν είναι απαραίτητα κερδοφόρο.

Όπως και την εποχή της φούσκας των dot.com, ο υπερβολικός ενθουσιασμός δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε μεγάλη απογοήτευση.

Οι επενδυτές, αλλά και οι πελάτες, αρχίσουν και αντιλαμβάνονται όλο και καλύτερα τον όρο “τεχνητή νοημοσύνη”, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιλεκτικοί και στις τοποθετήσεις τους, όχι μόνο σε μετοχές, αλλά και σε προϊόντα.

Για παράδειγμα, υπήρξαν προϊόντα, όπως το Rabbit R1 και το Humane Pin έλαβαν κακές κριτικές.

Το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία «φούσκα»

Και υπάρχει ακόμα ένας κίνδυνος για την τεχνητή νοημοσύνη και το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία φούσκα που ίσως σκάσει.

Ο κίνδυνος δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των προϊόντων ή τη χρηματιστηριακή τους αξία. Αλλά με το αν ο πλανήτης μπορεί να τα αντέξει.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι, η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να απορροφήσει την ίδια ποσότητα ενέργειας με αυτή που απορροφά μία χώρα όπως η Ολλανδία έως το 2027, αν η ανάπτυξή της συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Καθηγητές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε μία στιγμή που οι χώρες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Με τόσο αβεβαιότητα, λοιπόν, ελάχιστοι θα πόνταραν για μία νέα αλλαγή στις θέσεις των κορυφαίων εταιρειών του τεχνολογικού τομέα. Όμως, η Apple έχει μπροστά της μία δύσκολη μάχη για να ανταγωνιστεί την Microsoft κα τη Nvidia στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ