Ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα έχει «γρήγορο Internet»
Η τακτική τριμηνιαία έκθεση της Point Topic καταγράφει τόσο τις τάσεις όσο και τις διαφορές στο πώς η τεχνολογία επεκτείνεται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% των συνδέσεων στην Αφρική πραγματοποιείται μέσω -προβληματικών και απαρχαιωμένων- δικτύων χαλκού, ενώ στον αντίποδα στην Ασία κυριαρχούν οι λύσεις που φέρνουν την οπτική ίνα μέχρι το νοικοκυριό. Στην Ευρώπη και την Αυστραλία η εικόνα είναι μοιρασμένη, με τα παλαιά δίκτυα χαλκού και τις διάφορες λύσεις δικτύων οπτικών ινών να έχουν περίπου ίσα ποσοστά.
Βεβαίως η Κίνα έχει την πρωτοκαθεδρία στον αριθμό των ευρυζωνικών συνδέσεων με περίπου 370 εκατ. ενεργές γραμμές και ακολουθούν οι ΗΠΑ από μεγάλη απόσταση όμως καθώς εμφανίζουν περίπου 120 εκατ. συνδέσεις. Στη σχετική κατάταξη την τριάδα συμπληρώνει η Ιαπωνία με περίπου 40 εκατ. γραμμές, ενώ από μικρή σχετική απόσταση ακολουθούν Γερμανία και Ρωσία με περίπου 30 εκατ. συνδέσεις.
Η έκθεση της εταιρείας διαπιστώνει την κατακόρυφη αύξηση στις επενδύσεις για δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν ως το σπίτι (FTTH), με αποτέλεσμα το 24% των νέων συνδέσεων να πραγματοποιείται για αυτές τις υποδομές.
Από το σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων που λειτουργούν σήμερα στον πλανήτη, το 23% ανήκει στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα και κατά το 2ο τρίμηνο χρησιμοποιούσε σταθερή ευρυζωνική σύνδεση το 33,3% των νοικοκυριών, εμφανίζοντας αύξηση 0,65% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του έτους.
Σε επίπεδο Ε.Ε. τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης εμφανίζουν, σύμφωνα με την Point Topic, η Μάλτα, η Δανία και η Γαλλία. Η Ελλάδα βρίσκεται προς τη μέση της κατάταξης, για την ακρίβεια στην 11η θέση, οριακά μπροστά από την -πρωτοπόρο στις ψηφιακές τεχνολογίες- Εσθονία και τρεις μονάδες πίσω από την Πορτογαλία.