AI-MATTERS: Ένα ευρωπαϊκό έργο για την ενίσχυση της βιομηχανίας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης
Στο έργο συμμετέχουν 25 εταίροι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ελλάδα.
Στη δημιουργία ενός δικτύου φυσικών και ψηφιακών τεχνολογικών υποδομών, για τον πειραματισμό και την εφαρμογή λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης στη Βιομηχανική Παραγωγή στοχεύει το Ευρωπαϊκό έργο AI-MATTERS. Το έργο έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας ώστε να αναπτύξει και να υιοθετήσει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω του δικτύου υποδομών και στις οποίες θα μπορεί να απευθύνεται το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας ώστε να ελέγχει και να επικυρώνει την αξία των αναπτυσσόμενων λύσεων καθώς και συνολικά για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Βιομηχανίας.
Στο έργο συμμετέχουν 25 εταίροι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ελλάδα. Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη και για την Ελλάδα καθώς αποτελεί τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Βιομηχανική Παραγωγή.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο έργο ΑΙ-MATTERS από 2 φορείς (Συντονιστής Καθηγητής Γ. Χρυσολούρης), το Laboratory for Manufacturing Systems and Automation (LMS) www.lms.mech.upatras.gr / Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών και το Κέντρο Ικανοτήτων Teaching Factory Competence Center https://www.teachingfactory-cc.eu/.
Αύριο (21 Μαΐου) και ώρα 14:00-16:00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: Τεχνητή Νοημοσύνη & Βιομηχανία - Testing & Experimentation Facilities for AI in Manufacturing.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι:
-Να παρουσιάσει τις υποδομές και υπηρεσίες του Εργαστηρίου και του Κέντρου Ικανοτήτων που θα είναι διαθέσιμες για δοκιμή και ανάπτυξη τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Βιομηχανική Παραγωγή.
-Να εξηγήσει τον τρόπο συμμετοχής σε αυτή την διαδικασία μέσω του έργου AI-MATTERS και την υποστήριξη του EIT Manufacturing.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και σε ζωντανή σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου και του Κέντρου Ικανοτήτων.
Όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν μπορούν να εγγραφούν στον σύνδεσμο https://events.teams.microsoft.com/event/95a917f4-5c30-47f4-babc-12cf0c5faae8@24292be3-41f0-4c06-b5b7-23e928ecd8b7.
Tην Παρουσίαση του προγράμματος AI-MATTERS, θα κάνει η Ζωή Αρκουλή, ενώ τα ψηφιακά εργαλεία, Τεχνητή Νοημοσύνη, και Ρομπότ για τη βελτιστοποίηση της Βιομηχανικής Παραγωγής, Εργαστήριο LMS, θα παρουσιαστούν από τον δρ Κοσμά Αλεξόπουλο.
Ο δρ Σωτήρης Μακρής από την πλευρά του θα παρουσιάσει τις Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και τη Συνεργασία Ανθρώπου-Ρομπότ στη Βιομηχανία, ενώ τη δυνατότητα χρηματοδότησης EIT Manufacturing, θα παρουσιάσουν η δρ Νίκη Κούση και η δρ Βίβιαν Σοφού. Τέλος τα συμπεράσματα θα παρουσιάσει ο καθηγητής Γεώργιος Χρυσολούρης.