Το Facebook χρηματοδοτεί για τη Τεχνητή Νοημοσύνη
Ήταν πολλά τα σκάνδαλα που έπληξαν την αξιοπιστία του Facebook, με τον τεχνολογικό κολοσσό να αποφασίζει να χρηματοδοτήσει ένα νέο ινστιτούτο που θα αφιερωθεί στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία.
Το νέο κέντρο που θα χρηματοδοτήσει το Facebook με 7,5 εκατ. δολάρια σε πέντε χρόνια, θα ερευνά θέματα γύρω από την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, ισονομίας, ιδιωτικότητας και διαφάνειας, όπως δήλωσε ο Χοακίν Κινονέρο Καντέλα, στέλεχος του Facebook.
Ο Κρίστοφερ Λουτζ, καθηγητής του πανεπιστημίου στο Μόναχο, ειδικός σε θέματα επιχειρησιακής ηθικής θα είναι ο επικεφαλής του νέου ινστιτούτου.
Μετά τις αποκαλύψεις για την παραβίαση των προσωπικών στοιχείων των χρηστών, την ανικανότητα να σταματήσει την διασπορά των ψευδών ειδήσεων, την τρομοκρατική προπαγάνδα από το Facebook, ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ δήλωσε στο Κογκρέσο οτι η εταιρεία θα ρίξει περισσότερο βάρος στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να ελέγχει το περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως σημείωσε ο ιδιοκτήτης της Facebook, η εταιρεία έχει ένα τεράστιο ερευνητικό κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης που συγκεντρώνει τους κορυφαίους παγκοσμίως στην γνωσιακή ικανότητα των μηχανών. Αλλά η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει σοβαρά ηθικά ζητήματα.
Η χρηματοδότηση του Ινστιτούτου είναι η πρώτη κίνηση της Facebook για τα ζητήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, μετά την είσοδο στην Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα κονσόρτιουμ που περιλαμβάνει σειρά επιχειρήσεων που εργάζονται πάνω στη Τεχνητή Νοημοσύνη και στοχεύουν να απευθυνθούν στα ζητήματα ηθικής και ασφάλειας. Επίσης το Facebook αποτελεί και ιδρυτικό μέλος της AI4People, που είναι ένα ευρωπαϊκό φόρουμ που φέρνει κοντά βιομηχανία και κυβερνήσεις με σοχο να ερευνήσουν τα θέματα που αφορούν τον κοινωνικό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως υπογράμμισε ο Καντελά, το Facebook επεξεργάζεται επίσης και νέα εργαλεία όπως το Fairness Flow που μπορεί να βοηθήσει τις μηχανές να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν την κεκαλυμμένη υποκειμενικότητα σε άρθρα, με στόχο την καταπολέμηση των fake news.